Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus

 

 

Kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalvelut

01.07.2022

 

Tapahtumat ja maanvuokraus

 

 

Tiimipäällikkö

 

 

 

 

59 §

Vuokraus, sähköautojen latauspisteiden toteuttaminen, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2022-008638 T 10 01 01 03

Päätös

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asukas- ja yrityspalveluiden tapahtumat ja maanvuokraus -tiimin tiimipäällikkö päätti hyväksyä Helen Oy:n tarjouksen 59 sähköautojen latausaseman toteuttamisesta Helsingin kantakaupunkiin. Latausasemista 51 on yleisiä asemia, jotka sisältävät yhteensä 116 latauspistettä (latausmahdollisuus 116 ajoneuvoille). Takseille on tarkoitettu 8 latausasemaa, jotka sisältävät yhteensä 16 latauspistettä. Latauspaikoista perittävä maanvuokra on 1 250 euroa / pysäköintiruutu / vuosi (alv 0 %), joka on Helen Oy:n tarjoama hinta.

Sähköautojen latauspaikkojen käyttöoikeuden luovuttamisen periaatteista on päätetty kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä 22.1.2019, § 27. Periaatepäätöksen mukaisesti latauslaitteiden sijoittamisesta tehdään sijoitussopimus ja voidaan periä kaupunkiympäristölautakunnan vahvistama taksa.

Toimittaja voi sopimuskauden aikana esittää laajennuksia nyt esitettyjen kohteiden (51 yleistä + 8 taksi) latausasemaratkaisuun 2–4 paikkaa. Liikenne- ja katusuunnittelupalvelu sopii laajennuksista erikseen tapauskohtaisesti toimittajan kanssa. Kaupunki hyväksyy tai hylkää ehdotetut laajennukset. Laajennuksista laaditaan erilliset sopimukset sekä toimittaja hakee tarvittavat luvat. Täysin uudet kohteet tullaan kilpailuttamaan erikseen.

Päätöksen perustelut

Sähköautojen latauspisteiden kilpailutuksen tausta ja lähtökohdat

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala järjesti sähköautojen latauspaikkojen toteuttamisesta kilpailutuksen, jossa pyydettiin tarjouksia sähköautojen julkisten latausasemien toteuttamisesta Helsingin kaupungin omistamille yleisille alueille.

Kilpailutuksen valmistelu käynnistettiin Hilmassa 24.1.2022 julkaistulla markkinavuoropuhelukutsulla. Markkinavuoropuhelujen tavoitteena oli selvittää alan toimijoiden näkemyksiä julkisten latauspisteiden toteuttamisesta. Markkinavuoropuhelutilaisuuksia pidettiin neljän eri yrityksen edustajien kanssa. Tilaisuuksien tuloksia hyödynnettiin kilpailutuksen valmistelussa.

Kaupunki vuokraa toimijoille katutilaa, mutta ei osallistu latausasemien eikä niihin liittyvien investointien rahoittamiseen tai toteuttamiseen. Kilpailutus koski kantakaupungin aluetta. Kilpailun pääasiallisena kohteena oli maa-alueiden luovuttaminen lataustoimintaa varten, joten kyseessä ei ole julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (”hankintalaki”) mukainen julkinen hankinta.

Kilpailutusta varten Helsingin kaupungin laatimasta sähköautojen latausasemien yleissuunnitelmasta valittiin 51 uutta latausasemakohdetta ja lisäksi 8 taksien latausasemakohdetta. Jokaiseen kohteeseen tuli toteuttaa kaksi latauspistettä, joka käsittää kaksi pysäköintiruutua ja yhden laitteen, josta tulee kaksi erillistä latauspistoketta. Tehon tulee olla minimissään 11 kW (3x16A) / pistoke. Pikalatauspisteen osalta toimija sai esittää omaa ratkaisua. Asetetuilla reunaehdoilla on pyritty antamaan toimijoille vapaus esittää omaa ratkaisua latausasemien toteuttamiseen, mahdollistaen myös pikalatauspisteiden toteuttaminen.

Kilpailun kulku

Kilpailutus toteutettiin avoimella menettelyllä. Kilpailusta julkaistiin 22.4.2022 tarjouspyyntö osoitteessa Tarjouspalvelu.fi sekä lähetettiin kaikille markkinavuoropuheluun osallistuneille yrityksille. Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisätietokysymyksiä 9.5. mennessä.

