Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Liikenneliikelaitos

 

 

 

10.11.2017

 

 

 

 

Toimitusjohtaja

 

 

 

 

52 §

Liikenneliikelaitos, Länsimetron käyttöönoton teknisten edellytysten täyttyminen

HEL 2017-012212 T 09 00 00

Päätös

Liikenneliikelaitoksen toimitusjohtaja päätti todeta, että länsimetron käyttöönoton tekniset edellytykset ovat HKL:n turvallisuusjohtamisjärjestelmän ja muiden tuotannon esivaiheelle asetettujen kriteereiden mukaisesti täyttyneet.

Päätöksen perustelut

Länsimetro Oy on toteuttanut pääkaupunkiseudun metroverkon laajennuksen Ruoholahdesta Lauttasaaren kautta Espooseen. Länsimetro Oy on ensimmäisessä vaiheessa toteuttanut hankkeesta 14 kilometriä pitkän ratalinjan Ruoholahdesta Matinkylään ja kahdeksan (8) uutta asemaa.

Länsimetron hallinnan siirto länsimetron rakennuttamisesta vastaavalta Länsimetro Oy:ltä HKL:lle on tehty kahdessa kokonaisuudessa, joista toinen käsittää kaikki palvelualueet asemat ja niihin liittyvät järjestelmät) ja toinen ratainfrastruktuurin (radan ja siihen liittyvät järjestelmät).

Länsimetron palvelualueet käsittävät Länsimetro Oy:n ensimmäisessä vaiheessa rakennuttamat kahdeksan uutta metroasemaa asemiin kuuluvine rakenteineen, laitteineen ja järjestelmineen. Asemat ovat Helsingissä Koivusaari ja Lauttasaari sekä Espoossa Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä. Länsimetron rataosuus käsittää kaikki länsimetron ratalinjan alus- ja päällysrakenteet, laitteet ja järjestelmät, jotka kuuluvat Länsimetro Oy:n omistukseen. Rataosuuden siirto HKL:lle on toteutettu yhtenä kokonaisuutena.

Toimitusjohtajan päätös hallina siirrosta tehtiin 3.10.2017 (41 §).

Länsimetron ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvien palvelualueiden sekä ratainfrastruktuurin hallinnan luovutus on toteutettu toimitusjohtajan em. päätöksen mukaisesti hallinnan luovutuspöytäkirjoilla 3.10.2017. Länsimetron em. palvelualueiden ja rataosuuden hallinnon siirto HKL:lle astui voimaan 4.10.2017 klo 0:00.

Tuotannon esivaihe

Länsimetron hallinnan luovutuksen jälkeen HKL on aloittanut länsimetron liikenteen tuotannon esivaiheen, jonka aikana HKL on varmistanut, että luovutuspöytäkirjoin luovutetut kohteet täyttävät metroliikenteen käytännön operoinnin ja prosessien kannalta kaikki tarpeelliset edellytykset niin, että matkustajaliikenne voidaan aloittaa.

Onnistuneelle tuotannon esivaiheelle oli asetettu seuraavat tavoitteet:

        teknisten järjestelmien on toimittava häiriöttömästi kahden viikon yhtenäisen koekäyttöjakson ajan

        kolme onnistunutta koeajopäivää, mikä tarkoittaa, että 90 % junista lähtee pääteasemalta ajoissa tai korkeitaan minuutin (1 min) myöhässä ja yli kahden (2 min) myöhästymisiä aikatauluun nähden ei ole, vaatimus on sama, jolla kantametron liikenteen häiriöttömyyttä on arvioitu

        luovutuspöytäkirjoissa vielä todetut matkustajaliikenteen sujuvuutta mahdollisesti häiritsevät puutteet on Länsimetro Oy:n toimesta korjattu

Yllä mainitut tavoitteet ovat toteutuneet 9.11.2017 mennessä, kun otetaan huomioon muun ohella myös Länsimetro Oy:n ilmoitus ja vakuutus 9.10.2017.

Mahdolliset puutteet

Tuotannon esivaiheen aikana tehtiin tarvittavat järjestelmien korjaukset. Joitakin korjauksia tullaan matkustajaliikenteen alkamisen jälkeenkin edelleen tekemään, mutta niillä ei ole välitöntä vaikutusta länsimetron käyttöönoton teknisiin edellytyksiin.

Kaupunkiraideliikennelain mukaiset ilmoitukset valvontaviranomaiselle

HKL on toimittanut liikenteen turvallisuusvirasto Trafille kaupunkiraideliikenteestä annetun lain 5 §:n mukaisen ilmoituksen 25.9.2017 (36 §) nykyisen metroverkon läntisen laajennuksen (länsimetron) siirtymisestä HKL:n hallintaan ja hoitoon toimitusjohtajan asiasta erikseen tehtävän päätöksen mukaisesti. Em. ilmoituksella HKL on täydentänyt liikenteen turvallisuusvirastolle 30.6.2016 toimitettu ilmoitusta metroliikenteen harjoittamisesta ja metrorataverkon hallinnasta.

HKL tulee ilmoittamaan Liikenteen turvallisuusvirastolle matkustajaliikenteen aloittamisen tarkan ajankohdan erillisellä ilmoituksella.

Matkustajaliikenteen alkaminen

HKL voi tämän päätöksen perusteella ja mukaisesti aloittaa länsimetron liikennöinnin HSL:n kanssa erikseen sovittavana ajankohtana. Päätöksen länsimetron liikennöinnin tilaamisesta ja länsimetron matkustajaliikenteen aloitusajankohdasta tekee Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL).

Lisätiedot

Kai Kalmari, turvallisuuspäällikkö, puhelin: 310 35343

kai.kalmari(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, liikenneliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

 

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

 

Länsimetro Oy

 

Hallintopäällikkö

 

Toimitusjohtaja

 

Turvallisuuspäällikkö

 

Yksiköiden johtajat

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

3101071

0201256-6

FI3280001301351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

http://hkl.fi

09655783

 

FI02012566