Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (6)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus

 

 

Yleiset alueet -palvelu

23.06.2022

 

Alueellinen rakennuttaminen -yksikkö

 

 

Yksikön päällikkö

 

 

 

 

13 §

Kuntoportaat: Alppikylänhuippu, Ilomäenpuisto, Majavatien pää ja Vaskipellonpuisto, kokonaisurakka, urakoitsijan valinta

HEL 2022-006888 T 02 08 03 00

Päätös

Yksikön päällikkö hyväksyi VRJ Etelä-Suomi Oy:n tarjouksen kokonaistaloudellisesti edullisimpana ja päätti, että VRJ Etelä-Suomi Oy:n kanssa tehdään Kuntoportaat: Alppikylänhuippu, Ilomäenpuisto, Majavatien pää ja Vaskipellonpuisto -kokonaisurakkaa koskeva hankintasopimus. Hankinnan arvo on 879 500 euroa (alv. 0 %). 

Yksikön päällikkö sulki Harpa Oy:n, Uudenmaan Infrapalvelut Oy:n ja VS Turva-Aidat Oy:n tarjouskilpailusta, koska Harpa Oy, Uudenmaan Infrapalvelut Oy ja VS Turva-Aidat Oy eivät täyttäneet tarjouskilpailussa tarjoajien soveltuvuudelle asetettuja vaatimuksia.

Hankintasopimus tulee voimaan, kun sopimus on allekirjoitettu. Hankintasopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kun osapuolet ovat allekirjoittaneet hankintaa koskevan erillisen kirjallisen sopimuksen.

Päätöksen perustelut

Hankinnan kohde ja hankintamenettely

Hankinnan kohteena uusitaan seuraavat Kuntoportaat: Alppikylänhuippu, Ilomäenpuisto, Majavatien pää ja Vaskipellonpuisto urakka-asiakirjojen mukaisesti täysiin valmiiksi.

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupunkiympäristön toimialan 20.5.2022 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2022-006888. Hankinta on toteutettu julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaisella avoimella menettelyllä. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä rakennusurakka.

Hankinnasta on julkaistu kansallinen hankintailmoitus 20.5.2022 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintailmoituksessa ilmoitettiin tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin ko. tarjouspyyntöä koskeva Internet-osoite, josta tarjouspyyntöasiakirjat olivat sähköisesti saatavissa.

Kilpailutuksen perusteella valitaan yksi kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt tarjoaja.

Saadut tarjoukset

Määräaikaan 10.6.2022 klo 13:00 mennessä tarjouksen jättivät Harpa Oy, Tieluiska Oy, Uudenmaan Infrapalvelut Oy, VM Suomalainen Oy, VRJ Etelä-Suomi Oy ja VS Turva-Aidat Oy. Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja.

Hyväksytyn tarjouksen jättivät seuraavat tarjoajat:

1.

VRJ Etelä-Suomi Oy     

   879 500 euroa

2.

VM Suomalainen Oy     

   928 000 euroa

3.

Tieluiska Oy

1 428 000 euroa

 

Harpa Oy:n, Uudenmaan Infrapalvelut Oy:n ja VS Turva-Aidat Oy:n tarjouskilpailusta sulkemisen perusteet on esitetty kappaleessa ”Tarjousten tarkastus”.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjoajien soveltuvuutta koskevat rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset.

Taloudelliset ja rahoitukselliset vähimmäisvaatimukset:

1. Liikevaihdon kolmelta viimeksi kuluneelta vahvistetulta tilikaudelta oltavainfraurakoinnissa vähintään 1 000 000 €/tilikausi (tilikauden pituus 12kk). Jos tarjouksen tekijä on ryhmittymä, on osakasyritysten yhdessä täytettäväliikevaihtoa koskeva vaatimus. Mikäli tarjouksen tekijänä on ryhmittymä, rakennuttaja edellyttää, että jokainen ryhmittymän osakasyritys osallistuu yhteisvastuullisesti urakan käytännön töihin.

