Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

 

 

 

 

13.11.2019

 

 

 

 

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

 

 

 

 

53 §

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnasto vuodelle 2020

HEL 2019-011652 T 02 05 00

Päätös

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja päätti vahvistaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnaston ja maksut vuodelle 2020 liitteenä olevan taulukon mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 20.8.2019 §131 valtuuttaa toimialajohtajan tekemään päätöksen hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista vuodelle 2020. Lisäksi lautakunta delegoi päätösvallan palvelukokonaisuuksien johtajille, palvelun päälliköille ja päätöksessä erikseen mainituille muille päälliköille, kun kyseessä on vuoden aikana tapahtuvat vähäisemmät hinnanmuutokset. Samalla lautakunta teki tarkennuksia toimialan tuotekategorioihin, päätti näiden kategorioiden sisällä käytettävistä hinnoittelutavoista ja –rakenteista sekä toimialan yhteisistä asiakasryhmistä. Hinnoittelutapoihin, hinnoittelurakenteisiin tai toimialan yhteisiin asiakasryhmiin ei tehty muutoksia.

Toimialan hinnoitteluperiaatteissa (20.8.2019, § 131) tuotteet jaetaan seitsemään eri tuotekategoriaan, joita ovat 1) Asiakaskäynnit, esitykset ja toimialan itse järjestämät tapahtumat, 2) Opastukset, asiantuntijapalvelut ja muu henkilöstön tekemä työ, 3) Ohjattu toiminta, 4) Esineiden ja tavaroiden lainaus ja vuokraaminen, 5) Tilojen ja maa-alueiden vuokraaminen, 6) Tuotemyynti, 7) Luvat ja hallinnolliset maksut. Toimialan hinnoittelutavat ovat maksuton, subventoitu, kustannusperusteinen ja markkinaperusteinen. Toimialan hinnoittelurakenteet ovat määrä- ja kausialennukset, alennusryhmät, tuotepaketointi, tulonhallinta/dynaaminen hinnoittelu. Toimialan yhteiset asiakasryhmät ovat: alle 7-vuotiaat, alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja siviilipalvelusta suorittavat sekä sotaveteraanit.

Liitteenä oleva hinnasto on kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toinen yhteinen hinnasto, jota on työstetty yhdessä palvelujen kanssa käytettävissä olevien aika- ja henkilöresurssien puitteissa. Hinnastoa on vuoden aikana yhdenmukaistettu, yhtenäistetty sekä kehitetty suuntaan, jossa se aiempaa paremmin tukisi toimialan strategian toteutumista. Tämä työ jatkuu tulevina vuosina.

Hinnastotyön haasteena on palvelujen toiminnan erilaisuus ja moninaisuus. Toisaalta hinnastotyöhön kannustavat kasvaneet tulotavoitteet ja palvelujen digitalisoituminen, mikä edellyttää yksinkertaista hinnastoa ja selkeitä subventioperusteita.  Digitalisaatio mahdollistaa tulevaisuudessa paremman ja nopeamman asiakaspalvelun sekä asiakaslähtöisen palvelujen kehittämisen.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2020 hinnastoon on pyritty luomaan toimialatasoisia hintoja silloin, kun samaa palvelua tarjotaan useammassa palvelukokonaisuudessa. Tuotekategoriaan 2, Opastukset, asiantuntijapalvelut ja muu henkilöstön tekemä työ on muodostettu hintakategoriat, joita käytetään kaikissa palvelukokonaisuuksissa.

Tilavuokrauksessa (tuotekategoria 5) kaupunginmuseossa, yleisissä kulttuuripalveluissa ja kirjastopalveluissa sovelletaan perushintana markkinaperusteista hintaa, jottei toimiala hinnoittelullaan vääristä kilpailua.  Subventoitaville ryhmille tiloja vuokrattaessa peritään subventoitu hinta tai tila voi olla joissain tapauksissa maksuton. Tilahinnoittelussa huomioidaan subventoitavat alennusryhmät, tilaisuuden käyttötarkoitus sekä luonne. Maksutonta asukaskäyttöä (Khs 20.8.2018) suunnataan pääasiassa kirjaston ja nuorisopalvelukokonaisuuden tiloihin. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kaupungin tiloja käytetään jatkossakin ensisijaisesti siihen tarkoitukseen, johon tilat on alunperin tarkoitettu.

Muissa tuotekategorioissa muutokset ovat lähinnä yksittäisiä hinnankorotuksia tai –alennuksia. Hinnastoon on lisäksi lisätty joitakin uusia tuotteita/palveluja sekä poistettu tuotteita, joita ei enää myydä tai tuoteta.

Vuoden 2020 hinnastossa on lisätty dynaamista hinnoittelua, jolla pyritään vaikuttamaan tilojen ja palvelujen käyttöasteeseen. Dynaamista hinnoittelua on lisätty mm. Rastilan leirintäalueella ja joissakin yksittäisissä tilavuokrissa. Dynaamista hinnoittelua on mahdollista toteuttaa myös palveluiden päälliköiden päätöksillä vuoden mittaan.

Kaupungin organisaatiouudistuksen yhteydessä vuonna 2017 linjattiin ettei toimialoilla tehdä toimialan sisäistä laskutusta. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla noudatetaan tätä periaatetta.

Lisätiedot

Johanna Simpanen, johtava laskenta-asiantuntija, puhelin: 310 87754

johanna.simpanen(a)hel.fi

Marika Westman, kehittämisasiantuntija, puhelin: 310 71574

marika.westman(a)hel.fi

Liitteet

1

Hinnasto_2020 (002)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Tiedoksi

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566