Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Sosiaali- ja terveystoimiala

 

 

Hallinto

 

 

Hallintopalvelut

01.06.2018

 

 

 

 

Hallintopäällikkö

 

 

 

 

102 §

Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneesta autosta

HEL 2018-004970 T 03 01 00

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljempänä hakija) vaatimuksen saada korvausta 19.4.2018 Uusix-verstaiden piha-alueella vahingoittuneesta autosta.

Päätöksen perustelut

Hakijan korvausvaatimuksessa korvausta vaaditaan hakijan auton vahingoittumisesta 19.4.2018 Uusix-verstaisen piha-alueella, osoitteessa Kyläsaarenkatu 8, Helsinki. Hakija kertoo hakemuksessaan, että hänen ollessaan asiakkaana Uusix-verstailla 19.4.2018 hänelle tultiin sanomaan, että metallirullakko oli tuulen voimasta paiskautunut hakijan auton kylkeen. Hakijan auton kolme erillistä peltiosaa vahingoittuivat edellä kerrotussa tilanteessa.

Hakijan korvaushakemuksessa ei ole mainittu vaaditun korvauksen euromäärää, mutta hakija on 24.5.2018 käydyssä puhelinkeskustelussa kertonut, että hänen korvausvaatimuksensa 4659,62 euroa. Tämä summa perustuu liitteenä 2 olevaan korjauskustannuslaskelmaan. Hakija on lisäksi kertonut 25.5.2018 käydyssä puhelinkeskustelussa, että hänen autossaan on kaskovakuutus, jonka omavastuu osuus on 200 euroa. Hakija ei kuitenkaan halua hoitaa korvausasiaa vakuutusyhtiön kanssa. 

Uusix-verstaiden johtajan antaman selvityksen (liite 3) mukaan vahinkotapahtuma sattui Uusix-verstaiden takapihan alueella metalliverastaan ja pc-kierrätyksen välisellä piha-alueella 19.4.2018 n. klo 15.00 jälkeen. Asiakas pysäköi autonsa piha-alueelle, joka ei ole varsinaisesti paikoitusaluetta, mutta siinä ei ole myöskään pysäköimiskieltoa. Lausunnon liitteenä on ilmakuva tapahtumapaikasta.   

Vielä selvityksessä todetaan, että piha-alueella oli väliaikaisesti pc-kierrätyksen tietokoneiden kuljetukseen tarkoitettu metallihäkki, joka oli ollut viereisessä metalliverstaassa kunnostettavana. Metalliverstaan työntekijät olivat siirtäneet kunnostetun häkin sovitusti vireisen pc-kierrätyksen rakennuksen ulko-oven vierustalle, mistä se oli olisi siirretty sisätiloihin (normaali säilytyspaikka) n. tunnin sisällä. Metallihäkki oli tasaisella asfalttialustalla pc-kierrätysrakennuksen vieressä auton oikealla puolella. 

Lopuksi selvityksessä todetaan, että tuulenpuuska tarttui metallihäkkiin, minkä ansioista metallihäkki rullasi tuulen voimasta asfaltilla 5 - 6 metrin matkan kohden pihalle pysäköityä henkilöautoa aiheuttaen raapimisjälkiä takapuskurin ja takapyörän väliselle alueelle auton oikeaan kylkeen. Uusix-verstaiden silminnäkijän mukaan metallihäkin vauhti oli hyvin hiljainen, ja häkki kulkeutui juuri ja juuri autolle saakka. Tapahtuman aikana olleet tuuliolosuhteet olivat ennakoimattomat. Vastaavia tapauksia ei ole aiemmin sattunut. Uusix-verstaiden johtaja toteaa selvityksessään, ettei tapahtuma johtunut työntekijöiden virheestä tai laiminlyönnistä.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentti kuuluu seuraavasti: "Joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä mitä tässä laissa säädetään, muuta johdu. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei puhtaasti vahinkona aiheutuneita vahinkoja korvata. Vahingon korvaaminen edellyttää siis tuottamusta tai tahallisuutta. Tuottamuksella tarkoitetaan yleisimmin huolimattomuutta. Sosiaali- ja terveystoimiala toteaa vielä, että vahingonkorvausoikeuden lähtökohta on se, että täysin ennakoimaton vahinko ei ole korvattava.

Asiakirjoista ilmenevä selvitys ei osoita, että sosiaali- ja terveystoimialan henkilökunta olisi aiheuttanut hakijan auton vahingoittumisen virheellään tai laiminlyönnillään. Koska korvausvastuun perustetta ei ole näytetty, sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvausvelvollinen hakija auton vahingoittumisesta aiheutuneesta vahingosta.

Edellä todetun perusteella hakijalla ei vahingonkorvauslakiin perustuvaa oikeutta saada korvausta vahingoittuneesta autosta.

Lisätiedot

Pekka Mäki, lakimies, puhelin: 310 44182

pekka.maki(a)hel.fi

Liitteet

1

vahingonkorvausvaatimus 23.4.2018

2

vahingonkorvausvaatimuksen liitteet

3

Uusix-verstaiden johtajan lausunto liitteineen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianomainen

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Uusix-verstaat

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-7

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012567