Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

 

 

 

 

20.12.2018

 

 

 

 

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja

 

 

 

 

31 §

Kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön tarkistaminen

HEL 2018-012825 T 00 01 00

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja päätti tarkistaa kaupunkiympäristön toimialan toimintasääntöä liitteen nro 1 mukaisesti.

Toimintasäännön muutokset tulevat voimaan 1.1.2019.

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja on päätöksellään 12.1.2017 (2 §) hyväksynyt kaupunkiympäristön toimialan organisaatiota koskevat toimintasäännön määräykset, jotka ovat tulleet voimaan 1.6.2017. Toimialajohtaja on päätöksellään 2.6.2017 (48 §) täydentänyt ja päätöksellään 28.3.2018 (10 §) tarkistanut toimialan toimintasäännön määräyksiä.

Kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön organisaatiota koskeviin määräyksiin on perusteltua tehdä seuraavat vähäiset sisällölliset ja tekniset tarkistukset:

- Toimintasäännön 2 luvun 2.2 kohta: asemakaavoitus-palvelun pohjoinen-alueyksikön Kalasatama – Malmi -tiimin nimeksi muutetaan Malmi.

Kalasatama - Malmi -tiimin suunnittelualueet painottuvat vahvasti Malmille tulevaisuudessa siten, että Kalasatamassakin on vielä paljon suunniteltavaa. Kalasatama - Malmi -tiimin päällikkö on juuri valittu asemakaavakoordinointiyksikön päällikön tehtävään. Uudelle valittavalle päällikölle suunnittelualue on liian suuri ja haastava uudessa tilanteessa ja Malmin suunnitteluun tulee pystyä keskittymään kokonaisvaltaisesti. Tarvetta on myös kytkeä vahvemmin Malmin keskustan alueen suunnittelu lentoaseman alueen yhteyteen.

- Toimintasäännön 2 luvun 2.3 kohta: asemakaavoitus-palvelun itäinen-alueyksikön Kruunuvuorenranta – Vartiosaari -tiimin nimeksi muutetaan Laajasalo.

Kruunuvuorenranta - Vartiosaari -tiimin nimi on tarpeen muuttaa Laajasalo-tiimiksi, koska Vartiosaaren suunnittelu on keskeytetty tai vähintään suunnittelu siirtyy useita vuosia eteenpäin korkeimman hallinto-oikeuden yleiskaavasta antamasta päätöksestä johtuen. Päätöksessä kumottiin yleiskaavan pikselit Vartiosaaren alueelta. Tiimin aluerajaus myös käsittää nykyisellään koko Laajasalon, jossa Kruunuvuorenranta on osa Laajasaloa. Siten sitä ei tarvitse mainita erikseen. Alueen toimijoilta ja kaupungin sisältä muista palveluista on tullut myös kommentteja harhaanjohtavasta nimestä.

- Toimintasäännön 2 luvun 2.4 kohta: asemakaavoitus-palvelun eteläinen-alueyksikön Länsisatama-tiimin nimeksi muutetaan Länsisatama - Kalasatama.

Kalasataman suunnittelualue pohjoinen-alueyksiköstä liittyy osaksi kantakaupunkiyksikköä. Länsisataman suunnittelukohteet alkavat vähentyä projektialueen isojen kaavojen ollessa viimeistelyvaiheessa. Suunnittelualuetta on tarpeen laajentaa resurssien järkevän kohdentamisen takia.

- Toimintasäännön 3 luvun 1.2 kohta: rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun palvelutilaverkko-yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtäviin kuuluvat palvelutilaverkkojen hallinta ja tarkastelut, kaupungin tilainvestointien valmistelu ohjelmointia varten, tarve- ja hankesuunnittelu sekä näihin liittyvä taloudellinen ohjaus ja rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuut.

Kuvaus vastaan paremmin yksikön tehtäviä. Ennen organisaatiomuutosta tehdyt alkuperäiset tehtävien kuvaukset olivat sekavia, osin väärissä yksiköissä ja päällekkäisiä.

- Toimintasäännön 3 luvun 1.3 kohta: rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun tilaomaisuus-yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtäviin kuuluvat kaupungin tilaomaisuuden hallinta mukaan lukien osaketilat, tilainvestointien ohjelmointi ja seuranta, tilakustannusten hallinta, vuokranmääritys, tilojen ylläpitoon ja suunnitteluun liittyvä kilpailuttaminen, kustannussuunnittelu sekä tilatietojen ylläpito ja analysointi.

Kuvaus vastaan paremmin yksikön tehtäviä. Ennen organisaatiomuutosta tehdyt alkuperäiset tehtävien kuvaukset olivat sekavia, osin väärissä yksiköissä ja päällekkäisiä.

