Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

 

 

Liikuntapalvelukokonaisuus

 

 

 

19.03.2019

 

 

 

 

Liikuntajohtaja

 

 

 

 

19 §

Vahingonkorvausvaatimus koskien esinevahinkoa

HEL 2018-012861 T 03 01 00

Päätös

Vs. liikuntajohtaja päätti hylätä ********** vahingonkorvausvaatimuksen koskien esinevahinkoa Vuosaaren Venekerho ry:n laiturissa.

Päätöksen perustelut

Hakija on toimittanut vahingonkorvausvaatimuksen koskien esinevahinkoa Vuosaaren Venekerho ry:n laiturissa 28.7.2018 klo 21. Hakemuksen mukaan hakijan vene oli ollut Vuosaaren venekerho ry:n laituri 1:ssä paikassa numero 40, joka on viimeinen paikka laiturin päässä meren puolella. Hakijan mukaan vene oli ollut kiinnitetty ”keulasta poijuköysi ja perä laituriin” sekä lisäksi veneen peräköydet olivat olleet ristiin laiturille. Hakija katsoo, että kova itätuuli oli painanut veneen laituriin, jolloin laituri taipui meren puolelle noin neljä metriä, eikä poijuköyden puristaminen ollut auttanut. Hakijan vaatimuksen mukaan laiturin ankkurointi on puutteellinen, koska ainoastaan meren puolella on poijuja ja maan puolella aisat. Hakijan vaatimuksen mukaan laiturin puutteellisesta ankkuroinnista johtuen laituri oli taipunut veneen perään kiinni ja veneen perä oli hakannut laituriin veneen asiallisesta kiinnittämisestä huolimatta. Hakija vaatii veneen korjauskustannuksista yhteensä 5101,60 euroa.

Hakija on Vuosaaren Venekerho ry:n jäsen. Hakija on toimittanut Vuosaaren Venekerho ry:n lausunnon koskien veneen vahingoittumista ja laiturin kuntoa. Lausunnosta käy ilmi Vuosaaren venekerho ry:n tekemät ilmoitukset 1-laiturin ankkuroinnin puutteista, koska laituri on liikkunut tuulen mukana ja mennyt mutkalle riippuen kiinnitettyjen veneiden määrästä.

Vahingonkorvausoikeudessa lähtökohtana on, että jokainen joutuu kantamaan kärsimänsä vahingon haitalliset seuraukset itse, ellei jokin erityinen perusta oikeuta korvauksen saamiseen toiselta. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuus on vuokrannut venepaikat Vuosaaren Venekerho ry:lle, joka edelleen vuokraa niitä jäsenilleen. Hakija on vuokrannut venepaikan Vuosaaren Venekerho ry:ltä. Laiturin kunnossapito ja huolto kuuluvat Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuudelle.

Ilmatieteenlaitokselta saadun selvityksen mukaan 28.7.2018 klo 21 oli ollut kova itätuuli, 13,5 metriä sekunnissa.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan selvityksen mukaan Vuosaaren Venekerho ry:n kanssa sovituista huolto- ja kunnostustöistä oli osa ollut tekemättä vahingon tapahtumahetkellä. Sovittuihin kunnostustöihin ei kuitenkaan ollut kuulunut laiturin pään uudelleen ankkurointi, koska laiturin kärki, jossa vahinko oli hakijan mukaan tapahtunut, oli ankkuroitu kaksi vuotta aikaisemmin.

Vuosaaren Venekerho ry:ltä saatujen lisäselvitysten perusteella on erittäin epätodennäköistä, että itätuulella laiturin kärki olisi siirtynyt neljä metriä tuulta vasten ja tämä olisi aiheuttanut vahingon. Lisäksi selvityksessä ilmeni, että vaatimuksessa silminnäkijöiksi nimetyt henkilöt ovat ainoastaan myöhemmin todenneet, että hakijan veneen perässä oli vaurioita. 

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuus on asianmukaisesti huolehtinut Vuosaaren Venekerho ry:n venepaikkojen kunnossapidosta ja huollosta. Sopimuksenulkoisen vahingonkorvausoikeuden lähtökohtana on se, että vahingonkärsijällä on todistustaakka tahallisuudesta tai tuottamuksesta, vahingosta ja syy-yhteydestä. Hakija ei ole osoittanut, että vahinko olisi aiheutunut kaupungin kunnossapito- ja huoltovelvollisuuden laiminlyönnistä. Näin olen kaupunki ei ole korvausvelvollinen hakijan vahingosta.

Lisätiedot

Ari Maunula, yksikön päällikkö, puhelin: 310 87809

ari.maunula(a)hel.fi

Greta Hämäläinen, ma. lakimies, puhelin: 310 21660

greta.hamalainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Tiedoksi

Kuva

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25400

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566