Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus

 

 

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit

30.05.2022

 

 

 

 

Tonttipäällikkö

 

 

 

 

35 §

Toteutussopimusta ja kiinteistökaupan esisopimusta koskevan sovintosopimuksen ja päättämissopimuksen hyväksyminen (Keski-Pasila, tornialueen aloitusalue)

HEL 2022-006986 T 10 01 01 01

Päätös

Tonttipäällikkö päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan Senaatti-kiinteistöjen (Y-tunnus 1503388-4), YIT Suomi Oy (Y-tunnus 1565583-5) ja Helsingin kaupungin (Y-tunnus 0201256-6) välisen Helsingin kaupungin 17. kaupunginosan (Pasila, Keski-Pasila) tornialueen aloitusalueen toteutussopimusta ja kiinteistökaupan esisopimusta koskevan sovintosopimuksen sekä liitteenä 2 olevan esisopimuksen päättämissopimuksen.

Lisäksi tonttipäällikkö päätti oikeuttaa Kaupunkiympäristön toimialajohtajan tai hänen valtuuttamansa allekirjoittamaan Helsingin kaupungin osalta edellä mainitut sovintosopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen päättämissopimuksen sekä tarvittaessa tekemään niihin vähäisiä korjauksia ja tarkistuksia.

Päätöksen perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 28.11.2018 (380 §) valita HHR arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun voittajaksi YIT Rakennus Oy:n suunnitteluratkaisullaan Trigoni. Lisäksi valtuusto päätti hyväksyä kilpailun voittajan kanssa tehtävät toteutussopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen. Sopimusten mukaisesti kaupunki olisi luovuttanut myymällä omistamastaan yleisestä alueesta 91-17-9903-5 noin 1 925 m²:n suuruinen määräalan ja tilasta 91-432-1-26 noin 1 025 m²:n suuruisen määräalan. Määräalat oli tarkoitus luovuttaa toteutussopimuksen mukaisia, myöhemmin kaavoitettavia aloitusalueen tontteja varten.

Helsingin kaupunki ja Senaatti-kiinteistöt kiinteistönomistajina ja myyjinä sekä YIT Suomi Oy (entinen YIT Rakennus Oy) kiinteistön ostajana ja hankkeen toteuttajana ovat allekirjoittaneet 8.2.2019 Keski-Pasilan Tornialueen Aloitusalueen Toteutussopimuksen ja siihen liittyvän kiinteistökaupan esisopimuksen.

YIT Suomi Oy ilmoittanut julkisesti 22.12.2021 sijoittajauutisessaan markkinalle vetäytyvänsä Tornialueen aloitusalueen -hankkeesta ja käynnistävänsä neuvottelut sopimuksen purkamiseksi Senaatti kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin kanssa. Kiinteistönomistajat ovat katsoneen julkisen ilmoituksen rikkovan osapuolten välistä toteutussopimusta. Sijoittajauutinen ja sen jälkeen tehty kiinteistönomistajien ilmoitus rikkomuksesta, on käynnistänyt sopimusten päättämistä koskevat neuvottelut. Neuvotteluiden tuloksena sopijapuolet ovat päättäneet yhteisymmärryksessä päättää toteutussopimuksen ja kiinteistön kauppaa koskevan esisopimuksen allekirjoittamalla sovintosopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen päättämissopimuksen, joiden ehdoissa sovitaan tarkemmin sopimusten päättämisestä.

Toimivalta

Hallintosäännön mukaan toimialalautakunnan yleinen toimivalta määräytyy 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan seuraavasti:

Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää,

        hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti siirtää hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaista toimivaltaansa päätti hinnoista,  maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta kaupunkiympäristön toimialan palveluiden päälliköille, rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden tekniselle johtajalle sekä maankäyttö- ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden tontit-yksikön päällikölle ja maanhankinta-tiimin päällikölle seuraavasti:

Palvelun päällikkö

        päättää palvelun vastuualueeseen kuuluvista korvauksista.

Koska sovintosopimuksessa päätetään kaupungille maksettavasta korvauksesta on tonttipäällikkö Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
-palvelun päällikkönä toimivaltainen päättämään asiasta.

Lisätiedot

Anu Kumara, kiinteistölakimies, puhelin: 09 310 34013

anu.kumara(a)hel.fi

Liitteet

1

Sovintosopimus

2

Esisopimuksen päättämissopimus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

YIT Suomi Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1
Liite 2

Senaatti-kiinteistöt

Liite 1
Liite 2

Kymp/Maaomaisuus/Kaupat

Liite 1
Liite 2

Kanslia/Taso

Liite 1
Liite 2

Kaupunkiympäristön toimiala

Liite 1
Liite 2

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58213

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566