Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

Liikuntapalvelukokonaisuus

 

 

 

19.11.2019

 

 

 

 

Liikuntajohtaja

 

 

 

 

45 §

Vahingonkorvausvaatimus koskien venevahinkoa

HEL 2019-010402 T 03 01 00

Päätös

Liikuntajohtaja päättää hyväksyä ********** vahingonkorvausvaatimuksen veneen korjaamisesta aiheutuvien kustannusten osalta enintään 4 013,60 euron suuruisena. Vahingonkorvaus korjauskuluista maksetaan vasta toteutuneista kustannuksista korjausliikkeen kuittia vastaan.

Liikuntajohtaja päättää hylätä 1 000 euron vahingonkorvausvaatimuksen veneen talvisäilytyksestä aiheutuneiden kustannusten osalta.

Päätöksen perustelut

Hakija on toimittanut Helsingin kaupungille 4.10.2019 vahingonkorvausvaatimuksen koskien veneen korjaamisesta sekä veneen talvisäilytyksestä aiheutuvia kustannuksia. Hakija on vuokrannut venepaikan Tammasaarenaltaan laiturista Helsingin kaupungilta. Hakijan vene on ollut kiinni venepaikassa ja 12.9.2019 venepaikan poijun ankkurointiketju on katkennut. Poijun ketjun katkeamisen seurauksena veneen keula on osunut laituriin, jolloin veneen keulaan on tullut vaurioita. Hakija on esittänyt valokuvia irronneesta poijusta ja veneen keulassa olevista vaurioista. Hakija on toimittanut venekorjaamon kustannusarvion veneen korjaamisen kustannuksista. Arvion mukaan veneen korjaaminen maksaa 4 013,60 euroa. Hakija on lisäksi vaatinut 1 000 euroa vahingonkorvausta veneen talvisäilytyksestä. Hakijan mukaan kustannus aiheutuu siitä, että hakija ei pääse enää ajamaan mökille ja näin ollen hän joutuu joko jättämään veneen korjaamolle talvisäilöön tai vuokraamaan auton ja trailerin. Arvio korjauskustannuksista ja valokuvat poijusta ja veneen vaurioista ovat korvausvaatimuksen liitteenä.

Helsingin kaupunki vastaa vuokraamiensa venepaikkojen kunnossapidosta ja turvallisuudesta. Kyseisessä tapauksessa kaupunki ei ole riittävällä tavalla huolehtinut poijun ankkurointiketjun kunnosta, minkä seurauksena ketju on katkennut ja hakijan veneeseen on tullut vaurioita. Näin ollen Helsingin kaupunki on velvollinen korvaamaan hakijalle veneen korjaamisesta aiheutuneet kustannukset. Korvaus maksetaan enintään kustannusarvion suuruisena, kun vahingonkärsijä on toimittanut kuitit korjauskustannuksista.  

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaisesti esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo ja lisäksi tulojen tai elatuksen vähentyminen. Vahingonkärsineellä on yleisten vahingonkorvausoikeudellisten periaatteiden ja oikeuskäytännön mukaan velvollisuus omilla toimillaan estää ja rajoittaa vahingon syntymistä. Esinevahingon osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ryhtymistä nopeasti korjaustoimiin lisäkulujen rajoittamiseksi. Vahingon aiheuttajalla ei ole lähtökohtaisesti velvollisuutta huolehtia korjaustoimenpiteistä eli lähtökohtaisesti vahingonkärsinyt itse korjauttaa omaisuutensa ja vaatii tämän jälkeen korvauksia aiheuttajalta.

Talvisäilytyksen aiheuttaman 1 000 euron lisäkustannuksen osalta kaupunki toteaa, että vastuu veneen korjaamisesta on ollut vahingonkärsijällä. Vahingonkärsijä ei ole ryhtynyt korjaustöihin heti vahingon satuttua ja tästä syystä vahingonkärsijälle on aiheutunut lisäkustannuksia. Mikäli korjaustöihin olisi ryhdytty viivytyksettä, ei lisäkustannuksia olisi syntynyt. Koska korjaustöistä huolehtiminen kuuluu lähtökohtaisesti vahingonkärsijälle itselleen, ei kaupunki ole velvollinen korvaamaan talvisäilytyksen aiheuttamia kustannuksia.

Lisätiedot

Ari Maunula, yksikön päällikkö, puhelin: 310 87809

ari.maunula(a)hel.fi

Liitteet

1

Vahingonkorvausvaatimus 4.10.2019, saate

2

Vahingonkorvaus - peitetty

3

Vahingonkorvausvaatimus 4.10.2019, liite, kustannusarvio

4

Vahingonkorvausvaatimus 4.10.2019, liite, kuvat vahingosta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Tiedoksi

Ulkoilupalvelut

Hallintosihteerit

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25400

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566