- Toimintasäännön 3 luvun 1.4 kohta: rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun yhteiskuntavastuu-yksikön elinkaari-, laatu- ja riskienhallinta -tiimin nimeksi muutetaan tilaturvallisuus ja laatu.

Yhteiskuntavastuu-yksikön kolmannen tiimin nimi on ollut erittäin pitkä, epämääräinen ja epäkäytännöllinen. Uusi nimi kuvaa tiimin tehtäviä paremmin.

- Toimintasäännön 3 luvun 2.1 kohta: tilapalveluiden toimitilavuokraus-yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtäviin kuuluvat kaupungin toimitilojen asiakkuuksien hallinta, toimitilojen ulkoa vuokraaminen sekä toimitilojen ostot ja myynnit.

Kuvaus vastaan paremmin yksikön tehtäviä. Ennen organisaatiomuutosta tehdyt alkuperäiset tehtävien kuvaukset olivat sekavia, osin väärissä yksiköissä ja päällekkäisiä.

- Toimintasäännön 3 luvun 2.2 kohta: tilapalveluiden yritysvuokraus-yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtäviin kuuluvat kaupungin suoraan omistamien rakennusten tai tilojen, osaketilojen sekä kaupungin ARA-vuokratalojen ja asumisoikeustalojen liiketilojen vuokraus muuhun kuin kaupungin omien palveluiden käyttöön. Yksikön tehtäviin kuuluu myös Hitas-osakkeiden osto sekä valtionperintöjen myynti.

Kuvaus vastaan paremmin yksikön tehtäviä. Ennen organisaatiomuutosta tehdyt alkuperäiset tehtävien kuvaukset olivat sekavia, osin väärissä yksiköissä ja päällekkäisiä.

- Toimintasäännön 3 luvun 2.4 kohta: tilapalveluiden asuntovuokraus-yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtäviin kuuluvat sosiaali- ja terveystoimialan erityisryhmien tukiasuntojen ja kaupungin palvelussuhdeasuntojen välivuokraus sekä kaupungin omistamien asunto-osakehuoneistojen vuokraus. Yksikkö hoitaa edellä mainitun asuntokannan vuokrasuhdeasiat.

Kuvaus vastaan paremmin yksikön tehtäviä. Ennen organisaatiomuutosta tehdyt alkuperäiset tehtävien kuvaukset olivat sekavia, osin väärissä yksiköissä ja päällekkäisiä.

- Toimintasäännön 3 luvun 5.3 kohta: asuntotuotanto-palvelun myynti- ja markkinointiyksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikkö vastaa asuntomarkkinoiden seurannasta, asumisoikeus- ja Hitas-hankkeiden markkinoinnista ja myynnistä.

Asiakaspalautteen kerääminen ja asiakaskokemuksen parantaminen kuuluvat koko toimialan tehtäviin.

- Toimintasäännön 6 luvun 1 kohta: toimialajohtajan laatikon sanamuoto korjataan Helsingin kaupungin hallintosäännön 5 luvun 7 §:ää vastaavaksi ympäristöjohtajaa koskevalta osaltaan:

Kaupunkiympäristön toimialan toimintaa ja hallintoa johtaa kaupunkiympäristön toimialajohtaja, joka toimii kaupunkiympäristölautakunnan, rakennusten ja yleisten alueiden jaoston sekä toimialan apulaispormestarin esittelijänä. Lisäksi kaupunkiympäristön toimialajohtaja toimii ympäristö- ja lupajaoston esittelijänä muissa kuin 3 ja 4 momentissa tarkoitetuissa asioissa.

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja on toimialaan kuuluvien palvelukokonaisuuksien johtajien, toimialan hallintojohtajan sekä pelastuskomentajan esimies. Kaupunkiympäristön toimialajohtaja suorittaa kansliapäällikön määräämät tehtävät.

Rakennusvalvontapäällikkö toimii ympäristö- ja lupajaoston esittelijänä rakennusvalvonta- ja rakennuslupa-asioissa.

Ympäristöjohtaja toimii ympäristö- ja lupajaoston esittelijänä ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon asioissa.

Toimialajohtaja huolehtii sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tuloksellisesta toimeenpanosta vastuualueellaan.

- Toimintasäännön 8 luvun kelpoisuusvaatimuksia koskeva 2 kappale muutetaan muotoon: toimialan palvelun päällikön kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito, ellei valinnan suorittaja toisin päätä.

Toimialan kaikkien palveluiden päälliköiden kelpoisuusvaatimusten tulee olla samansisältöiset.

Lisätiedot

Kristina Montell, yksikön ts. päällikkö, puhelin: +358 9 310 36421

kristina.montell(a)hel.fi

Mikko Ravantti, hallintopäällikkö, puhelin: +358 9 310 36559

mikko.ravantti(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimintasääntö_1.1.2019

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566