Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

Hallinto

 

 

 

06.10.2020

 

 

 

 

Hallintojohtaja

 

 

 

 

19 §

Erityisavustuksen hakeminen valtiovarainministeriöltä Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun Lämpiö-yhteistyöhankkeelle

HEL 2020-010812 T 02 05 01 01

Päätös

Valtiovarainministeriöltä haetaan 150 000 euroa erityisavustusta hankkeelle, jolla rakennetaan valtakunnallinen ikääntyneiden digikulttuuripalveluita kokoava alusta. Samalla liitytään osaksi Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun kaupunkien muodostamaa yhteistä Lämpiö-hanketta, jonka hallinnoinnista vastaa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Koko hankkeelle valtionvarainministeriöltä haettava yhteissumma on 1 000 000 euroa.

Erityisavustusta haetaan ajalle 1.1.2021 - 31.10.2022. Varsinaisen avustushakemuksen valtiovarainministeriölle laatii ja allekirjoittaa kulttuuripalvelukokonaisuuden kulttuurin edistäminen -palvelun päällikkö, joka vastaa mahdollisesta hakemuksen täydentämisestä, mahdollisista lisäaikojen hakemisista, avustuksen käytön raportoinnista ja muusta hankkeeseen liittyvästä viestinnästä valtiovarainministeriön sekä hankekumppaneiden kanssa. Mikäli valtiovarainministeriön päätös on myönteinen, avataan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan laskentajärjestelmään oma projektitunniste hankkeen menojen ja tulojen seuraamiseksi.

Päätöksen perustelut

Lämpiö-hanke on viiden kunnan - Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun - yhteishanke, jossa rakennetaan valtakunnallinen ikääntyneiden digikulttuuripalveluita kokoava alusta. Alustan avulla pyritään edistämään ikääntyneiden hyvinvointia, toimintakykyä ja osallisuutta. Tavoitteena on myös vahvistaa kulttuuripalveluiden saavutettavuutta sekä luoda uusia tuotanto- ja liiketoimintamahdollisuuksia taide- ja kulttuurialan toimijoille. 

Lämpiö-hankkeessa rakennettavan digitaalisen alustan lähtökohtana on saattaa yhteen ikääntyneet sekä taide- ja kulttuurialan toimijat. Palvelunkäyttäjien eli ikääntyneiden näkökulmasta keskeisiä kehittämiskohteita ovat saavutettavuus ja käytettävyys sekä kokonaisvaltaisen digitaalisen taidekokemuksen edistäminen.

Taide- ja kulttuurikentän näkökulmasta hankkeessa tarjotaan alusta uudenlaisten sisältöjen, tuotantotapojen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kokonaisvaltaisen digitaalisen taidekokemuksen rakentamisessa erityisesti tuotannolliset prosessit ovat kehittämisen ytimessä. Hankkeessa keskeisessä roolissa on taide- ja kulttuuritoimijoiden osaamisen kehittäminen, joka tapahtuu kaupunkiyhteisten koulutusten sekä toteutettavien pilottien avulla. Osaamisen kehittämisen teemoina ovat asiakasymmärryksen kehittäminen, liiketoimintaosaaminen sekä digitaalinen palvelutuotanto. Palveluiden hinnoittelu on nostettu myös yhdeksi hankkeen kehittämiskohteeksi. Tavoitteena on vakiinnuttaa alusta valtakunnalliseksi.

Helsingin kaupunkistrategian (2018–2021) visiona on maailman toimivin kaupunki. Lämpiö-hanke kytkeytyy kaupunkistrategian painopisteiseen erityisesti seuraavien teemojen kautta:  

• Asiakaslähtöinen kehittämisen ote – Alustan kehittämisessä niin ikääntyneillä kuin taide- ja kulttuurialan toimijoilla on keskeinen rooli

• Kaupunki alustana ja mahdollistajana – Hankkeessa edistetään taide- ja kulttuurialan toimijoiden toimintaedellytyksiä sekä tarjotaan alusta palvelukehitykselle ja asiakkaiden tavoittamiseen

• Digitalisaatio – Hanke edistää Helsingin tavoitetta olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävin kaupunki,  esim. uusien digitaalisten taide- ja kulttuuripalveluiden kehittämisen kautta

• Ikääntyneet – Hanke tukee ikääntyneiden mahdollisuuksia elää kokemusrikasta ja laadukasta elämää.

Rahoitusjohtajan 13.9.2017 tekemän päätöksen (64 §) mukaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallintojohtaja päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Lisätiedot

Jenni Räsänen, kehittämisasiantuntija, puhelin: 310 37842

jenni.rasanen(a)hel.fi

Anne Ojanperä, suunnittelija, puhelin: 310 79485

anne.ojanpera(a)hel.fi

Liitteet

1

Digikannustimien hakukirje (003)

2

Hankekuvaus

3

Lämpiö-hanke_Budjetti

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Rahoitusjohtaja

Liite 1
Liite 2
Liite 3

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Liite 1
Liite 2
Liite 3

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI7880001501583513

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

http://www.hel.fi

 

 

FI02012566