Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (2)

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

 

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus

 

 

Varhaiskasvatus ja esiopetus alue 4

05.02.2020

 

 

 

 

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö 4

 

 

 

 

4 §

Varhaiskasvatuslain mukainen huomautus

HEL 2020-000386 T 05 01 08

Päätös

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päätti antaa huomautuksen varhaiskasvatuslain 57 §:n perusteella yksityisen palveluntuottajan Club des Cinq Oy:n toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle vastaisen toiminnan varalle.

Päätöksen perustelut

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaan, jos varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan yhteydessä todetaan, että toiminnan järjestäjä on tämän lain mukaista toimintaa järjestäessään tai toteuttaessaan menetellyt virheellisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä eikä asia anna aihetta muihin toimenpiteisiin, valvontaviranomainen voi antaa varhaiskasvatuksen järjestäjälle, kunnan tai kuntayhtymän virheellisestä toiminnasta vastuussa olevalle henkilölle tai yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle huomautuksen vastaisen toiminnan varalle.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on saanut syksyn 2019 aikana useita palautteita yksityisen palveluntuottaja Qlub des Cinq:n ylläpitämän päiväkodin toiminnasta koskien henkilökunnan määrää, pätevyyttä, henkilöstömitoituksen sekä turvallisuuden toteutumista. Palautteiden perusteella päiväkotiin tehtiin ennalta ilmoittamaton tarkastuskäynti 7.11.2019. Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö on kiinnittänyt huomiota varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisesti ohjeistamalla palveluntuottajaa 12.11.2019 järjestetyssä tapaamisessa huolehtimaan varhaiskasvatuslain mukaisen henkilömitoituksen järjestämisestä sekä turvallisuuden toteutumisen varmistamisesta. 

Palveluntuottajan ylläpitämässä yksityisessä päiväkodissa sattui joulukuussa 2019 lapsen henkeä uhkaava tilanne, kun allergiselle lapselle tarjottiin anafylaktisen shokin aiheuttavaa ruoka-ainetta sisältävä tuote. Varhaiskasvatuksen aluepäällikön saaman selvityksen mukaan palveluntuottaja ei ole huomioinut huoltajan ilmoittamaa vakavaa allergiaa ja allergian hoitoon liittyviä mahdollisia hoitotoimenpiteitä. Palveluntuottaja on tehnyt tilanteessa virhearvion tarjoamalla lapselle allergisoivaa tuotetta ja olettanut virheellisesti lapsen huoltajan olevan vastuussa lapselle tarjotun ruoan sisällöstä päiväkodin toiminta-aikana järjestetyissä juhlissa.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö toteaa, että palveluntuottajan ja päiväkodin henkilökunnan tulee olla tietoisia päiväkodissa olevien lasten allergioista ja mahdollisista erityisruokavaliosta sekä allergian hoitamiseen liittyvistä tarvittavista hoitotoimenpiteistä. Päiväkodin lääkehoitosuunnitelman tulee olla kunnossa ja henkilöstön olla koulutettu toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti päätöksellä 27.8.2019 § 269 siirtää toimivaltaansa viranhaltijoille siten, että yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö antaa varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisen huomautuksen yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle vastaisen toiminnan varalle.

Lisätiedot

Katja Almusa, palveluvastaava, puhelin: 310 41138

katja.almusa(a)hel.fi

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, varhaiskasvatuslaki 63 §

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottaja

Muutoksenhakukielto, varhaiskasvatuslaki 63 §

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Muutoksenhakukielto, varhaiskasvatuslaki 63 §

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566