Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus

 

 

 

01.06.2017

 

 

 

 

Asiakkuusjohtaja

 

 

 

 

9 §

Asiakkuusjohtajan kunnossa- ja puhtaanapitolain mukaisia tehtäviä koskevan toimivallan siirtäminen

HEL 2017-006211 T 00 01 00

Päätös

Asiakkuusjohtaja päätti siirtää hallintosäännön 16 luvun 8 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaisen toimivaltansa päättää kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaisen kunnan suostumuksen ja kadulla tehtävään työhön liittyvien määräysten ja ohjeiden antamisesta sekä kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 14 b §:n 2 ja 3 momenttien mukaisten maksujen perimisestä kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden alueidenkäyttötiimin tiimipäällikölle.

Samalla asiakkuusjohtaja päätti siirtää toimivaltansa edellä mainittuihin kunnossa- ja puhtaanapitolain nojalla määrättyihin maksuihin liittyvien muistutusten käsittelyn osalta kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden alueiden käyttö ja -valvontayksikön yksikön päällikölle.

Päätöksen perustelut

Määräysten antaminen

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (669/1978) 14 a §:n 1 momentin mukaisesti kadulla tehtävästä työstä vastaavan on tehtävä kadulla tai yleisellä alueella tehtävästä työstä ilmoitus kunnalle, ja kunta antaa suostumuksen työn aloittamiseen. Lain 14 a §:n 3 momentin mukaisesti kunta voi ilmoituksen käsittelyn yhteydessä antaa määräyksiä, jotka ovat tarpeen työstä mahdollisesti liikenteen sujuvuudelle, turvallisuudelle ja esteettömyydelle, kadulla ja yleisellä alueella sijaitseville johdoille ja laitteille sekä kadun ja yleisen alueen rakenteille aiheutuvan haitan ja vahingon vähentämiseksi.

Kunnan suostumuksesta ja työhön liittyvien määräysten antamisesta päättäminen on asioiden suuren määrän vuoksi tarkoituksenmukaisinta siirtää alueidenkäyttötiimin tiimipäällikön tehtäväksi. Päätökset tehdään erillisessä päätöksentekojärjestelmässä. Ehdotettu toimivallan siirto vastaa nykytilannetta, ja toimivallan siirtämisen tarkoituksena on, että päätöksenteko tapahtuu toiminnallisesti tarkoituksenmukaisella tasolla.

Maksujen periminen

Lain 14 b §:n 2 momentin mukaisesti kunta voi periä ilmoituksen tarkastamisesta ja työn valvonnasta aiheutuneisiin kustannuksiin perustuvan maksun. Lisäksi lain 14 b §:n 3 momentin mukaisesti kunta voi periä aikaan, alueen laajuuteen ja alueen keskeisyyteen perustuvan kohtuullisen maksun alueen tilapäisestä käyttämisestä 14 a §:ssä tarkoitetulla tavalla työmaana, jos alue rajataan pois yleisestä käytöstä. Maksujen tulee perustua lupa- ja ympäristöjaoston hyväksymään taksaan. Ilmoituksen tarkastamisesta ja käsittelystä perittävän maksun tulee perustua aiheutuneisiin kustannuksiin, ja alueen tilapäisestä käyttämisestä perittävän maksun tulee perustua alueen käyttöaikaan, laajuuteen ja alueen keskeisyyteen.

Maksujen perimisestä päättäminen on tarkoituksenmukaista osoittaa suostumuksen ja määräysten antamisesta päättävälle viranhaltijalle eli alueidenkäyttötiimin tiimipäällikölle. Ehdotettu toimivallan siirto vastaa nykytilannetta, ja toimivallan siirtämisen tarkoituksena on, että päätöksenteko tapahtuu toiminnallisesti tarkoituksenmukaisella tasolla.

Muistutusten käsittely

Maksuvelvollisella on edellä mainittujen maksujen osalta oikeus tehdä muistutus maksusta päättäneelle viranomaiselle. Muistutuksen johdosta on tehtävä uusi päätös ja annettava uusi maksulippu. Toimivalta muistutusten käsittelyyn ja niiden johdosta annettavan uuden päätöksen tekemiseen on tarkoituksenmukaista siirtää alueiden käyttö- ja valvontayksikön yksikön päällikölle. Ehdotettu toimivallan siirto vastaa nykytilannetta, ja toimivallan siirtämisen tarkoituksena on, että päätöksenteko tapahtuu toiminnallisesti tarkoituksenmukaisella tasolla.

Lisätiedot

Suvi Kokkonen, lakimies, puhelin: 310 39952

suvi.kokkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi