Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

 

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus

 

 

 

16.04.2021

 

 

 

 

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

 

 

 

 

30 §

Opetushallituksen vapaan sivistystyön opintoseteliavustukset, Arbis

HEL 2021-004595 T 02 05 01 01

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammattikoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Helsingin ruotsinkieliselle työväenopistolle opetushallituksen vapaan sivistystyön oppilaitoksille myöntämää opintoseteliavustusta vuodelle 2021 yhteensä 40 500 euroa. Hakutiedot ja hakemus ovat päätöksen liitteinä.

Päätöksen perustelut

Opetushallitus asetti 16.3.2021 haettavaksi valtion vuoden 2021 talousarvioon sisältyvästä määrärahasta opintoseteliavustukset ja pyrkii tekemään päätökset 17.5.2021 mennessä.

Opintoseteliavustus on tarkoitettu aikuisopiskelusta perittäviä maksuja korvaavaksi järjestelmäksi vapaan sivistystyön vapaatavoitteisessa koulutuksessa. Avustuksen avulla voidaan jättää perimättä tai alentaa opintomaksuja kohderyhmiltä, joiden kouluttautumista erityisesti halutaan edistää. Helsingin ruotsinkielisessä työväenopistossa kohderyhminä ovat:

-

Maahanmuuttajat, joilla on kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta Suomessa. Turvapaikanhakijat eivät kuulu tähän ryhmään.

-

Työttömät, jotka ovat kokopäivätyöhön käytettävissä tai jotka odottavat sovitun työn alkamista. Työttömiksi voidaan myös lukea pitkäksi ajaksi lomautetut henkilöt.

-

Henkilöt, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta.

-

Henkilöt, joilla on oppimisvaikeuksia. Lähtökohtana on henkilön oma kokemus oppimisvaikeuksista.

-

Peruskoulun päättäneet nuoret (alle 25-vuotiaat), joilla ei ole - jatkokoulutuspaikkaa.

-

Seniorit, jotka ovat 63 vuotta täyttäneitä.

-

Eläkettä saavat henkilöt, jotka eivät ole ansiotyössä.

 

Opintoseteliavustuksella tuettava koulutus on oppilaitoksen normaalin valtion-osuuden piiriin kuuluvaa vapaatavoitteista eli tutkintoon johtamatonta koulutusta. Ruotsinkielinen työväenopisto järjestää avustuksista tiedottamisen, opiskelijoiden rekrytoinnin ja tarvittavat tukitoimet.

Ruotsinkielinen työväenopisto määrittelee opintosetelikurssiksi niitä kursseja, joiden osallistumiskynnystä halutaan madaltaa alentamalla kurssimaksua em. kohderyhmille. Opintosetelikursseja ovat esimerkiksi kurssit seuraavilla teemoilla:

-

maahanmuuttajille suunnatut kotoutumiskurssit ja eri aineiden kurssit, joiden avulla halutaan edistää integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan

-

tietotekniikkaa työttömille ja maahanmuuttajille

-

senioreille suunnatut kurssit, varsinkin tietotekniikkaa ja liikuntaa

 

Sen lisäksi työttömät ja vähävaraiset voivat anoa opintosetelitukea rehtorilta.

Osa avustuksesta (enintään 15 % tai valinnaisesti 1 000 euroa) voidaan kohdentaa kohderyhmien aktivoinnista, opetusjärjestelyistä sekä hakevan ja tukevan toiminnan palveluista aiheutuviin erityiskustannuksiin.

Avustusta myönnetään vuoden 2021 määrärahasta. Avustuksen käyttöaika alkaa avustuspäätöksen päiväystä seuraavasta päivästä ja sillä tuetun koulutuksen tulee päättyä viimeistään 31.12.2022.

Uuden 1.1.2018 käyttöön tulleen maahanmuuttajille tarkoitetun koulutusmallin keskeisenä sisältönä ovat luku- ja kirjoitustaidon ja suomen tai ruotsin kielen taidon opinnot sekä muut kotoutumisen edistämisestä annetun lain tavoitteiden mukaiset sisällöt. Tämä kotoutumisen edistämisestä annetun lain 11 §:ssä tarkoitettu 100 % valtionosuudella tuettu kotoutumissuunnitelman mukainen koulutus on suljettu opintosetelituen ulkopuolelle. Sen sijaan kohderyhmään kuuluvien, mutta uudesta koulutuksesta ja koulutuksen maksuttomuudesta ulkopuolelle jäävien maahanmuuttajien omaehtoisia vapaan sivistystyön luku- ja kirjoitustaidon opintoja opintoseteliavustuksella voidaan tukea.

Lisätiedot

Moa Thors, rehtori, puhelin: 310 70077

moa.thors(a)hel.fi

Liitteet

1

Arbis_studiesedlar_2021

Muutoksenhaku

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566