Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

 

 

 

 

28.06.2018

 

 

 

 

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja

 

 

 

 

20 §

Konsortiosopimus, Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun hankinta

HEL 2018-001128 T 02 08 02 00

Päätös

Toimialajohtaja päätti hyväksyä ja allekirjoittaa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ja Liikenneviraston sekä Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Jyväskylän kaupunkien välisen liitteenä olevan konsortiosopimuksen infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun hankinnasta.

Sopimuksessa sovitaan sopimuksen osapuolten keskinäisistä suhteista, päätöksentekomenettelystä, edustajien valinnasta sekä edustajien puhevallan käyttämisestä infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun hankintaan liittyen.

Toimialajohtaja on tehnyt hankintapäätöksen 20.6.2018 § 17 toimialan osalta infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun hankinnasta ja palveluntuottajan valinnasta. Sopimuksen perusteella hankittavasta infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmästä ja -palvelusta Helsingin kaupungin korvattavaksi tulevat kustannukset ovat enintään 1 500 000 euroa (alv. 0 %) 10 vuoden sopimuskauden aikana.

Päätöksen perustelut

Liikenneviraston sekä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Jyväskylän kaupunkien muodostama tilaajakonsortio on alun perin perustettu vuonna 2003 infrahankkeiden kustannuslaskennan kehittämiseksi. Tilaajakonsortiolla on ollut merkittävä rooli nykyisin käytössä olevan kustannuslaskentajärjestelmän kehittämisessä koko alaa palvelevaksi yhtenäiseksi tavaksi tehdä infrahankkeiden kustannuslaskentaa. Alan kehittyminen ja muun muassa mallipohjaisen suunnittelun tulo alalle luovat tarpeen kehittää nykyisiä kustannushallinnan menetelmiä. Tällä sopimuksella kumotaan ja korvataan osapuolten 7.10.2003 allekirjoittama "konsortiosopimus Infrahankkeiden kustannushallinnan kehittämisestä ja tuotteistamisesta".

Konsortion tavoitteena on luoda laajemmin koko infra-alaa palveleva kustannuslaskentajärjestelmä sekä palvelu ja ottaa järjestelmä käyttöön vaiheittain vuosina 2019−2020.

Konsortiosopimuksella sovitaan tilaajaosapuolten keskinäisistä suhteista, päätöksentekomenettelystä, tilaajaosapuolten edustajien valinnasta sekä edustajien puhevallan käyttämisestä infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun hankintaan liittyen.

Lisäksi konsortiosopimuksessa sovitaan osapuolien oikeuksista infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun projektiallianssissa syntyvään hankinnan kohteeseen.

Tilaajakonsortio ei ole itsenäinen oikeussubjekti, eikä sillä ole oikeutta tehdä sopimuksia, sitoumuksia tai muita oikeustoimia omissa nimissään tai konsortiosopimuksen osapuolten puolesta. Hankkeeseen liittyvät sopimukset tehdään tilaajakonsortion osapuolten ja palveluntuottajien välillä erikseen.

Tilaajakonsortiolla on johtoryhmä, johon kukin osapuoli nimeää yhden varsinaisen jäsenen. Konsortion johtoryhmä valitsee keskuudestaan johtoryhmän puheenjohtajan ja sihteerin vuodeksi kerrallaan. Konsortion johtoryhmä kokoontuu vähintään 2 kertaa vuodessa.

Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun hankinta toteutetaan allianssimallilla, joka sisältää kehitysvaiheen, toteutusvaiheen ja palveluvaiheen. Allianssihankinta on kaikkien hankinnan keskeisten toimijoiden yhteiseen sopimukseen perustuva toteutusmuoto, jossa tilaaja ja palveluntuottaja vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja toteuttamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla. Allianssissa tilaaja ja palveluntuottaja jakavat projektiin liittyviä riskejä ja hyötyjä sekä noudattavat tietojen avoimuuden periaatetta kiinteässä yhteistyössä. 

Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun hankinnan kilpailutus on toteutettu kevään 2018 aikana noudattaen lakia julkisista hankinnoista. Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen tilaajaosapuolet ja palveluntuottaja allekirjoittavat allianssisopimuksen. Allianssisopimus sisältää kehitysvaiheen, toteutusvaiheen ja palveluvaiheen osuudet.

Tilaajakonsortion johtoryhmä nimeää edustajat allianssin johtoryhmään ja allianssin projektiryhmään. Edustajat valitaan tarvittaessa erikseen kehitysvaiheeseen, toteutusvaiheeseen ja palveluvaiheeseen. Konsortion osapuolet vastaavat omalta osaltaan allianssin johtoryhmään ja projektiryhmään nimeämänsä henkilöstön kustannuksista.

Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun projektiallianssin kustannukset sisältävät kehitys-, toteutus-, ja palveluvaiheen kustannukset. Projektin ennakoitu arvonlisäveroton kustannusarvio on 8 milj. euroa. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan rahoitusosuus hankkeen kustannuksista on konsortiosopimuksen allekirjoitushetkellä 13,8 %. Konsortion johtoryhmä voi päättää rahoitusosuuksien muuttamisesta. Konsortion osapuolet hyväksyvät rahoitusosuuksien ja kustannusarvion muutokset omien päätöksentekomenettelyjensä mukaisesti. Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun kaupunkiympäristön toimialan korvattavaksi tulevat kustannukset ovat enintään 1 500 000 euroa (alv. 0 %) kymmenen vuoden sopimuskauden aikana.

Helsingin kaupungin etu on olla mukana infra-alan kustannushallintamenetelmien kehittämisessä sekä Suomen suurimpana kunta-alan toimijana osallistua Liikenneviraston, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Jyväskylän kaupunkien kanssa uudistettavan infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja palvelun hankintaan. Toimiva kustannuslaskentajärjestelmä tuottaa muun muassa keskenään vertailukelpoisia suunnitteluvaiheen kustannusarvioita päätöksenteon tueksi.

Lisätiedot

Jarkko Karttunen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 38360

jarkko.karttunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Konsortiosopimus 20.6.2018

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Liikennevirasto

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Tiedoksi

Maankäyttö ja kaupunkirakenne/Liikenne ja katusuunnittelu/Jarkko Karttunen

Rakennukset ja yleiset alueet/Rakennetun omaisuuden hallinta/Timo Rytkönen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566