Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Liikenneliikelaitos

 

 

 

03.10.2017

 

 

 

 

Toimitusjohtaja

 

 

 

 

41 §

Länsimetron hallinnan siirto HKL:lle

HEL 2017-010711 T 08 00 02

Päätös

Liikenneliikelaitoksen toimitusjohtaja päätti hyväksyä länsimetron palvelualueiden ja rataosuuden hallinnan siirtämisen Länsimetro Oy:ltä Helsingin kaupungin liikenneliikelaitokselle (HKL) siten, että länsimetron hallinta siirtyy HKL:lle 4.10.2017 klo 0:00.

Samalla liikenneliikelaitoksen toimitusjohtaja päätti hyväksyä ja allekirjoittaa länsimetron palvelualueiden ja rataosuuden hallinnan siirtoa koskevat luovutuspöytäkirjat.

Päätöksen perustelut

Länsimetro Oy on toteuttanut pääkaupunkiseudun metroverkon laajennuksen Ruoholahdesta Lauttasaaren kautta Espooseen. Länsimetro Oy on ensimmäisessä vaiheessa toteuttanut hankkeesta 14 kilometriä pitkän ratalinjan Ruoholahdesta Matinkylään ja kahdeksan (8) uutta asemaa.

Luovutuspöytäkirjoilla HKL:n hallintaan siirrettävät kohteet

Länsimetron hallinnan siirto länsimetron rakennuttamisesta vastaavalta Länsimetro Oy:ltä HKL:lle tehdään kahdessa kokonaisuudessa, joista toinen käsittää kaikki palvelualueet ja toinen ratainfrastruktuurin (radan ja siihen liittyvät järjestelmät).

Länsimetron palvelualueet käsittävät Länsimetro Oy:n ensimmäisessä vaiheessa rakennuttamat kahdeksan uutta metroasemaa asemiin kuuluvine rakenteineen, laitteineen ja järjestelmineen. Asemat ovat Helsingissä Koivusaari ja Lauttasaari sekä Espoossa Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä. Nämä palvelualueet siirretään kutakin asemaa koskevilla luovutuspöytäkirjoilla HKL:lle.

Länsimetron rataosuus käsittää kaikki länsimetron ratalinjan alus- ja päällysrakenteet, laitteet ja järjestelmät, jotka kuuluvat Länsimetro Oy:n omistukseen. Rataosuuden siirto HKL:lle toteutetaan yhtenä kokonaisuutena.

Luovutuspöytäkirjojen keskeinen sisältö

Hallinnan siirron tarkoituksena on luovuttaa HKL:lle länsimetron palvelualueisiin ja ratainfrastruktuuriin kuuluvat rakenteet, alueet ja järjestelmät HKL:n hallintaa, käyttöä, kunnossapitoa, huoltoa ja valvontaa varten.

Hallinnan siirron kaikki edellytykset Länsimetro Oy:ltä HKL:lle on todettu, määritelty ja hallinnan siirtoon liittyvät puutteet kirjattu palvelualueiden ja ratainfrastruktuurin hallinnan siirtoa koskevissa luovutuspöytäkirjoissa tai sen liitteissä ja niitä ylläpidetään myös hallinnan siirron jälkeen. Luovutuspöytäkirjoihin kirjataan sen allekirjoitushetkellä tiedossa olevat ja todetut puutteet kussakin HKL:n hallintaan siirrettävässä kohteessa. Puutteiden korjaamisesta vastaa Länsimetro Oy.

Hallinnan siirron ennakkoedellytyksenä on ollut, että HKL:n hallintaan luovutettavien kohteiden rakenteiden ja järjestelmien käyttöönottoa edellyttävät viranomaistarkastukset on tehty hyväksytysti. Hallinnan siirron yleisinä edellytyksinä ovat olleet myös toimiva henkilökulunvalvonta, toimiva lukitusjärjestelmä, toimiva kamerajärjestelmä sekä toimivat valvomojärjestelmät sekä niillä ohjattavat tekniset järjestelmät.

Hallinnan siirron jälkeen Länsimetro Oy säilyy edelleen luovutuspöytäkirjoilla siirrettävien länsimetron palvelualueiden ja rataosuuden omistajana. Luovutus ei koske HSL:n omistuksessa olevia lipunmyyntiautomaatteja ja matkakortinlukijoita, puhelinoperaattoreiden omaisuutta eikä myöskään muuta omaisuutta, joka HKL:n ja/tai Länsimetro Oy:n tekemien sopimusten perusteella kuuluu kolmannelle osapuolelle.

Luovutuspöytäkirjojen voimaantulo ja vaikutukset

Em. palvelualueiden ja rataosuuden hallinnan siirto HKL:lle tapahtuu 4.10.2017 klo 0:00.

Hallinnan siirto merkitsee, että HKL voi aloittaa länsimetron liikenteen tuotannon esivaiheen, jonka aikana HKL varmistaa, että luovutuspöytäkirjoin luovutettavat kohteet täyttävät metroliikenteen käytännön operoinnin ja prosessien kannalta kaikki tarpeelliset edellytykset niin, että matkustajaliikenne voidaan aloittaa.

Tuotannon esivaiheessa saatujen kokemusten perusteella HKL voi aloittaa länsimetron liikennöinnin HSL:n kanssa erikseen sovittavana ajankohtana. Päätöksen länsimetron liikennöinnin tilaamisesta ja länsimetron matkustajaliikenteen aloitusajankohdasta tekee Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL).

Toimitusjohtaja tekee erillisen päätöksen matkustajaliikenteen aloittamisesta HKL:n turvallisuusjohtamisjärjestelmän mukaisen menettelyn mukaisesti sen jälkeen, kun tuotannon esivaiheen aikana on voitu varmistaa, että länsimetro täyttää käytännön operoinnin ja prosessien sekä turvallisuuden kannalta kaikki välttämättömät edellytykset.

Lisätiedot

Rain Mutka, hallintopäällikkö, puhelin: 310 35108

rain.mutka(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, liikenneliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

 

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

 

Länsimetro Oy

 

HKL / yksiköiden johtajat

 

Toimitusjohtaja

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

3101071

0201256-6

FI3280001301351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

http://hkl.fi

09655783

 

FI02012566