Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

 

 

 

 

28.03.2018

 

 

 

 

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja

 

 

 

 

10 §

Kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön tarkistaminen

HEL 2018-003602 T 00 01 00

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja päätti tarkistaa kaupunkiympäristön toimintasääntöä liitteenä olevan toimintasäännön mukaisesti.

Toimintasäännön muutokset tulevat voimaan 1.4.2018.

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja on päätöksellään 12.1.2017 § 2 hyväksynyt kaupunkiympäristön toimialan organisaatiota koskevat toimintasäännön määräykset, jotka ovat tulleet voimaan 1.6.2017. Toimialajohtaja on päätöksellään 2.6.2017 § 48 täydentänyt toimialan toimintasäännön määräyksiä.

Toimintasäännön organisaatiota koskeviin määräyksiin on perusteltua tehdä seuraavat vähäiset sisällölliset ja tekniset tarkistukset:

- Toimintasäännön 2 luvun 2.3 kohta: asemakaavoitus -palvelun itäisen -alueyksikön Vuosaari – Vartiokylä -tiimin nimeksi muutetaan Vuosaari – Vartiokylänlahti.

- Toimintasäännön 3 luvun 1.1 kohta: rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun infraomaisuus -yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtäviin kuuluvat yleisten alueiden omaisuuden, omaisuustiedon ja omaisuustietojärjestelmien hallinta sekä osallistuminen yleisten alueiden toiminnan ja talouden suunnitteluun ja kehittämiseen.

Infraomaisuus -yksikön rooli yleisten alueiden toiminnan ja talouden suunnittelussa ja kehittämisessä olisi jatkossa niihin osallistuminen. Talouden tarkempi suunnittelu ja seuranta on tarkoituksenmukaista hoitaa ylläpitopalvelun yleiset alueet -yksikössä.

- Toimintasäännön 3 luvun 2.3 kohta: tilapalveluiden tukkutori -yksikön tehtävistä poistetaan kioskien vuokraus.

Lisäksi tukkutori -yksikön tiimijakoa muutetaan siten, että yksikön tiimit ovat kauppahalli- ja toritiimi sekä vuokraus- ja tapahtumatiimi.

- Toimintasäännön 3 luvun 2.4 kohta: tilapalveluiden asuntovuokraus -yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtäviin kuuluvat sosiaali- ja terveystoimialan erityisryhmien tukiasuntojen ja kaupungin palvelussuhdeasuntojen välivuokraus, kaupungin omistamien asunto-osakkeiden vuokraus sekä asunto-omaisuuden hallinta. Yksikkö hoitaa edellä mainitun asuntokannan vuokrasuhdeasiat.

Lisäksi yksikön jakautuminen tiimeihin poistetaan.  

- Toimintasäännön 3 luvun 2.5 kohta: tilapalveluiden rakennussuunnittelu -yksikön tehtäviin lisätään rakennusten tietomallinnus.  

- Toimintasäännön 3 luvun 3.1 kohta: ylläpitopalvelun yleiset alueet -yksikön toiminnan palvelut -tiimin nimeksi muutetaan kaupunkiluonto ja erillistehtävät.

- Toimintasäännön 3 luvun 3.3 ja 3.4 kohdat: ylläpitopalvelun toimitilat 1 -yksikkö ja toimitilat 2 -yksikkö yhdistetään yhdeksi toimitilat -yksiköksi, jonka tehtäviin kuuluvat toimi- ja liiketilojen ylläpidon ja kiinteistönhoidon järjestäminen ja valvonta, kunnossapito, vuosikorjaukset sekä pienet investoinnit ja käyttäjäpalvelut. Lisäksi yksikkö vastaa palvelukokonaisuuden hallinnoimien asuntojen ylläpidosta. Yksikkö jakaantuu kuuteen tiimiin: isännöinti 1-6.

- Toimintasäännön 3 luvun 4.1. kohta: rakennuttaminen -palvelun infrayksikkö 1:n tehtävät muutetaan muotoon: Yksikkö vastaa katu- ja viheralueiden, siltojen ja liikuntapaikkojen rakennuttamisesta, alueiden esirakentamisesta, urakoitsijoiden kilpailuttamisesta, rakennuttamisen kehitystoiminnasta sekä hankkeiden työmaavalvonnasta.

