Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus

 

 

Ympäristöpalvelut

09.12.2019

 

Ympäristöterveysyksikkö

 

 

Yksikön päällikkö

 

 

 

 

37 §

Päätös Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistyksen tupakointikieltohakemukseen

HEL 2019-001662 T 11 02 04

Päätös

Ympäristöterveysyksikön päällikkö päätti määrätä tupakkalain (549/2016) 79 §:n mukaisen tupakointikiellon Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistyksen kaikkien rakennusten huoneistopihoille, huoneistoparvekkeille ja maanvaraisille terasseille osoitteessa Nuppukuja 6.

Päätöksen voimassaoloaika

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätökseen velvoitetut

Ympäristöterveysyksikön päällikön antama määräys annetaan osoitteessa Nuppukuja 6, 00790 Helsinki, kaikkien huoneistojen haltijoille. Huoneiston haltija vastaa siitä, että hänen huoneistossaan noudatetaan ympäristöterveysyksikön päällikön antamaa määräystä.

Hakemus

Hakemus on saapunut viranomaiselle 4.2.2019. Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistys on täydentänyt hakemusta 22.8.2019.

Hakemuksen tekijä

Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistys
Y-tunnus 1047874-5

Hakemuksen sisältö

Hakemus koskee Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistyksen tupakointikiellon hakemista kaikkien rakennusten huoneistopihoille, huoneistoparvekkeille ja maanvaraisille terasseille osoitteessa Nuppukuja 6, 00790 Helsinki.

Kuuleminen

Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistys on kuullut huoneistojen haltijoita tupakkalain 79 §:n mukaisesti. Vastanneista osa vastusti tupakointikieltoa. Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistyksen kuulemiseen ei tullut sellaisia vastustavia kannanottoja, joilla olisi vaikutusta tupakointikieltopäätökseen.

Ympäristöpalvelut on kuullut hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti kaikkia tilojen haltijoita (omistaja/vuokraoikeuden tai muun vastaavan perusteella tiloja hallitseva). Kuulemisesta on ilmoitettu Virallisessa lehdessä (81/18.10.2019). Kuuleminen järjestettiin yleistiedoksiantona, koska kuultavia oli yli 30. Ympäristöpalveluiden kuulemiseen ei tullut yhtään vastinetta.

Päätöksen perustelut

Asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Asuntoyhteisö saa kieltää tupakoinnin asuntoyhteisön hallitsemissa yhteisissä ulkotiloissa rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueella ja yhteisillä parvekkeilla. Asuntoyhteisön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa ei saa lain mukaan tupakoida.

Tupakkalain 79 §:n 2 momentin mukaan kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa mainittuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Valtioneuvoston tupakointitiloista ja tupakointikiellon hakemisesta asuntoyhteisöön antaman asetuksen (601/2016) 4 a §:ssä on säädetty siitä, mitä selvityksiä ja liitteitä asuntoyhteisön tupakointikieltoa koskevassa hakemuksessa on oltava. Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistys on toimittanut tupakointikiellon määräämiseksi tarvittavat selvitykset.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on 18.5.2018 (100 §) siirtänyt toimivaltansa kyseisten päätösten tekemisestä ympäristöterveysyksikön päällikölle 1.6.2018 alkaen.

Asuntoyhteisöön osoitteessa Nuppukuja 6 kuuluu kolme vuonna 2000 valmistunutta asuinrakennusta. Asuinrakennukset ovat kaksikerroksisia puurakenteisia kerrostaloja. Rakennusten itäpäädyissä huoneistot sijaitsevat kerrostalomaisesti yhdessä kerroksessa – joko kerroksessa yksi tai kaksi. Näissä asunnoissa huoneistoparvekkeet ovat pystylinjassa päällekkäin. Keskelle rakennusta sijoittuvat huoneistoparvekkeet sijaitsevat lisäksi vierekkäin ja ovat naapuriparvekkeisiin nähden yhdysrakenteiset. Rakennusten länsipäädyissä olevat huoneistot ovat rakennettu rivitalomaisesti kahteen kerrokseen ja niihin kuuluu parvekkeiden sijaan maanvaraiset huoneistoterassit. Kaikkien huoneistojen huoneistopihat sijaitsevat rivitalomaisesti vierekkäin. Kaikissa rakennuksissa on koneellinen huoneistokohtainen tulo- ja poistoilmanvaihto. Huoneistojen tuloilma otetaan katolta.

Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistyksen kaikkien rakennusten huoneistopihat, huoneistoparvekkeet ja maanvaraiset terassit osoitteessa Nuppukuja 6 sijaitsevat niin, että tupakansavun on mahdollista kulkeutua rakenteiden kautta huoneistoparvekkeilta ja huoneistoterasseilta toisille sekä huoneistopihoilta toisille huoneistopihoille ja huoneistoparvekkeille tai huoneistoterasseille. Parvekelasitukset eivät myöskään estä savun kulkeutumista parvekkeelta tai parvekkeelle, eikä voida olettaa, että parvekelasituksia pidettäisiin koko ajan kiinni.

Sovelletut säännökset

Tupakkalaki (549/2016) 79, 90 ja 106 §

Valtioneuvoston asetus tupakointitiloista ja tupakointikiellon hakemisesta asuntoyhteisöön (601/2016) 4 a §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Tupakointikieltohakemus, täydennys tupakointikieltohakemukseen, yhdistyksen vuosikokouksen 23.8.2018 päätös, lainvoimaisuustodistus, selvitys tilojen haltijoiden kuulemisesta, vastineet hakijan kuulemiseen, selvitys huoneistoista, asukkaiden yhteystiedot, ilmanvaihtopiirustukset, selvitys tupakansavun kulkeutumisesta, viranomaisen kuulemiskirje, viranomaisen ilmoitus kuulemisesta.

Hakemuksen käsittelymaksu

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan vahvistaman taksan (ympäristö- ja lupajaosto 24.11.2017, 85 §) perusteella hakemuksen käsittelystä peritään 1028,58 euron maksu. Lasku toimitetaan hakijalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi hakijalle saantitodistusta vastaan ja tilojen haltijoille yleistiedoksiantona Virallisessa lehdessä, koska vastaanottajia on yli 30.

Lisätiedot

Jaana Pennanen, va. ympäristötarkastaja, puhelin: 310 22560

jaana.pennanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tupakkalain mukainen päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin Seudun Asumisoikeusyhdistys

Hallintovalitus, tupakkalain mukainen päätös

Tiedoksi

Ympäristöterveysyksikkö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58235

Viikinkaari 2 A

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 79

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566