Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

Hallinto

 

 

 

09.12.2020

 

 

 

 

Hallintojohtaja

 

 

 

 

35 §

Valtionavustuksen hakeminen opetus- ja kulttuuriministeriöltä kaupunginmuseon Afrosuomalaiset Helsingissä kulttuuriympäristön tulkitsijoina ja muokkaajina -hankkeelle

HEL 2020-013432 T 02 05 01 01

Päätös

Haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä 35 000 euroa avustusta Afrosuomalaiset Helsingissä kulttuuriympäristön tulkitsijoina ja muokkaajina –hankkeeseen. Hanke toteutetaan ajalla 1.5.2021 - 31.3.2022.

Mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätös on myönteinen, hankkeelle avataan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan laskentajärjestelmään oma projektitunniste hankkeen menojen ja tulojen seuraamiseksi.

Avustushakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle laatii ja allekirjoittaa museonjohtaja, joka vastaa mahdollisesta hakemuksen täydentämisestä, mahdollisista lisäaikojen hakemisesta, avustuksen käytön raportoinnista ja muusta hankkeeseen liittyvästä viestinnästä.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on haettavana avustus ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. Museoiden innovatiivisten hankkeiden tavoitteena on lisätä kulttuuriperinnön yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä kehittämällä museoiden toimintamalleja sekä syventämällä museoiden ja yleisöjen välistä vuorovaikutusta. Lisäksi avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustuksella tuetaan erityisesti kokeiluja ja uudenlaisia, innovatiivisia tapoja tehdä museotyötä. Tavoitteena on löytää uusia toimintamalleja ja kehittämismahdollisuuksia koko museokentän hyödynnettäväksi.

Hankkeen kokonaissumma on 46 400 euroa, josta Helsingin omavastuu on 11 400 euroa.

Afrosuomalaiset Helsingissä kulttuuriympäristön tulkitsijoina ja muokkaajina on osa Helsingin kaupunginmuseon käynnistämää kulttuuriympäristöohjelmaa. Tavoitteena on selvittää uusien helsinkiläisten suhdetta helsinkiläiseen kulttuuriympäristöön sekä herättää kiinnostusta ja innostusta oman asuinalueen ja laajemmin Helsingin aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön käyttöön, hoitoon ja arvostukseen. Hankkeessa etsitään uudenlaisia tapoja yhteistyölle moni-identiteettisissä yhteisöissä.

Hankkeeseen sisältyy työpajoja, joissa tallennetaan moni-identiteettisiä kokemuksia helsinkiläisyydestä sekä tallennetaan kuvia, tekstiä ja ääntä. Sarjakuvataiteilija osallistuu ympäristökokemuksen dokumentointiin. Lisäksi yhteistyössä kohderyhmän kanssa toteutetaan kävelykierroksia, joiden yhteydessä analysoidaan kulttuuriympäristön merkityksiä osallisille. Hankkeessa syntyvästä valokuva-aineistosta toteutetaan Virtuaaliset kotialbumit Flickr-näyttelynä. Afrosuomalaiset Helsingissä tuottaa kulttuuriympäristöohjelmaan uutta sisältöä ja uusia näkökulmia.

Avustus kohdennetaan projektitutkijan palkkaan, sarjakuvataiteilijan palkkioon ja materiaalikuluihin.

Kumppanina hankkeessa on Kulttuurikeskus Caisa.

Rahoitusjohtajan 13.9.2017 tekemän päätöksen (64 §) mukaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallintojohtaja päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Lisätiedot

Reetta Heiskanen, museonjohtaja, puhelin: 310 32216

reetta.heiskanen(a)hel.fi

Sari Saresto, kulttuuriympäristöpäällikkö, puhelin: 310 36483

sari.saresto(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakuilmoitus - Museovirasto

2

Monikulttuurisuus hakemus Afrosuomalaiset Helsingissä

3

Afro_Avustushakemus 2021 kustannusarvio

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Rahoitusjohtaja

Liite 1
Liite 2
Liite 3

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Liite 1
Liite 2
Liite 3

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI7880001501583513

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

http://www.hel.fi

 

 

FI02012566