Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Liikenneliikelaitos

 

 

 

01.03.2021

 

 

 

 

Toimitusjohtaja

 

 

 

 

25 §

Raitioliikenteen koulutusohjelman järjestäminen

HEL 2021-002402 T 02 08 02 01

Päätös

Toimitusjohtaja päätti tehdä yhteistyösopimukset Ostschweizer Fachhochschulen ja Gunnar Heipp Urban Strategies:in kanssa pikaraitioteiden ja raitioliikenteen kansainvälisen koulutusohjelman järjestämisestä ja tilata koulutusohjelman valmisteluun ja järjestämiseen liittyviä palveluita em. sopimuksiin liittyen yhteensä enintään 120.000,00 euron arvonlisäverottomaan kokonaishintaan.

Päätöksen perustelut

 

Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (HKL) aloittaa korkeatasoisen ja kattavan pikaraitioteiden ja raitioliikenteen kansainvälisen koulutusohjelman. Raitiotieverkosto pääkaupunkiseudulla on kolminkertaistumassa. Osaajia tämän historiallisesti mittavan muutoksen laadukkaaseen toteuttamiseen tarvitaan paljon niin ratojen kuin varikoiden suunnitteluun, toteutukseen ja elinkaaren aikaiseen hallintaan sekä vaunukalustoon ja itse liikenteeseen liittyviin tehtäviin. Koulutusohjelman tavoitteena on kasvattaa tarvittavaa osaamista, luoda edellytykset toivotun kaupunkikehityksen toteutumiselle ja edistää siten mm. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Koulutusohjelma on suunnattu kaupunkiraideliikennealan toimijoille niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Koulutusohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa HKL yhteistyössä sveitsiläisen yliopiston Ostschweizer Fachhochschulen kanssa. Koulutuksen vetäjänä toimii professori Gunnar Heipp. Koulutus toteutetaan englanniksi. Koulutusta on valmisteltu HKL:n ja kaupunkiympäristön toimialan yhteistyönä. Valmisteluun on myös osallistunut kaupungin henkilöstöhallinnon edustajia. Koulutus on tarkoitettu raideliikenteen tai kaupunkikehittämisen ammattilaisille niin julkishallinnossa kuin yksityisille palveluntuottajille. Koulutuksesta on omat kokonaisuutensa sekä uusille alan asiantuntijoille, että niille, joilla on jo kokemusta julkisen liikenteen ja kaupunkikehittämisen parissa.

Koulutus koostuu yhteensä neljästä viikon mittaisesta opetusjaksosta, joista jokaisella on neljä luentopäivää ja yksi ekskursiopäivä. Jaksot sijoittuvat kokonaisuudessaan viiden kuukauden ajanjaksolle. Opetusjaksoista kaksi toteutetaan Zürichissä, yksi Helsingissä ja yksi Dresdenissä. Opiskelu sisältää luentoja, työpajoja, vertaiskeskusteluja ja verkostoitumista kohdevierailuja, keskustelufoorumeita sekä itsenäisesti ja ryhmätyönä laadittuja harjoitustöitä.

Koulutuksen tavoitteena on tukea Helsingin seudun kaupunkikehitystä ja sen edellyttämää raitiotiejärjestelmän laajentumista. Mittavan muutoksen onnistunut toteuttaminen edellyttää pikaraitiotiejärjestelmiä koskevan osaamisen vahvistamista ja lisäämistä nykyisestä.

Sveitsiläisen Ostschweizer Fachhochschulen tavoitteena on, että Helsingin seudun tarpeisiin valmistellusta Light Rail Training -koulutusohjelmasta rakennetaan kokonaisuus, jota voidaan myöhemmin hyödyntää myös muissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Tavoitteena on myös, että koulutusohjelma saadaan integroitua opintovapaan kaltaisiin järjestelmiin.

Koulutusohjelman pilottijakso järjestetään vuonna 2021. Ensimmäisen perustason koulutuksen on tarkoitus käynnistyä keväällä 2022 ja edistyneen tason koulutuksen vuoden 2022 aikana.  Koulutus kestää yhteensä viisi kuukautta. Kustannus osallistujaa kohden on arviolta 6 000–7 500 euroa. Osallistujakohtainen kustannusarvio sisältää koulutuksen sekä arvion matkakustannuksista ja majoituksesta Zürichissä, Dresdenissä ja Helsingissä neljän viikon ajalta.

Kyse on vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1398/2016, erityisalojen hankintalaki) 13 §:n mukaisen kynnysarvon alittavasta palveluhankinnasta.

Lisätiedot

Lähdetie Artturi, yksikön johtaja, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, pienhankinnat, liikenneliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

 

Hankinta

 

Talouspalvelut

 

Lakimies

 

Yksikön johtaja

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 55250

Hämeentie 86

3101071

0201256-6

FI3280001301351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00550

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

http://hkl.fi

09655783

 

FI02012566