Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (7)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus

 

 

Ympäristöpalvelut

04.06.2021

 

Ympäristöseuranta ja valvonta

 

 

Yksikön päällikkö

 

 

 

 

96 §

Päätös Hyvinkään Tieluiska Oy:n meluilmoituksesta koskien murskausta Laajasalontiellä, Laajasalossa

HEL 2021-004486 T 11 01 00 02

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö päätti hyväksyä Hyvinkään Tieluiska Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee kiven murskausta 1.7.2021 - 1.11.2021 osoitteessa Laajasalontie, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

  1. Murskaus on sallittua maanantaista perjantaihin klo 7.00 - 18.00.

    Työtä ei saa tehdä viikonloppuisin tai yleisinä juhlapäivinä.
     
  2. Murskauksesta aiheutuvan melu- ja tärinähaitan torjunnasta tulee sopia Laajasalon Huvilateatterin kanssa. Töistä ei saa aiheutua häiriötä teatterin esityksille.
     
  3. Murskauksen aloittamisesta, keskeyttämisestä ja lopettamista on ilmoitettava ympäristöseuranta- ja -valvontayksikköön kirjallisesti ensisijaisesti sähköpostitse (kymp.yseposti@hel.fi) viimeistään seuraavana työpäivänä. Murskausta voidaan tehdä ilman ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaista lupaa yhteensä enintään 49 päivää. 
     
  4. Murskata saa vain osoitteesta Laajasalontie peräisin olevaa kiveä.
     
  5. Työtä koskeva tiedote on jaettava vähintään viikkoa ennen työn aloittamista ja uudelleen kahden kuukauden välein työn päättymiseen asti kaikkiin rakennuksiin vähintään 100 metrin säteellä työkohteesta (kuva 1). Tiedote on jaettava vähintään porraskäytäväkohtaisesti, asuinrakennuksissa tiedote on jaettava jokaiseen asuinhuoneistoon. 

    Tiedotteesta on käytävä ilmi työn kokonaiskesto, päivittäiset työajat sekä urakoitsijan ja työn tilaajan yhteystiedot.

    Lisäksi tiedote on jaettava alueen asukasyhdistykselle (Laajasalo - Degerö Seura r.y.).    
     
  6. Tiedotuksen toteutuksesta on laadittava selvitys, joka on toimitettava ympäristöseuranta- ja -valvontayksikköön (kymp.yseposti@hel.fi) viimeistään murskauksen aloittamisesta ilmoitettaessa.

    Selvityksestä pitää käydä ilmi tiedotteen jakaja, huoneistokohtaisen tiedottamisen käytännön toteutus (miten lukittuihin porraskäytäviin on päästy) sekä tarkka tiedotusalue ja tiedotusajankohta.
     
  7. Murskaamo on varustettava kuljettimien ja seulojen päälle asetettavilla tiiviillä pölykatteilla sekä kastelujärjestelmällä, jossa veden sumutuspisteitä on ainakin murskaimen ylä- ja alapuolella ja jokaisen kuljettimen purkukohdassa. Mikäli veden käyttö pölyntorjunnassa ei ole mahdollista esimerkiksi pakkasen vuoksi, tulee murskausyksiköihin asentaa riittävän tehokkaat pölynerottimet pölypitoisen ilman suodattamiseksi. Pölynerottimia ei saa tyhjentää murskeen joukkoon.

    Murskaamo on lisäksi sijoitettava tiiviin suojarakennelman sisään siten, että ainoastaan syöttösuppilo ja kuljettimen purkukohdat jäävät suojarakennelman ulkopuolelle.

    Pölyntorjuntajärjestelmän on oltava käytössä kokonaisuudessaan aina kun murskaustyötä tehdään. Mikäli pölyntorjuntajärjestelmän jokin osa rikkoutuu tai sen käyttö ei esimerkiksi sääolosuhteiden takia ole mahdollista, on murskaus keskeytettävä välittömästi.
     
  8. Murskekasoja on kasteltava riittävästi pölyämisen estämiseksi.
     
  9. Työmaan ajoväylien pölyäminen on estettävä tarkoituksenmukaisella pölynsidonta-aineella. Katualueille levinnyt maa-aines on pestävä pois pölyämisen estämiseksi. Kuljetettaessa pölyäviä kuormia työmaan ulkopuolelle on kuormien oltava peitettyjä tai kasteltuja.
     
  10. Siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai maaperään. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
     
  11. Toiminnanharjoittajan on toimitettava 30.11.2021 mennessä ympäristöseuranta- ja -valvontayksikköön kirjallinen selvitys ensisijaisesti sähköpostitse (kymp.yseposti@hel.fi) työmaalla murskatun aineksen hyödyntämis- ja loppusijoituskohteista. Selvityksestä on käytävä ilmi kohteiden tarkat sijainnit, vastaanottajat sekä kohteisiin toimitettujen murskeiden määrät.
     
  12. Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Vesien käsittelyssä tulee noudattaa tämän päätöksen liitteenä olevaa työmaavesiohjetta.

    Työmaavesiä ei saa johtaa yleiseen hule-, jäte- tai sekavesiviemäriin ilman Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän (HSY, vesihuolto, puhelin (09) 1561 2110) kanssa tehtyä kirjallista sopimusta.

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään 520,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 12.4.2019, 91 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Päivittäisen työajan rajoittaminen on tarpeen, jotta melusta ei aiheutuisi alueen asukkaille ja toiminnoille kohtuutonta häiriötä.
    Päiväaikaisen melun osalta asukkailta odotetaan suurta kärsivällisyyttä, minkä vuoksi on tärkeää, että asukkaat voivat levätä iltaisin ja viikonloppuisin melun häiritsemättä. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §.
     
