Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

 

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus

 

 

 

06.04.2021

 

 

 

 

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

 

 

 

 

24 §

PUKKI - Puuelementeistä kiertotalousosaamista

HEL 2021-003415 T 02 05 02

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti anoa avustusta Suomen itsenäisyyden juhlarahastosta (Sitra) kiertotalouden koulutuspilottiin 88 000 euroa.

Päätöksen perustelut

PUKKI-hankkeessa kehitetään puurakentamiseen liittyvää kiertotalousosaamista.

Kiertotalousosaaminen on Stadin ammatti- ja aikuisopistossa vasta kehittymässä. Hankerahalla kiertotalousosaaminen saisi tarvittavaa lisäpotkua.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston rakennus- ja talotekniikan kampus valmistuu Myllypuroon elokuussa 2023. Rakennusalan opiskelijat opiskelevat kampuksella puuelemettirakentamisen taitoja, valmistaen puuelementtejä kerrostalorakentamiseen. Puuelementtien uudelleen hyödyntämiseen liittyy monia mielenkiintoisia kiertotalousmahdollisuuksia. Puuelementtikerrosrakentamisessa käytetään sisärakenteisia puuelementtikokonaisuuksia, joiden uudellenkäyttöä PUKKI-hankkeessa ideoidaan, tutkitaan ja kokeillaan käytännössä. Esimerkiksi niin, että tehdään siirtolapuutarhamökkejä puuelementtirakenteisesti. 

PUKKI-hankkeessa puuelementtien uudelleenkäyttöä suunnitellaan etukäteen, jotta niiden jatkokäyttömahdollisuudet ovat selvillä ennen elementtien purkamista. PUKKI-hankkeen innovaatioilla puuelementtien kierto saadaan varmistettua eikä ole pelkoa niiden joutumisesta jätteeksi. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota puuelementtien elinkaariajatteluun ja hiilineutraaliin kiertotalouteen. Lisäksi PUKKI-hankkeessa vahvistuu opiskelijoiden laaja-alainen osaaminen rakennussektorilla liikkuvien materiaalivirtojen hyödyntämisestä kiertotalouden näkökulmasta.

PUKKI-hankkeen jokaisessa vaiheessa tehdään yritysyhteistyötä. Näin yritysten kiertotalousosaamista voidaan hyödyntää PUKKI-hankkeen oppimisprosessissa ja vastavuoroisesti niin, että oppimisen aikana syntyneet uudet oivallukset saadaan osaksi yritysten kestävän kehityksen osaamista.

Lisätiedot

Anssi Almgren, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 28784

anssi.almgren(a)hel.fi

Liitteet

1

PUKKI - Puuelementeistä kiertotaloustaitoja -hakemus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566