2. Tarjoajan tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet on oltava kunnossa. Rakennuttaja tarkistaa kilpailutuksen voittajan liikevaihdon ja tilaajavastuulain mukaiset tiedot Vastuu Group Oy:n Luotettava kumppani -raportista. Mikäli tarjouksen tekijänä on ryhmittymä, tarkistaa rakennuttaja liikevaihdon ja tilaajavastuulain mukaiset selvitykset kaikilta ryhmittymän osakasyrityksiltä. Mikäli kilpailutuksen voittaja ei ole liittynyt Vastuu Group Oy:n Luotettava Kumppani -palveluun tai kilpailutuksen voittajan tilinpäätöstiedot eivät ole Vastuugroup.fi Luotettava kumppani -raportissa mukana, pyytää rakennuttaja erikseen ennen hankintapäätöksen tekoa seuraavat selvitykset:

- selvitys, siitä että yritys on merkitty ennakkoperintälain mukaiseen ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisävelvollisten rekisteriin.

- kaupparekisteriote, josta selviää yrityksen rekisteriin merkitsemisaika, toimiala, hallitus, muu johto, nimenkirjoittajat, tilintarkastajat, vastuuhenkilöiden henkilötiedot sekä onko viimeisimmät tilinpäätösasiakirjat toimitettu lainmukaisesti rekisteriviranomaisille sekä merkintä tai selvitys ettei yritystä tai sen toimihenkilöitä ole määrätty liiketoimintakieltoon.

- todistus verojen maksamisesta tai verovelkatodistus tai selvitys siitä, että verovelkaa koskeva veronsaajan hyväksymä maksusuunnitelma on tehty.

- todistukset eläkevakuutusten ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkemaksuja koskeva maksunsaajan hyväksymä maksusopimus on tehty.

- todistus tapaturmavakuutuksen ottamisesta ja tapaturmavakuutusmaksujen maksamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä tapaturmavakuutusmaksuja koskeva maksunsaajan hyväksymä maksusopimus on tehty.

- selvitys työterveyshuollon järjestämisestä.

- selvitys noudatettavasta työehtosopimuksesta.

- tilinpäätöstiedot kolmelta viimeiseltä tilikaudelta.

Jos kilpailutuksen voittaja ei ole rekisteröitynyt tilaajavastuulain mukaisiin rekistereihin, pyytää rakennuttaja selvityksen rekisteröitymättömyyden perusteista.

Ulkomaisen kilpailutuksen voittajan on toimitettava pyynnöstä tilaajalle suomenkieliset tilaajavastuulain mukaisia selvityksiä vastaavat tiedot sijoittumismaansa lainsäädännön mukaisella rekisteriotteella tai vastaavalla todistuksella tai muulla yleisesti hyväksytyllä tavalla. Selvitykset on toimitettava sekä lähtömaasta että Suomesta.

Tarjoajan on täytettävä seuraavat teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskevat soveltuvuusvaatimukset:

1. RALA-pätevyys, pääurakointitaso 18.9a tai RALA-pätevyyden puuttuessa muulla tavoin osoitettu vastaava pätevyys.

RALA-pätevyyttä 18.9a vastaavana pätevyytenä pidetään 3 kpl valmistunutta ja vastaanotettua referenssiurakkaa pääurakoitsijana toimimisesta muissa maa- ja vesirakennustöissä (myös ns. urheilu- ja vapaa-ajan rakentaminen) viimeisen 5 vuoden aikana tarjouspyynnön julkaisuajankohdasta laskettuna.

Rakennuttaja tarkistaa kilpailutuksen voittajan RALA-pätevyyden RALA ry:n RALA-pätevyystodistuksesta.

Mikäli kilpailutuksen voittajalta puuttuu vaadittavien työlajien RALA-pätevyys, on kilpailutuksen voittajan osoitettava referenssitiedoin vastaava pätevyys sähköisellä lomakkeella.

2. Urakoitsijan vastuullisella työnjohtajalla tulee olla vähintään rakennusmestarin koulutus. Hänellä tulee olla valmistumisen jälkeen vähintään 5 vuotta vastuullisen työnjohtajan työkokemusta. Vastuullisella työnjohtajalla ei saa olla samaan aikaan muita tehtäviä hoidettavanaan. Vastuullisen työnjohtajan tulee olla suorassa työsuhteessa urakoitsijaan.