  2. Neuvottelemalla melulle herkkien kohteiden kanssa ehkäistään melusta mahdollisesti aiheutuvia kohtuuttomia haittoja.
     
  3. Tieto toiminnan tarkasta ajankohdasta on tarpeen valvonnan kannalta.
     
  4. Muualta tuodun aineksen murskaaminen olisi jätteen ammattimaista tai laitosmaista käsittelyä, mikä edellyttäisi ympäristölupaa.
     
  5. Tiedottamalla voidaan vähentää työstä naapureille aiheutuvaa haittaa tai häiriötä. Tiedote tulee jakaa asuinrakennuksissa huoneistokohtaisesti, koska kyseessä on pitkäkestoinen työ, jota tehdään myös ilta-aikaan ja viikonloppuisin. Tiedottamisen avulla asukkaat ja muut häiriytyvät kohteet voivat varautua ennakolta tulevaan meluhaittaan. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
     
  6. Tiedotusta koskeva selvitys on tarpeen valvonnan kannalta. Sen avulla arvioidaan tiedottamisen kattavuus.
     
  7. Määräys on tarpeen, jotta murskaamosta leviäisi mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  8. Määräys on tarpeen, jotta murskeen varastoinnin ja siirtelyn aikana leviäisi mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  9. Määräys on tarpeen, jotta ajoväyliltä ja kuljetettavista kuormista leviäisi mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  10. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
     
  11. Määräys on tarpeen toiminnan ympäristövaikutusten seuraamisen ja valvonnan kannalta.
     
  12. Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 4 §.

Ilmoituksen tekijä

Hyvinkään Tieluiska Oy, Harkkokatu 6, 05800 Hyvinkää.

Y-tunnus 0597303-9.

**********

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee murskausta 1.7.2021 - 1.11.2021 osoitteessa Laajasalontie. Työmaan viikoittainen työaika on maanantaista perjantaihin klo 6.00 - 22.00 ja lauantaisin klo 8.00-18.00. Sunnuntaisin ei ole toimintaa.

Kuva 1. Murskaamon sijainti on merkitty karttaan. Tiedotusalue on rajattu kuvaan paksulla sinisellä viivalla.

Toiminnasta aiheutuva A-taajuuspainotettu keskiäänitaso (LAeq) on ilmoituksen mukaan 10 metrin etäisyydellä melulähteestä 92 dB ja eniten melulle altistuvien kohteiden luona 65 dB.

Ilmoituksen mukaan toiminnassa käytetään kahta kaivinkonetta, 6 kpl kuorma-autoja, 2 iskuvasaraa ja yhtä murskalaitosta (Lokotrack LT 106 tai vastaava).

Ilmoituksen mukaan työmaan etäisyys lähimpään asuinkiinteistöön on 100 metriä. Ilmoituksen mukaan melusta tiedotetaan porraskäytäväkohtaisesti 100 metrin etäisyydellä sijaitseviin asuinkiinteistöihin.

Ilmoituksen mukaan työmaalla murskataan vain työmaan omaa kiveä työmaan käyttöön. Murskauslaitoksen pölysuojaus tiiviillä suojarakennelmalla (syöttösuppilo ja kuljettimen purku jäävät suojarakennelman ulkopuolelle) sekä tarvittaessa kastelujärjestelmällä.

Murskauksen aloitus on riippuvaista kallion lujitustöiden etenemisestä ja tämä myös vaikuttaa louhinnan
etenemiseen. Tämän vuoksi murskaukselle haettava aikaikkuna on niin pitkä, vaikka työmaalla on tarve murskata enintään 49 päivää. Murskausta tehdään vaiheittain töiden etenemisen mukaan.

Ilmoituksen täydennyksenä lähetettiin tarkempi kartta työmaa-alueesta ja murskauslaitoksen sijainnista.

Ilmoituksen täydennyksen mukaan työmaavedet ohjataan murskesuodattimen läpi ojaan.

Ilmoituksen täydennyksen mukaan Tuurholmanpolku 5 ei ole asuinkäytössä, mutta siellä on kesäkirpputori ja kesäteatteri.

Ilmoituksen täydennyksen (puhelinkeskustelu Kuparinen - ********** 4.6.2021) mukaan työmaalla murskataan vain arkisin klo 7.00-18.00.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 8.4.2021. Ilmoitusta on täydennetty 17.5.2021 ja 4.6.2021. Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta, kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikön ratkaisuun sisältyvät määräykset.

Asian aikaisempi käsittely

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö on tehnyt Hyvinkään Tieluiska Oy:lle louhinta-, paalutus-, pontitus- ja purkutyötä koskevan meluilmoituksen johdosta päätöksen 25.3.2021 (83 §).

Sovelletut säädökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §

Päätöksen tiedoksianto ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin internetsivulla, osoitteessa https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisut-ja-aineistot/ilmoitukset/

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).

Lisätiedot

Carita Kuparinen, ympäristötarkastaja, puhelin: 310 25927

carita.kuparinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin työmaavesiohje

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, YSL ilmoituspäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hyvinkään Tieluiska Oy

Hallintovalitus, YSL ilmoituspäätös
Liite 1

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Hallintovalitus, YSL ilmoituspäätös

Helsingin poliisilaitos

 

Rakennusvalvontapalvelut

 

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58235

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566