Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus

 

 

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit

13.09.2022

 

 

 

 

Tonttipäällikkö

 

 

 

 

50 §

Maakaasuputken siirtämisestä sopiminen (Konala, tontti 32034/9)

HEL 2022-010197 T 10 01 01 02

Ristipellontie 1

Päätös

Tonttipäällikkö hyväksyi Helsingin kaupungin ja Gasgrid Finland Oy:n (y-tunnus 3007894-1) välisen liitteenä 1 olevan maakaasuputkiston siirtämistä kohteessa Ristipellontie 1 koskevan sopimuksen seuraavin ehdoin:

- ennen maakaasuputkiston siirtosopimuksen allekirjoittamista tulee Helsingin kaupungin maanvuokralaisen Kiinteistö Oy Ristipellontie 1:n luovuttaa ja pantata kaupungille 728 000 euron suuruinen kiinnitys vuokraoikeuteen 91-32-34-8-L1 maakaasuputken siirtosopimuksen mukaisten velvoitteiden vakuudeksi ja allekirjoittaa yritystontit-tiimin päällikön päätöksen 28.6.2022 § 84 mukainen maanvuokrasopimuksen muutos, johon lisätään seuraavan sisältöinen laitoskiinnityksen panttaussitoumus:

"Vuokralainen panttaa vuokraoikeuteen 91-32-34-8-L1 ja sen rakennuksiin kohdistuvan 728 000 euron suuruisen sähköisen panttikirjan [asianumero] Helsingin kaupungille edellä mainitun maakaasuputken siirtosopimuksen mukaisten velvoitteiden vakuudeksi, jotka se on tällä sopimusmuutoksella ottanut vastattavakseen.

Mikäli vuokralainen jättää tähän maanvuokrasopimuksen muutokseen ja maakaasuputken siirtosopimukseen perustuvat korvaukset maksamatta, vuokranantajalla on oikeus vuokralaista enempää kuulematta voimassa olevan lain mukaisesti hakea pantin nojalla saatavansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Edellä todettu vakuus vapautetaan ja luovutetaan takaisin vuokralaiselle, kun vuokralainen on suorittanut maakaasuputken siirtosopimuksen mukaiset korvaukset mahdollisine viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen."

Tonttipäällikkö valtuuttaa sopimukset ja toiminnanohjaus -tiimin päällikön allekirjoittamaan Helsingin kaupungin puolesta edellä mainitun maakaasuputkiston siirtosopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä teknisiä korjauksia ja tarkennuksia.

T1132-26

Päätöksen perustelut

Taustaa

Kaupunki ja Gasgrid Finland Oy ovat neuvotelleet kaupungin omistaman tontin 32034/9 vuokralaisen, Kiinteistö Oy Ristipellontie 1:n (y-tunnus 3221157-4), kanssa tontin läheisyydessä kulkevan maakaasuputken siirtämisestä. Maakaasuputken siirtotarve johtuu kaupungin vuokralaisen tarpeesta.

Kiinteistö Oy Ristipellontie 1 on hakenut tontille asemakaavan muutosta ja vuokrannut alueella sijaitsevan rakennuksen tilaa vievälle kaupalle. Em. muutosten seurauksena maakaasuputken sijainti on toimintaan nähden liian lähellä rakennusta, joten se on siirrettävä turvaetäisyysmääräysten mukaisesti.

Kaupunki/Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit –palvelu tontin omistajana on osapuolena Gasgrid Finland Oy:n kanssa tehtävässä sopimuksessa, mutta siirrosta aiheutuvat kustannukset on käytyjen neuvottelujen ja maanvuokrasopimuksen muutoksen (Yritystontit -tiimin päällikkö 28.6.2022 § 84) perusteella sovittu tontin vuokralaisen maksettaviksi. Maakaasuputkiston omistajana Gasgrid Finland Oy:n on itse suunniteltava putkiston siirto sekä suoritettava siirto, joten siirron kustannukset on perusteltua korvata suoraan Gasgrid Finland Oy:lle.

Sopimuksen tarkoitus ja kohde

Sopimuksen tarkoituksena on sopia Gasgrid Finland Oy:n omistaman maakaasuputken siirtämiseen ja uudelleen sijoittamiseen sekä suojaamiseen liittyvästä toteutusvaiheesta ja kustannuksista. Hanke johtuu yksinomaan Helsingin kaupungin vuokralaisen tarpeesta. Gasgrid Finland Oy hyväksyy hankkeen ja suostuu myötävaikuttamaan siihen ja vastaamaan sen toteutuksesta korvausta vastaan sopimuksessa kuvatulla tavalla. Myös kaupunki hyväksyy hankkeen ja suostuu toimimaan sopimuksen osapuolena vastaten viime kädessä sen mukaisista oikeuksista ja velvollisuuksista Gasgrid Finland Oy:tä kohtaan. Gasgrid Finland Oy on kuitenkin tietoinen ja hyväksyy sen, että kaupunki tulee siirtämään sopimuksen mukaisista oikeuksista ja velvollisuuksista pääosan tontin vuokralaiselle, Kiinteistö Oy Ristipellontie 1:lle, säilyen kuitenkin edellä kerrotulla tavalla tämän sopimuksen mukaisena sopimusosapuolena Gasgrid Finland Oy:n suuntaan. Sopimus tullaan allekirjoittamaan aikaisintaan yhtäaikaisesti maanvuokrasopimuksen muutoksen kanssa, jolla vuokralainen (Kiinteistö Oy Ristipellontie 1) ottaa vastatakseen kaupungin tarkemmin määrittelemistä tämän sopimuksen mukaisista kaupungin oikeuksista ja velvollisuuksista.

Sopimuksen kohde on määritelty seuraavasti:

”Hankkeeseen kuuluu maakaasun siirtoputkiston muutoksien toteutus- ja asennustöiden kustannusten korvaaminen seuraavassa kohteessa:

Kaasuputken (DN300) siirto n. 100 metriä, Ristipellontie 1, 00390 Helsinki. Siirtoputkisto sijoitetaan Helsingin kaupungin omistamalle tontille tai katualueelle. Tarkempi putken sijainti esitetään liitteen 1 kartassa ja se tarkentuu edelleen suunnittelun edetessä.”

Sopimusluonnos liitteineen on tämän päätöksen liitteenä 1.

Kustannusarvio

Ensisijaisesti tontin 32034/9 vuokralainen Kiinteistö Oy Ristipellontie 1 vastaa maakaasuputken siirron kustannuksista Gasgrid Finland Oy:lle. Kustannukset veloitetaan toteutuneiden kustannusten mukaisesti lisättynä Gasgridin hallinnollisilla kuluilla (12%). Sopimuksen mukaista kustannusarviota ei saa ylittää ilman erillistä neuvottelua/sopimusta osapuolten välillä.

Sopimuksen mukainen laskutusarvio on n. 728 000 (alv 0%) ja se laskutetaan kerralla työn valmistuttua vuoden 2023 loppuun mennessä suoraan Kiinteistö Oy Ristipellontie 1:ltä.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuuston päätös 16.11.2016, § 291, tekninen tarkistus 3.5.2017, tekninen tarkistus ja täydennys 13.6.2018) 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1-kohdan ja kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 15.5.2018 244 §:n mukaan tonttipäällikkö päättää palvelun vastuualueeseen kuuluvista korvauksista.

Lisätiedot

Elina Kuikanmäki, johtava tonttiasiamies, puhelin: 09 310 34008

elina.kuikanmaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimusluonnos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kaupunki

Liite 1

Sopimusosapuolet

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58213

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566