Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

Hallinto

 

 

 

30.11.2020

 

 

 

 

Hallintojohtaja

 

 

 

 

32 §

Erityisavustuksen hakeminen opetus- ja kulttuuriministeriöltä kirjastopalvelukokonaisuuden aluekirjastopalveluiden Nuoret ja ympäristötunteet: kirjastot lievittämässä nuorten ilmastoahdistusta -hankkeelle

HEL 2020-013119 T 02 05 01 01

Päätös

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä haetaan 92 400 euroa erityisavustusta Nuoret ja ympäristötunteet: kirjastot lievittämässä nuorten ilmastoahdistusta -hankkeelle. Erityisavusta haetaan ajalle 1.9. 2021 - 30.8.2022.

Mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön päätös on myönteinen, avataan hankkeelle kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan laskentajärjestelmään oma projektitunniste hankkeen menojen ja tulojen seuraamiseksi.

Varsinaisen valtionavustushakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle laatii ja allekirjoittaa kirjastopalvelujen johtaja, joka vastaa mahdollisesta hakemuksen täydentämisestä, mahdollisista lisäaikojen hakemisista, avustuksen käytön raportoinnista ja muusta hankkeeseen liittyvästä viestinnästä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston hallinnoimassa ja meneillään olevassa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle hankkeessa (2020 - 2021) on kartoitettu kirjastojen ympäristöteemaista toimintaa ja työmuotoja, jotka on toteutettu sekä nuorten vapaa-ajalla että kouluyhteistyössä. Kartoituksessa havaittiin, että kirjastot eivät ole ottaneet nuoria huomioon suunnitellessaan ympäristöön liittyviä tapahtumia tai muuta toimintaa eikä nuoria ole kutsuttu kirjastoihin toteuttamaan omia ympäristötapahtumia.

Nuoret ja ympäristötunteet -hankkeessa on tavoitteena vahvistaa nuorten ympäristötietoisuutta tältä pohjalta. Hankkeessa tuetaan nuorten ilmastotoimintaa ja -tekoja tarjoamalla kirjastotila nuorten omille tapahtumille sekä mahdollisuus käsitellä ympäristötunteita turvallisessa ympäristössä luotettavaan ja asiantuntevaan tietoon pohjautuen. Kohderyhmänä tavoitellaan 13 - 20 -vuotiaita nuoria ja niitä järjestöjä, joissa nuoret toimivat. Hankkeessa on tarkoituksena testata ja kehittää ympäristö- ja ilmastotoimintaa nuorten kanssa siten, että nuoret itse saavat valita heitä kiinnostavat toimintatavat ja työmuodot. Nuoret kutsutaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia ja työpajoja yhdessä ohjaajien, kirjastoammattilaisten, asiantuntijoiden ja esiintyjien kanssa.

Hankkeen tulosten levittämiseksi ja vakiinnuttamiseksi toimitaan yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston, Turun kaupunginkirjaston, Mikkelin seutukirjaston sekä Mikkelin kaupungin Nuorisotyö ilmastotoivon rakentajana -hankkeen kanssa.  Nämä pilotoivat hankkeen toimintatapoja omalla alueellaan ja vahvistavat sen tulosten vakiinnuttamista ja jalkauttamista valtakunnallisesti, toteuttamalla toimintaa paikallisesti omin resurssein ja hankkeen tuloksia ja esimerkkiä hyödyntämällä.  

Hankkeessa kirjaston tavoitteena on kehittää palvelujaan yhteistyössä kumppaneiden kanssa tarjoamalla nuorille kirjastolain mukaisesti väylän luotettavan tiedon hankintaan ja valmiuksia aktiiviseen kansalaisuuteen.

Hanke tukee kaupungin strategista tavoitetta uudistaa ja kehittää palveluita kaupunkilaisille, luomalla uusia kumppanuuksia sekä luomalla nuorille uusia osallistumisen mahdollisuuksia. Hanke tukee opetus- ja kulttuuriministeriön strategiaa tarjoamalla nuorille vaikuttamisen mahdollisuuksia, osallisuutta ja sen kautta merkityksellisen elämän kokemuksia.

Rahoitusjohtajan 13.9.2017 tekemän päätöksen (64 §) mukaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallintojohtaja päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Lisätiedot

Anne Ojanperä, suunnittelija, puhelin: 310 79485

anne.ojanpera(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakuilmoitus 2021 - OKM

2

Hankekuvaus ja kustannusarvio Nuoret ja ympäristötunteet

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Rahoitusjohtaja

Liite 1
Liite 2

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Liite 1
Liite 2

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI7880001501583513

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

http://www.hel.fi

 

 

FI02012566