Vastuullisella työnjohtajalla tulee olla näyttöä siitä, että hän tuntee Suomen rakentamismääräykset ja viranomaisvaatimukset sekä yleiset sopimusehdot YSE 98 siinä laajuudessa mitä vastuullisen työnjohtajan tehtävien hoitaminen edellyttää.

Kaikki tarjoajat ovat toimittaneet vaaditut selvitykset tarjouspyynnön mukaisesti ja täyttävät tarjouksessaan ilmoittamiensa tietojen mukaan asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskevana soveltuvuusvaatimukset edellytettiin RALA-pätevyyttä pääurakointitaso 18.9a tai RALA-pätevyyden puuttuessa muulla tavoin osoitettu vastaava pätevyyttä. RALA-pätevyyttä 18.9a vastaavana pätevyytenä pidettiin 3 kpl valmistunutta ja vastaanotettua referenssiurakkaa pääurakoitsijana toimimisesta muissa maa- ja vesirakennustöissä (myös ns. urheilu- ja vapaa-ajan rakentaminen) viimeisen 5 vuoden aikana tarjouspyynnön julkaisuajankohdasta laskettuna.

Tarjousten tarkastuksessa todettiin, että Harpa Oy:n tarjous on tarjouspyynnön vastainen, koska tarjouspyynnössä vaadittua RALA-pätevyyttä 18.9a ei tarkastuksessa yrityksellä ollut, eikä pätevyyttä vastaavia urakkareferenssejä ollut esitetty. Harpa Oy:ltä on pyydetty täsmennystä ilmoittamaansa RALA-pätevyyteen ja saadun selvitysten perusteella on todettu, ettei tarjouspyynnön soveltuvuuden vähimmäisvaatimukset täyttyneet RALA-pätevyyden osalta. Näin ollen Harpa Oy tulee hylätä tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi.

Tarjousten tarkastuksessa todettiin, että Uudenmaan Infrapalvelut Oy:n tarjous on tarjouspyynnön vastainen, koska tarjouspyynnössä vaadittua RALA-pätevyyttä 18.9a ei ollut, eivätkä tarjoajan tarjouksessaan esittämät urakkareferenssit vastanneet RALA-pätevyyttä 18.9a. Näin ollen Uudenmaan Infrapalvelut Oy tulee hylätä tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi.

Tarkastusvaiheessa todettiin, että VS Turva-Aidat Oy:n tarjous on tarjouspyynnön vastainen, koska tarjouspyynnössä vaadittua RALA-pätevyyttä 18.9a ei tarkastuksessa yrityksellä ollut, eikä pätevyyttä vastaavia urakkareferenssejä ollut esitetty. VS Turva-Aidat Oy:ltä on pyydetty täsmennystä ilmoittamaansa RALA-pätevyyteen ja saadun selvitysten perusteella on todettu, ettei tarjouspyynnön soveltuvuuden vähimmäisvaatimukset täyttyneet RALA-pätevyyden osalta. Näin ollen VS Turva-Aidat Oy tulee hylätä tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi.

Tieluiska Oy:n, VM Suomalainen Oy:n ja VRJ Etelä-Suomi Oy:n tarjoukset täyttävät tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu ja sopimuskumppanin valinta

Tarjouspyynnössä on määritelty tarjousten valintaperusteet. Kokonaistaloudellista edullisuutta vertaillaan halvimman hinnan perusteella.

Tarjoushinnat käyvät ilmi päätöksen liitteestä Vertailutaulukko.

Tarjousvertailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki VRJ Etelä-Suomi Oy.

Sopimuskumppaniksi hyväksytyn osalta on tarkastettu Helsingin kaupungin harmaan talouden torjuntaohjeen mukaiset selvitykset.

Hankintasopimus tulee voimaan, kun sopimus on allekirjoitettu.

Sopimus päättyy, kun työ on hyväksytysti suoritettu.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (Kylk 11.5.2021 § 248) mukaan yksikön päälliköllä on hankintavaltuudet enintään 1 000 000 euron suuruisiin hankintoihin. Yksikön päällikkö on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Lisätiedot

Touko Leppänen, projektipäällikkö, puhelin: 310 21834

touko.leppanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Projektirakentaminen

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58224

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566