Helsingfors stad

Protokoll

 

1 (2)

Sektorn för fostran och utbildning

 

 

Svenska servicehelheten

 

 

 

30.06.2021

 

 

 

 

Direktören för svenska servicehelheten

 

 

 

 

65 §

Ändring av läroplanen för Brändö lågstadieskola

HEL 2021-007890 T 12 00 01

Beslut

Direktören för den svenska servicehelheten beslutade godkänna läroplansförändringen i enlighet med direktionens förslag.

Beslutsmotivering

Direktionen för Brändö lågstadieskola har i samband med sitt möte 8.6.2021 (§7) behandlat, och för sin del godkänt, en ändring i skolans läroplan. Eftersom beslutanderätten gällande ändringar av läroplanen för enskilda skolor ligger hos direktören för den svenska servicehelheten, sände direktionen ändringen vidare för direktörens godkännande.

Läroplansändringen gäller skolans valbara kurser, och föreslås träda i kraft 1.8.2021. Syftet är att på denna punkt förenhetliga läroplanerna för de svenska skolorna i Helsingfors. Genom ändringen får skolorna i östra området en identisk läroplanstext gällande valbara kurser, och eleverna säkras därmed en mer enhetlig kunskaps- och erfarenhetsbakgrund inför de fortsatta studierna i områdets enhetliga grundskola. Ändringen har delvis en bakgrund i att Brändö vid tidpunkten för den senaste läroplansreformen var en del av södra området, men numera tillhör det östra. Omnämnandet av det södra området korrigeras i samband med denna ändring.

Nedan den nuvarande läroplanstexten, och under den, den nya ersättande texten. 

I det södra området erbjuds fördjupade valfria lärokurser inom ämnet modersmål och litteratur. Årsveckotimmarna fördelas 1 åvh/åk i årskurs 4-6. Undervisningen kan förverkligas som temahelheter, perioder eller veckovis.

Utbudet kan variera i de enskilda skolorna. Stoffet fastställs årligen i skolans verksamhetsplan. Bedömningen ingår i bedömningskriterierna för ämnet modersmål och litteratur.

Fördjupade valfria lärokurser:
– Drama
– Muntlig kommunikation
– Läsning
– Forskning
– Skrivning
– Språkkännedom
– Media

Principerna för hur valfriheten förverkligas varierar mellan de olika skolorna. Skolan erbjuder flera alternativ varav eleverna väljer ett visst antal lärokurser. Den enskilda skolan preciserar förverkligandet av de valfria ämnena i sin verksamhetsplan.

I skolans verksamhetsplan fastställs i vilken årkurs och i vilken omfattning de valfria ämnena erbjuds. De valfria kurserna kan förverkligas årskursvis eller åldersblandat. Innehållet i de valfria ämnena varierar skolvis. Digitala hjälpmedel kan användas i samtliga kurser. Externa inlärningsmiljöer och experter används i mån av möjlighet.

Kompetenserna sammanfaller med de mångsidiga kompetenserna för ämnet modersmål och litteratur i åk 4-6.

Den nya text som ersätter den ovan:

Brändö lågstadieskola erbjuder minst tre valbara kurser varav eleverna i åk 4-6 väljer två per läsår. Valet görs för ett läsår i taget. Möjlighet finns att välja samma kurs igen.

Kurserna har olika teman som tar utgångspunkt i t.ex. närmiljön, eleven själv eller språk och kultur. Innehållet i kurserna byggs upp i samråd med eleverna och utformas i enighet med den personalresurs som finns. Målen och kriterierna för godkänd kurs läggs upp med eleverna i början av kursen och utvärderas tillsammans med dem.

Utvärderingen av innehållet ger riktlinjer om hur nästa års kurs byggs upp.

Kurserna bedöms som godkända eller icke godkända.

Kurserna utgör sammanlagt en årsveckotimme i årskurserna 4-6. Kursinnehållet förverkligas som elevcentrerad, helhetsskapande undervisning i samverkan med olika lärare. Samarbete med olika instanser gynnas.

Upplysningar

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 310 86219

niclas.ronnholm(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566