Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus

 

 

 

31.08.2018

 

 

 

 

Asiakkuusjohtaja

 

 

 

 

14 §

Asiakkuusjohtajan erikoiskuljetuksia varten annettavan suostumuksen antamista koskevan toimivallan siirtäminen

HEL 2017-006232 T 00 01 00

Päätös

Asiakkuusjohtaja päätti siirtää hallintosäännön 16 luvun 8 §:n 2 momentin 6 kohdan mukaisen toimivaltansa päättää erikoiskuljetuksista ja erikoiskuljetusajoneuvoista annetun asetuksen mukaisen suostumuksen antamisesta kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden alueidenkäyttö ja alueidenvalvonta -yksikön alueidenkäytön tiimipäällikölle.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 8 §:n 2 momentin 6 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, asiakkuusjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättä erikoiskuljetuksista ja erikoiskuljetusajoneuvoista annetun asetuksen (jälj. erikoiskuljetusasetus) mukaisen suostumuksen antamisesta.

Liikenne- ja viestintäministeriö on kumonnut 28.8.2017 voimaan astuneella asetuksella 572/2017 erikoiskuljetusasetuksen, johon sisältyneet säännökset on siirretty erikoiskuljetusajoneuvojen osalta ajoneuvolakiin (laki 1090/2002) sekä erikoiskuljetusten suorittamisen ja luvanvaraisuuden osalta tieliikennelakiin (laki 267/1981). Näin ollen asiakkuusjohtajan toimivallalla päättää erikoiskuljetuksista ja erikoiskuljetusajoneuvoista annetun asetuksen mukaisesta suostumuksesta tarkoitetaan jäljempänä tieliikennelain 87 c §:n mukaista tienpitäjän suostumusta.

Erikoiskuljetuksella tarkoitetaan tieliikennelaissa tiellä yleisesti sallittuja mittoja tai massoja koskevista säännöksistä poikkeavaa kuljetusta silloin, kun poikkeaminen on välttämätöntä johtuen jakamattomasta kuormasta, kuorman laadusta tai ajoneuvon käyttötarkoituksen edellyttämästä rakenteesta (2§).

Erikoiskuljetuksille on oltava erikoiskuljetuslupa (87 c §). Erikoiskuljetuslupaa ei kuitenkaan edellytetä, jos kuljetuksessa käytetään ETA-valtiossa rekisteröityjä tai käyttöön otettuja ajoneuvoja ja jos kuljetuksessa käytettävän ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän leveys tai pituus kuormattuna tai kuormaamattomana ei ylitä liikenteen turvallisuusviraston määräyksen mukaisia mittoja. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (jälj. ELY-keskus) toimii lupaviranomaisena tieliikennelain mukaisissa erikoiskuljetusasioissa. Tieliikennelain mukaisen erikoiskuljetusluvan myöntämisen edellytyksenä tieliikennelain 87 c §:n 2 mom:n 3 kohdan mukaan on, että erikoiskuljetuksessa ei ylitetä tienpitäjän tielle eikä tielaitteelle määrittämää kantavuutta. Silloin, kun erikoiskuljetus kohdistuu kunnan katualueelle, on tienpitäjänä ao. kunta, jonka suostumus on edellytyksenä erikoiskuljetukselle niissä tilanteissa, kun ELY-keskuksella ei ole entuudestaan tietoa katualueen soveltuvuudesta erikoiskuljetukseen.

Edellä kuvattu toimivalta on tarkoituksenmukaista siirtää alueidenkäyttö ja alueidenvalvonta -yksikön alueidenkäytön tiimipäällikölle, jonka vastuualueeseen kuuluvat muutkin katu- ja yleisten alueiden käyttöä koskevat asiat kaupunkiympäristön toimialalla. Erikoiskuljetuksiin liittyvän suostumuksen antamiseen liittyy teiden ja rakenteiden kantavuuden sekä liikennejärjestelyiden tarkistamista. Tarkoituksena on, että päätöksenteko tapahtuisi toiminnallisesti tarkoituksenmukaisella tasolla.

Lisätiedot

Heli Hietala, lakimies, puhelin: 310 21642

heli.hietala(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Toimeksiannot ja tiedoksiannot

Toimeksiannot

Kymp/Hatu/Hala/Hannola

Tiedoksiannot

Kymp/Palu/alueiden käyttö ja valvonta

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58230

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566