Saapuneiden kysymysten johdosta tarjouspyynnöstä julkaistiin korjausilmoitus 11.5.2022.

Tarjouspyynnön liitteessä ”Uudet latausasemat 2022” olevassa kohteessa (78 Hermanni, Saarenkatu) oli virhe ja latausasemien määrä korjattiin vastaamaan hankintaohjelmaa.

Saapuneet tarjoukset

Tarjoukset tuli jättää sähköisesti Helsingin kaupungin Tarjouspalvelu.fi - portaalin kautta. Määräaikaan 31.5.2022 klo 12:00 mennessä tarjouksen jätti Helen Oy.

Saadusta tarjouksesta laadittiin avauspöytäkirja.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Tarjouspyynnön mukaisuutta koskien arvioitiin, täyttikö tarjous ne vähimmäisvaatimukset, joita hankinnan osalta on asetettu.

Tarjous täytti sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja tarjous oli tarjouspyynnön mukainen.

Vertailu ja sopimuskumppanin valinta

Toimijan valinnassa vertailuperusteena käytettiin kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa laadun painoarvo on 90 % ja hinnan 10 %. Laadun osalta arvioitiin toimijan esittämää latausasemakokonaisuutta, pikalatauspisteiden määrää, toimijan teknisiä ja ammatillisia edellytyksiä, latauslaitteiden vikatilanteisiin reagoimista ja ylläpidon toteuttamista sekä latauslaitteiden käytettävyyttä. Hinta koskee lataustoimintaa varten tarvittavan pysäköintiruudun vuosivuokran hintaa, joka annetaan yhdestä pysäköintiruudusta (2,5 x 5 metriä). Vuokraan sisältyy alueen kunnossapito ja pysäköinninvalvonta.

Sähköautojen latauspaikkojen käyttöoikeuden luovuttamisen periaatteista on päätetty kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä 22.1.2019, § 27. Päätöksen mukaisesti kaupunkiympäristön toimialan perimä vuokrataso sähköautojen latauspaikkojen maa-alueen käyttöoikeuden luovutuksesta ratkaistaan tarjouskilpailulla siten, että tarjoajilta pyydetään pysäköintiruutukohtainen hintatarjous, joka käsittää ruutukohtaisen vuosivuokran hinnan.

Koska Helen Oy:n tarjous on ainoa saapunut tarjous, ei tarjousvertailua tehdä.

Sopimuksen tekeminen valitun toimijan kanssa

Helsingin kaupunki tekee valitun toimijan kanssa sopimuksen, jossa on sovittu muun muassa ajoneuvon sähkölatauksen vaatimien alueiden vuokrauksesta operaattorille sekä alueen kunnossa- ja puhtaanapitovastuista.

Latauspisteen toteuttaja sitoutuu tuottamaan latauspalvelua koko sopimuskauden ajan. Sopimuskausi on seitsemän vuotta, minkä jälkeen osapuolet voivat sopia sopimuksen jatkamisesta kolmella vuodella.

Sopimuskumppaniksi hyväksytyn osalta on tarkastettu Helsingin kaupungin harmaan talouden torjuntaohjeen mukaiset selvitykset.

Toimivalta

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 6 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hallintaoikeutensa puitteissa maa-alueiden, tilojen ja laitteiden vuokralle antamisesta sekä muusta käyttöön luovuttamisesta kerrallaan enintään 10 vuoden ajaksi samoin kuin toistaiseksi, jos vuokrasuhde on sovittu päättyväksi enintään kuuden kuukauden kuluttua irtisanomisesta.

Kaupunkiympäristölautakunta on päätöksessään 8.2.2022 (§ 73) siirtänyt kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden tapahtumat ja maanvuokraus -tiimin tiimipäällikölle toimivaltaansa päättää muun muassa sähköautojen latauspaikkoihin liittyvistä sopimuksista siten, että toistaiseksi voimassa olevien sopimusten irtisanomisaika on enintään 6 kuukautta ja määräaikaisten sopimusten kesto enintään 10 vuotta, kun on vahvistettu yleiset vuokrausperiaatteet. Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt päätöksellään 22.1.2019 (§ 27) sähköautojen latauspaikkojen vuokraamisessa noudatettavat periaatteet.

Lisätiedot

Petri Arponen, Projektinjohtaja, puhelin: 310 38955

petri.arponen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunkiympäristölautakunnan päätös 22.1.2019, § 27

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoaja

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Helsingin kaupunki

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58231

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566