Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Liikenneliikelaitos

 

 

 

25.09.2019

 

 

 

 

Toimitusjohtaja

 

 

 

 

132 §

Projektori-pilotointi Rautatientorin ja Matinkylän metroasemilla

HEL 2019-009887 T 10 01 01 04

Päätös

Toimitusjohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) ja JCDecaux Finland Oy:n (JCDecaux) välisen metroasemien mainospaikkasopimuksen lisäpöytäkirjan nro 4, Projektori-pilotointi Rautatientorin ja Matinkylän metroasemilla (Pöytäkirja).

Projektori-pilotointi toteutetaan seuraavasti:

        Projektorit sijoitetaan Rautatieaseman ja Matinkylän metroasemien alakattoon laituritasolle, josta kuva (mainokset) heijastetaan radan takana olevalle valkokankaalle

        Ennen projektorin ja valkokankaan asentamista tulee lopulliset toteutussuunnitelmat hyväksyttää HKL:llä ja Länsimetro Oy:llä

        Projektorit ja valkokankaat asennetaan em. metroasemille alustavasti lokakuun 2019 aikana. Tarkka asennusten ajankohta tulee sopia HKL:n metroasemien (kantametro / länsimetro) isännöitsijöiden kanssa

        HKL ei vastaa JCDecaux’n mainoslaitteille (projektori, vakokangas ym.) tavanomaisen kunnossapidon, kuten tunnelipesun mahdollisesti aiheuttamia vahinkoja.

        Pilotin aikana, mutta kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluttua pilotin aloituksesta, sopijapuolet päättävät otetaanko projektori pysyvästi mainoskäyttöön sekä päätetään sen laajentamisesta muille asemille.

Lisäksi toimitusjohtaja päätti, että mikäli pilotoinnin aikana saatujen kokemusten perusteella sopijapuolet päättävät ottaa projektorit pysyvästi mainoskäyttöön ja laajentaa niiden käyttöä muille metroasemille tehdään se Pöytäkirjan ehtojen mukaisesti kuitenkin niin, että sopimuskauden jatkamisesta (optio) 31.12.2024 asti ja projektorimainonnan laajentamisesta päätetään vielä erikseen HKL:n johtokunnassa ja sopijapuolet vahvistavat tarkemmat ehdot erillisillä lisäpöytäkirjalla.

Päätöksen perustelut

HKL ja JCDecaux ovat allekirjoittaneet 27.3.2015 metroasemien mainospaikkojen vuokrasopimuksen (Sopimus). Sopimuksella on sovittu HKL:n metroasemien mainospaikkojen vuokrauksesta JCDecaux’lle.

JCDecaux on esittänyt, että Rautatientorin ja Matinkylän metroasemalla toteutettaisiin uuden mainosratkaisun (projektori) pilotointi. Kokeilujakson jälkeen päätettäisiin toteutuksen laajemmasta käyttöönotosta sekä kantametron että länsimetron asemien osalta.

Sopimuksen kohdan 3.4. kappale 8 mukaan:

Perustuen HKL:n kohdassa 8 myöntämään JCDecaux’n yksinoikeuteen, kehityssuunnitelmassa esitetyn kaltaisia mainospaikkoja voidaan ottaa kehityssuunnitelmassa olevien paikkojen lisäksi käyttöön, mikäli HKL hyväksyy JCDecaux’n esittämät ratkaisut. Näistä ratkaisuista ja niiden toteutuksesta sovitaan sopimuspöytäkirjalla, joka liitetään tähän sopimukseen. JCDecaux maksaa kehityssuunnitelmassa olevien mainospaikkojen kaltaisten mainospaikkojen bruttomyynnistä vuokraa kohdan 6.1 mukaisesti, niin että myös takuuvuokra nousee noudattaen kehityssuunnitelman periaatteita.

Pöytäkirjalla nro 4 (Pöytäkirja) sovitaan projektori-pilotoinnin ehdoista. Lisäksi Pöytäkirjalla sovitaan alustavasti ehdoista, joilla projektori-mainonta voidaan ottaa pysyvästi käyttöön pilotin jälkeen.

JCD:n arvion mukaan HKL:n mainostulot kasvaisivat kantametrossa noin 850.000,00 euroa/vuosi ja länsimetrossa noin 500.000,00 euroa / vuosi, mikäli projektori-mainonta otettaisiin kaupalliseen käyttöön kolmellatoista (13) metroasemalla (8 / kantametro ja 5 / länsimetro). Mikäli projektorit otetaan pysyvästi mainoskäyttöön, tuloutetaan projektorien vuokra HKL:lle prosenttiperusteisesti Sopimuksen mukaisesti. 1.1.2021 alkaen projektorien tuoma lisävuokra korottaisi lisäksi JCDecaux’n HKL:lle maksamaa takuuvuokraa Pöytäkirjan ehtojen mukaisesti.

Mainosratkaisun kaupallisen käyttöönoton edellytyksenä em. laajuudessa on, että metroasemien mainospaikkasopimusta jatkettaisiin viimeisen optiokauden loppuun saakka eli 31.12.2024 asti.

Lisätiedot

Rain Mutka, hallintopäällikkö, puhelin: 310 35108

rain.mutka(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, liikenneliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

 

JCDecaux Finland Oy

 

Länsimetro Oy

 

Hallintopäällikkö

 

Hankinta

 

Isännöitsijä

 

vs. hallintojohtaja

 

Yksikön johtaja

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 53250

Toinen linja 7 A

3101071

0201256-6

FI3280001301351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

http://hkl.fi

09655783

 

FI02012566