Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

Hallinto

 

 

 

04.03.2020

 

 

 

 

Hallintojohtaja

 

 

 

 

6 §

Valtionavustuksen hakeminen opetus- ja kulttuuriministeriöltä kulttuuripalvelukokonaisuuden lasten ja nuorten taidekeskus Annantalolle Lastenkulttuurin kestävän kehityksen hankkeisiin

HEL 2020-001927 T 02 05 01 01

Päätös

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä haetaan 90 560 euroa kulttuuripalvelukokonaisuuden kulttuurin edistäminen -palvelun lasten ja nuorten taidetalo Annantalolle hankekokonaisuuteen, jolla kehitetään lastenkulttuurin kestävän kehityksen toimintamalleja 1.4.2020 - 30.6.2021.

Mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön päätös on myönteinen, hankekokonaisuudelle avataan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan laskentajärjestelmään projektitunniste hankkeen menojen ja tulojen seuraamiseksi.

Kolmesta hankkeesta koostuvaa kokonaisuutta hallinnoidaan lasten ja nuorten taidekeskus Annantalosta. Varsinaisen avustushakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle laatii ja allekirjoittaa kulttuurin edistäminen palvelun päällikkö, joka vastaa mahdollisesta hakemuksen täydentämisestä, mahdollisista lisäaikojen hakemisista, avustuksen käytön raportoinnista ja muusta hankkeeseen liittyvästä viestinnästä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Päätöksen perustelut

Hankekokonaisuuteen kuuluu kolme kestävän kehityksen toimintamallia, joiden kehittäminen on tarpeellista lastenkulttuurin saavutettavuuden edistämiseksi.

Taiteillen tulevaisuuksiin -toimintamallilla on tuotettu työpajoja ja oppimateriaalia Annantalon 2019 Tulevaisuuslaboratorio-kokeiluhankeessa. Mahdollisella rahoituksella varmistetaan toimintamallin jatkuminen ja jalkautuminen erityisesti varhaiskasvatuksen arkeen. Tavoitteena on vahvistaa lasten tulevaisuuslukutaitoa taidelähtöisin menetelmin. Toisen toimintamallin, Metsä pilkottaa, tavoitteena on luoda varhaiskasvatukselle, kouluille ja avoimelle yleisölle innovatiivinen installaatio, joka on myös taide- ja metsäoppimisen ympäristö, Annantalon pihalla. Installaatiosta tulee myös lasten oma hiilinielu kaupungin keskustaan. Mallia kehitetään yhteistyössä Metsähallituksen Rovaniemellä sijaitsevan tiedekeskus Pilken kanssa. Kolmannessa toimintamallissa, Koululaiset lukulähettiläinä, luodaan sosiaalisesti kestävää kaupunkia. Ideana on, että koululaiset lukevat palvelutalojen asiakkaille itse valitsemaansa tai kirjoittamaansa kirjallisuutta. Mallin tavoitteena on innostaa koululaisia lukemaan ja samalla tuoda yksinäisyyttä vähentävää vuorovaikutusta palvelutalojen arkeen. Toimintaa toteutetaan Kannelmäen alueella ja yhteistyössä mukana on Helsingin kaupungin koulu, kirjasto ja kulttuurikeskukset -palvelun Kanneltalo-yksikkö sekä 3. sektorin toimijana Suomen Punainen Risti (SPR).

Hankekokonaisuuden budjetoinnissa on huomioitu koordinoivan henkilön sekä taidekasvattajan rekrytoinnin kustannusvaikutus. Toteutuessaan hankekokonaisuus edistää kaupungin strategisia tavoitteita nuorten syrjäytymisen ehkäisystä ja siitä, että Helsinki on maailman vaikuttavin paikka oppia ja koko kaupunki on oppimisen ympäristö. 

Rahoitusjohtajan 13.9.2017 tekemän päätöksen (64 §) mukaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallintojohtaja päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Lisätiedot

Tiina Susiluoto, vastaava kulttuurituottaja, puhelin: 310 37182

tiina.susiluoto(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakuilmoitus - Erityisavustus lastenkulttuurin innovatiivisille hankkeille

2

Hankekuvaus - Kestävästi tulevaisuuksiin - OKM innovatiiviset

3

Kustannusarvio - OKM innovatiiviset

4

Hankehakemus 26.2.2020 - OKM Lastenkulttuurin innovatiiviset hankkeet

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Rahoitusjohtaja

Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI7880001501583513

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 310 87770

 

FI02012566