Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Liikenneliikelaitos

 

 

Kunnossapitoyksikkö

16.04.2018

 

 

 

 

Yksikön johtaja

 

 

 

 

26 §

Metroradalla tapahtuvien akuuttien vikakorjausten tekeminen

HEL 2018-004356 T 08 00 02

Päätös

1. Työohje

Tässä asiakirjassa ohjeistetaan ja yhtenäistetään liikkuminen sekä työskentely metroradalla ja rata-alueella akuuteissa, eli välittömästi toteutettavissa, vikakorjaustilanteissa jolloin ratavarausprosessia ei ole pystytty tekemään ennakolta. Liikenteenohjaus myöntää luvan rata-alueella työskentelyyn lähtökohtaisesti vain ratakalenteriin merkityn ratavarauksen mukaisesti.

MTO 7 ei ole työohje eikä johtamis- tai toiminnanohjausjärjestelmä. MTO 7 antaa rata- ja sähköturvallisuuden vaatiman ohjeistuksen, joka ei sellaisenaan liity työn johtamiseen ja yksittäisen työn turvalliseen toteuttamiseen. Työn johtamis- ja ratavarausprosessissa huomioitavaksi jää, millaiset toiminnalliset edellytykset on tehdä akuuttia vikakorjausta a) työn tekemisen kannalta, b) turvallisuuden kannalta ja c) työn vaikutusten kannalta (turvalaitetyöt erityisesti; liikenteenohjauksen toimet ja resurssit niihin sekä mahdolliset vaikutukset kulkuteihin ja liikenteeseen).

Tätä työohjetta noudatetaan ensisijaisesti HKL:n oman henkilöstön mutta myös ulkopuolisten urakoitsijoiden tekemissä akuuteissa vikakorjauksissa, joita joudutaan toteuttamaan käynnissä olevan matkustajaliikenteen aikana.

2. Akuutit vikakorjaustilanteet

Akuuteilla vikakorjaustilanteilla tarkoitetaan kunnossapidollista tai muuta vastaavaa toimenpidettä, joka on välttämätöntä toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Korjaustilanteen lykkäämisestä aiheutuisi enemmän vaaraa tai haittaa henkilö- ja/tai omaisuusturvallisuudelle, kuin sen välittömästä toteuttamisesta.

Kunnossapidon esimies tai hänen nimeämänsä edustaja päättää tapauskohtaisesti, onko kyseessä akuutti vikakorjaustilanne. Päätös perustuu neuvotteluun vastaavan liikenteenohjaajan (VLO) kanssa. Jos kunnossapidon esimiestä tai nimettyä edustajaa ei tavoiteta, vastaava liikenteenohjaaja tekee em. päätöksen neuvoteltuaan kunnossapitotiimin etumiehen kanssa. Neuvottelussa sovitaan tapauskohtaisesti käytännön menettelytavat kyseisen akuutin vikakorjauksen toteuttamisesta ja siihen liittyvistä turvallisuutta varmistavista toimenpiteistä.

Liikenteenohjaus (VLO) kirjaa päätöksen, päätöksentekijän ja päätöksen perustelut valvomossa käytettävään järjestelmään. Kunnossapitoyksikkö ja liikennöintiyksikkö käsittelevät akuutteihin vikakorjauksiin liittyvät päätökset neljännesvuosittain ja aina tarvittaessa.

3. Toiminta siirryttäessä kohteelle ja kohteella työskenneltäessä

3.1 Siirtyminen kohteelle

Liikkuminen radalla ei edellytä liikennekatkoa, kun kohteeseen liikkuminen tapahtuu kulku-tai väistötilassa eli RASU:n ulkopuolella (MTO 7). Liikkuminen voi ulottua hetkellisesti RASU:un, raiteen ylittämiseksi sopivassa kohdassa tai jos liikkuminen kulkutilan katkeamisen vuoksi on välttämätöntä ja näkemäalue on riittävä turvalliseen ylitykseen.

3.2 Työskentely kohteella

Ilman liikennekatkoa voidaan työskennellä raiteen suojaulottumassa (RASU) vain sellaisessa paikassa, jossa on käytettävissä MTO 7:n mukainen väistötila. Työn on oltava luonteeltaan sellaista, että henkilöt voivat siirtyä työvälineineen ja tarvikkeineen viiveettä väistötilaan. Ehtona on myös, että suojaetäisyydet kaikkiin jännitteisiin osiin (virtakiskot ja junien virroittimet) ovat MTO 7:n mukaiset. Lisäksi työryhmällä tulee olla aina turvamies riippumatta siitä, työskennelläänkö RASU:ssa vai sen ulkopuolella. Tarvittaessa ja tapauskohtaisesti voidaan sopia täydentävistä turvatoimista, kuten junille asetettavasta, suullisesta nopeusrajoituksesta työn ajaksi.

Liikennekatko, joka voi olla ajallisesti ja paikallisesti rajattu, tarvitaan, kun:

        työkohteen läheisyydessä ei ole väistötilaa tai väistäminen ei ole muuten mahdollista

        turvamiestä ei ole saatavilla ja työ edellyttää pääsyä RASU:un

        raide ei ole liikennöitävässä kunnossa  tai

        liikennekatko päätetään muusta syystä olevan tarpeellinen, esim. korjaustoimenpiteen luonteen takia.

Liikennekatkon lisäksi tarvitaan maadoitustoimenpiteet, kun:

        suojaetäisyys virtakiskoon tai virroittimiin ei varmuudella täyty, joko henkilön tai työvälineiden osalta, pl. poikkeusohje MTO 7 kohta 8.2.

Liikennekatko sovitaan aina kunnossapitoesimiehen tai hänen nimetyn edustajansa ja liikenteenohjauksen kesken, kuten aiemmin kohdassa kaksi (2) on esitetty.

Työ

3.3 Työn päättäminen

Liikennekatko päätetään välittömästi työsuoritteen jälkeen, kun henkilöstön liikkuminen tapahtuu kulku- tai väistötilassa.

4. Muutoshistoria (dokumentin lopussa)

Pvm

Muutokset

13.4.2018

Uusi työohje

 

Lisätiedot

Toni Jurva, yksikön johtaja, puhelin: 310 34825

toni.jurva(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Infran kunnossapitopäällikkö

 

Kaluston kunnossapitopäällikkö

 

Yksikön johtaja

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 55250

Hämeentie 86

3101071

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 55

Faksi

 

Alv.nro