Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Liikenneliikelaitos

 

 

Kunnossapitoyksikkö

05.07.2021

 

 

 

 

Yksikön johtaja

 

 

 

 

20 §

M300-metrojunien ovien hätäavauskahvan lukituksen sähkömagneettien tilaaminen

HEL 2021-008083 T 02 08 01 01

Päätös

Vs. yksikön johtaja tilasi M300-metrojunien ovien hätäavauskahvan lukituksen sähkömagneetit Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A.:lta (CAF) tarjouksen 14.5.2021 (2105100107) mukaisesti yhteensä enintään 210.720,00 euron arvonlisäverottomaan kokonaishintaan.

Päätöksen perustelut

M300-metrojunien huolto-ohjelman 600.000 km huoltoon (IM4) kuuluu ovien liikkeeseen liittyvien komponenttien ja ovien hätäavaukseen liittyvien komponenttien korvaaminen. Huolto-ohjelma perustuu metrojunien valmistajan, CAF:in ohjeisiin. Noudattamalla huolto-ohjelmaa varmistetaan metrojunien luotettava ja turvallinen käyttö matkustajaliikenteessä sekä metrojunien hankintasopimuksen mukaisen järjestelmätakuun voimassaolo.

M300-metrojunien ovet vaikuttavat merkittävästi matkustusturvallisuuteen ja luotettavuuteen. Oviviat ovat yleisimpiä syitä metrojunan liikenteestä poistamiselle ja lisäksi niistä aiheutuu toistuvasti liikennehäiriöitä. HKL:n asiatuntija-arvion mukaan komponenttien vaihtamatta jättämisestä aiheutuisi merkittävä riski ovivikojen lisääntymiselle, josta puolestaan aiheutuu usein matkustusmukavuutta, -turvallisuutta ja liikenteen luotettavuutta heikentäviä häiriöitä.

Ovikoneistot on varustettu mekaanisella lukituksella, joka estää ovien sähköttömän avautumisen. Hätäavauskahvan lukituksen sähkömagneetti on ovien lukituksen turvallisuuskriittinen laite ja on olennaista, että käytetyt osat edustavat mitoiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan alkuperäistä suunnittelua erityisesti osien yhteensopivuudessa ja toiminnallisuudessa. Hätäavauskahvan lukituksen ohjauskäskyt tulevat oviohjausjärjestelmästä ja sähkömagneettien tulee olla järjestelmän kanssa yhteensopivia. Osien tulee myös täyttää HKL:n vaatimukset kiskoliikennekalustoon soveltuvuudesta sekä mahdollisen automaatioajon tuomat vaatimukset (SIL4).

Hankesuunnitelma

HKL:n kalusto-omaisuussalkun ohjausryhmä hyväksyi 1.7.2021 M300-metrojunien IM4-ovihuollon hankesuunnitelman niin, että hankkeen arvonlisäveroton kokonaishinta on yhteensä enintään 220.000,00 euroa.

Suorahankintaperuste

M300-metrojunien ovijärjestelmä ja siihen liittyvät komponentit, mukaan lukien hätäavauskahvan lukituksen sähkömagneetti, olivat osa alkuperäistä M300-metrojunien toimitussopimusta. Ovijärjestelmän alkuperäinen toimittaja oli Faiveley Transport A.S., mutta 21.9.2020 Faiveley Transport A.S:ltä saatu tarjous ei vastannut M300-metrojunien hankintasopimuksessa määriteltyä elinkaarikustannustasoa. CAF ja HKL ovat neuvotelleet vaihtoehtoisen ratkaisun, jossa CAF suunnittelee ja toimittaa alkuperäistä vastaavan komponentin. Junien alkuperäistoimittajana he vastaavat teknisestä yhteensopivuudesta ja vaatimusten täyttymisestä.

HKL:n asiantuntija-arvion ja markkinakartoituksen perusteella vaihtoehtoisen toimittajan valitseminen vastaavanlaiselle sähkömagneetille edellyttäisi myös kokonaistaloudellisesti kalliimpia juniin kohdistuvia muita muutostöitä. HKL:llä ei ole käytettävissä sähkömagneettien valmistamiseen tarvittavia komponenttitasoisia dokumentteja. M300-metrojunien turvallinen ja luotettava käyttö varmistetaan tilaamalla ovien hätäavauskahvojen sähkömagneetit CAF:lta.

Vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1398/2016) 43 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaisesti teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan; lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

Lisätiedot

Rami Iiskola, tiimipäällikkö, puhelin: 310 35360

rami.iiskola(a)hel.fi

Sami Kellokoski, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 23601

sami.kellokoski(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, pienhankinnat, liikenneliikelaitoksen johtokunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 55250

Hämeentie 86

3101071

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00550

Faksi

 

Alv.nro