Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Hallinto

 

 

Hallinto- ja lakipalvelut

05.09.2019

 

 

 

 

Hallintopäällikkö

 

 

 

 

36 §

Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, LähiTapiola

HEL 2019-008012 T 03 01 00

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Takaisinsaantivaatimuksen mukaan hakija on oikeutettu takaisinsaantiin maksamassaan liukastumisvahingossa 3501847366 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan liukastuminen on tapahtunut jalkakäytävällä 29.10.2018 noin kello 15.00 Itämerenkadun ja K. A. Fagerholminaukion risteyskohdassa. Vaatimuksen mukaan vahinkopaikka on ollut liukas, jäinen, hiekoittamaton ja auraamaton. Takaisinsaantivaatimuksessa on vaadittu kaupunkia korvaamaan yhteensä 9 229,40 euroa liukastumisesta aiheutuneita kuluja.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten jalankulun tarpeet.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Helsingissä talvihoidon piiriin kuuluvat alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin liikenteellisen merkityksen mukaan. Vahinkopaikan kunnossapito hoidetaan II-luokan mukaisesti. II-luokan kevyen liikenteen väyliltä poistetaan lumi, sohjo ja jää niin, ettei synny liikennettä haittaavaa epätasaisuutta. Liukkaus torjutaan heti I-luokan katujen jälkeen. Toimenpideaika on neljä tuntia, kuitenkin niin, että klo 17-06 satanut lumi poistetaan kello 10 mennessä. Aurauksen lähtökynnys on 5 cm. Liukkaudentorjunnan toimenpiteiden osalta toimenpideaika on neljä tuntia, kuitenkin niin, että klo 17-06 aikavälillä ilmenneen liukkauden tuntuvan lisääntymisen johdosta liukkaudentorjuntatoimenpiteet tulee olla suoritettu klo 10 mennessä. Liukkaudentorjunnan osalta toimenpideaika alkaa siitä, kun liukkaudessa on tapahtunut tuntuva lisääntyminen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vahinkopäivänä lämpötila on vaihdellut Kaisaniemen mittausasemalla tehdyissä mittauksissa 3,1°C ja -3,2°C asteen välillä. Vahinkopäivänä Kaisaniemen mittausasemalla lämpötila on klo 15 ollut 0,5°C. Sää vahinkohetkellä on ollut enimmäkseen selkeä ja poutainen. Vahinkoa edeltäneenä päivänä sään keskilämpötila on ollut 0,5°C. Myös sitä edeltävien päivien keskilämpötilat lokakuussa ovat olleet plussan puolella. Vahinkopäivänä on esiintynyt vähäistä, ajoittaista lumisadetta ja sade loppui klo 14 mennessä. Sateen määrä vedeksi muutettuna oli 2,5 mm. Aurauskynnys (5 cm uutta lunta) ei ole ylittynyt vahinkopäivänä. Koko lokakuun lumensyvyys on ollut 0 cm. Vahinkopäivänä esiintynyt vähäinen lumisade (noin 2 cm) ei siis kerryttänyt mittauksissa lumensyvyyttä lainkaan.

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys kunnossapitopiiriltä. Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan kelikeskukselta ei ole tullut hälytyksiä liukkauden tuntuvasta lisääntymisestä. Kunnossapitopiiri aloitti yöllä vallinneen pakkassään takia liukkaudentorjunta työt klo 6 Kampista. Vahinkopaikan toimenpiteet on tehty noin klo 8.00. Liukkaudentorjunta tehtiin suolaamalla. Auraukselle ei ole ollut tarvetta lumikertymän ollessa 2 cm.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää laiminlyöntiä tai tuottamusta. Lisäksi toiminnan tai laiminlyönnin ja seurauksen välillä on oltava syy-yhteys. Kadun kunnossapitovelvollinen voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapitotyöt on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Vahinkopaikalla on tehty kunnossapitotoimenpiteitä suolaamalla jalankulkuväylät vahinkopäivänä noin klo 8.00, eli toimenpideaikojen puitteissa. Raesuola on tehokas liukkaudentorjuntakeino erityisesti silloin, kun pakkassäät ovat satunnaisia ja pakkasasteet pysyttelevät enintään -10 °C asteessa. Hiekoitukseen kaupunki yleensä siirtyy kun pakkassäät ovat säännöllisiä. Liukkauden torjuntaa ei ole mahdollista toteuttaa siten, että kadut eivät koskaan olisi liukkaat. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. Tästä syystä jalankulkijan tulee noudattaa talvella erityistä varovaisuutta. Talviolosuhteissa ei ole poikkeuksellista, että lumen alla voi olla jäätä tai muuta liukkautta.

Vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti ja asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti ja määriteltyjen toimenpideaikojen puitteissa ja kunnossapitolain mukaisesti. Näin ollen kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Lisätiedot

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 310 39930

kymp.korvausasiat(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566