- Toimintasäännön 3 luvun 4.2 kohta: rakennuttaminen -palvelun infrayksikkö 2:n tehtävät muutetaan muotoon: Yksikkö vastaa katu- ja viheralueiden, siltojen ja liikuntapaikkojen rakennuttamisesta, alueiden esirakentamisesta sekä urakoitsijoiden kilpailuttamisesta.

- Toimintasäännön 3 luvun 4.2 kohta: rakennuttaminen -palvelun infrayksikkö 2:n Kruunuvuorensillat -tiimin nimeksi muutetaan Kruunusillat -tiimi.

- Toimintasäännön 4 luvun 4.1 kohta: rakennusvalvontapalveluiden lupayksikön tehtävistä poistetaan sana ”erityisesti” käyttötarkoituksen muutoksiin liittyvien tehtävien edeltä.

- Toimintasäännön 4 luvun 4.2 kohta: kaupunkikuvayksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikkö vastaa julkiseen ulkotilaan, rakennussuojeluun, maisemaan ja pihoihin liittyvistä rakennusvalvonnan lupa- ja muista asioista sekä tuottaa tietoa ja tarjoaa erityisasiantuntemusta.

- Toimintasäännön 5 luvun 1.1 kohta: hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut -yksikön tiimi 1:n nimeksi muutetaan Hankinnat ja sopimukset ja tiimi 2:n nimeksi muutetaan Erityislainsäädäntö ja vahingonkorvaukset. 

- Toimintasäännön 5 luvun 1.4 kohta: hallinto- ja lakipalveluiden toimistopalvelut -yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikkö vastaa yleisistä käyttäjä- ja toimistopalveluista sekä johdon assistenttipalveluista.

Lisäksi yksikön johdon assistentti- ja sihteeripalvelut -tiimin nimeksi muutetaan johdon assistenttipalvelut -tiimi.

- Toimintasäännön 5 luvun 4.2 kohta: talous- ja suunnittelupalvelun talouden tuki -yksikön tiimi 1:n nimeksi muutetaan myyntilaskut ja tiimi 2:n nimeksi muutetaan ostolaskut.

- Toimintasäännön määräykset koskien yksiköiden päälliköiden toimimisesta tiimien esimiehenä poistetaan.

Toimintasäännössä ei ole tarkoituksenmukaista määrätä yksiköiden esimiesten tehtävien tarkemmasta järjestämisestä. 

- Toimintasäännön määräykset siitä, ettei osa yksiköistä jakaudu tiimeihin, poistetaan tarpeettomina.

- Toimintasäännön 8 luvun kelpoisuusvaatimuksiin lisätään:

Toimialan hallinto- ja tukipalveluiden palvelun päällikön kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito, ellei valinnan suorittaja toisin päätä.

Hallintosäännön 23 luvun 1 §:n mukaan palvelun päälliköiltä vaadittavan kelpoisuuden määrää valinnan suorittaja ottaen huomioon, mitä erikseen on säädetty ja määrätty. Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää hallinto- ja tukipalveluiden palvelu päällikön palvelukseen ottamisesta.  

- Toimintasäännön 12 luvun 2 kohdan asiakirjojen antamista koskeva määräys poistetaan.

Toimintasäännön 12 luvun yleisten hallinnollisten määräysten 2 kohdassa on määrätty viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999) tarkoitetusta asiakirjojen antamisesta päättämisestä. Kaupunkiympäristölautakunta on 29.8.2017 § 62 päättänyt hallintosäännön 24 luvun 3 §:n perusteella, että kaupunkiympäristön toimialalla viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:n mukaisen päätöksen tekee palvelukokonaisuutta koskevissa asioissa palvelukokonaisuuden johtaja. Koko toimialaa ja toimialan hallintoa koskevissa asioissa päätöksen tekee hallintopäällikkö. Tämän johdosta on perusteltua poistaa toimintasäännön asiakirjan antamista koskevat määräykset.

Lisätiedot

Kaisu Tähtinen, vs. yksikön päällikkö, puhelin: 310 37035

kaisu.tahtinen(a)hel.fi

Mikko Ravantti, hallintopäällikkö, puhelin: 310 36559

mikko.ravantti(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimintasääntö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566