Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

 

 

 

 

02.03.2021

 

 

 

 

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja

 

 

 

 

18 §

Hankerahoitus, projektit kaupunkiympäristön toimialalla rahoitettavaksi kaupunginhallituksen lisädigimäärärahoista koronasta palautumiseen ja digitalisaation edistämiseksi

HEL 2021-002717 T 02 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtaja esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallituksella olevia määrärahoja koronapandemiasta palautumiseen ja kaupungin palvelujen digitaaliseen uudistamiseen kohdennetaan kaupunkiympäristön toimialalle yhteensä 750 000 euroa.

Edellä mainittu määräraha koostuu seuraavista projekteista:

1. Tapahtumailmoitus (350 000 euroa, liite 1, kohta 5),

Projektilla tavoitellaan tapahtumiin liittyvien lupahakemusten ja ilmoitusten tekemisen helppoutta ja selkeyttä asiakkaalle. Tavoitteena on nivoa yhteen kaupungin eri toimijoiden prosesseja hyödyntäen kansallisia ratkaisuja ja Helsingin erityistarpeita. Projekti tukee palautumissuunnitelmia mahdollistamalla tehokkaan lupahakemuskäsittelyn ja vahvistaa siten yrittäjyyttä.

2. Segregaation vähentäminen kaupungin Ara-vuokra-asuntojen asukasvalinnoissa (150 000, liite1, kohta 6)

Tavoitteena on ottaa käyttöön selainpohjainen työkalu hyödyntäen avointa tilastodataa ja paikkatietoa, jonka avulla kaupungin Ara-vuokra-asuntojen asukasvalinnoissa tuetaan asuinalueiden tasapainoista kehitystä ja ehkäistään segregaatiota. Työkalun avulla pyritään datan avulla tekemään informoituja päätöksiä ja ennustamaan toimenpiteiden vaikuttavuutta.

3. Älykäs kaupunkiosaaminen (250 000 euroa, liite 1, kohta 6)

Projektissa kehitetään opastamisen digitaalisia ratkaisuja yhteistyössä kansallisella tasolla muiden kaupunkien kanssa. Projekti tukee kaupunkistrategiaa ja koronasta palautumista mahdollistamalla uudistuvien palveluiden tehokkaamman saavutettavuuden ja hyödyntämisen ja tukee kestävää kasvua.

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön toimialan suunnitelluilla projekteilla tavoitellaan koronasta palautumista toimialan vastuulla olevien palvelujen osalta.

Tapahtuma-ala on kärsinyt voimakkaasti koronapandemiasta aiheuttaen tulomenetyksiä ja työttömyyttä. Projektilla on suuri vaikutus kaupungin ja yrittäjien talouden elpymiseen, työllisyyden nostamiseen ja sosiaalisen kanssakäymisen viriämiseen helpottamalla tapahtumajärjestäjiä hakemaan lupia tilaisuuksiin.

Segregaatio työkalun avulla asuntovuokrauksen asukasvalinnoissa tuetaan asuinalueiden tasapainoista kehitystä ja ehkäistään eriarvoistumista. Työkalun data-aineistona käytetään väestötieteellistä tilastodataa alueittain. Työkalun tavoitteena on, että asukasvalinnoissa pystyttäisiin paremmin huomioimaan kunkin alueen kehityskulut sekä turvaamaan tasapainoinen ja monipuolinen asukasrakenne. Tämän avulla kaavoitus ja asukasvalinnan prosessit liittyvät tiiviimmin toisiinsa ja tukee näin asuinalueiden tasapainoista kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia.

Älykkään kaupunkiopastamisen projektissa kehitetään opastamisen digitaalista omaisuuden hallintaa, verkostosuunnittelua ja kehitetään ketterästi opastamisen digitaalisia mobiilipalveluita käyttäjälähtöisesti. Toteutuksella mahdollisestaan uutta, vaikuttavaa tekemistä, palvelujenuudistumista ja sen tuo myös resilienssiä tulevaisuuteen mahdollistamalla nopeammin tilannemuutoksiin reagoivat opastamispalvelut ja niiden ajantasaisuuden. Projekti edistää koronasta palautumista kehittämällä kaupungin ja erityisesti keskustan vetovoimaa sekä edistämällä matkailutoimialan mahdollisuuksia.

Lisätiedot

Anne Lindén, ict-asiakkuusyksikön päällikkö, puhelin: 310 76449

anne.linden(a)hel.fi

Pekka Tirkkonen, suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 36637

pekka.tirkkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

KH käyttövarat - Digitalisaatio 16.2.2021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kanslia/ Laanala Riitta, Rusama Mikko, Kühn Markus ja Hietamäki Ari

Kaupunkiympäristö/Vuorinen Kari, Lindén Anne, Tirkkonen Pekka

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566