Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Sosiaali- ja terveystoimiala

 

 

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -palvelukokonaisuus

 

 

Helsingin sairaala

04.08.2022

 

 

 

 

Johtajalääkäri

 

 

 

 

13 §

Tutkimuslupa tutkimukseen "Postoperatiivinen delirium, esite potilaille ja omaisille"

HEL 2022-008133 T 13 02 01

Päätös

Johtajalääkäri myönsi tutkimusluvan ********** ym. tutkimuslupahakemukselle " Postoperatiivinen delirium, esite potilaille ja omaisille" (amk-opinnäytetyö). Yhteyshenkilö on osastonhoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.5.2023 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Opinnäytetyön tarkoituksena on laatia esite postoperatiivisesta deliriumista potilaiden ja heidän läheistensä käyttöön. Esitteessä on tarkoitus kuvata deliriumin keskeisimmät syyt, oireet ja hoitomuodot ikäihmisillä. Työn tavoitteena on informoida potilaita ja heidän lähiomaisiaan mahdollisesta leikkauksen jälkeisestä komplikaatiosta (postoperatiivisesta deliriumista) iäkkäillä potilailla.

Opinnäytetyössä kerätään kolmenlaista aineistoa. Aluksi tehdään osaston henkilökunnalle suunnattu kirjallinen asiantuntijakysely, jonka tarkoituksena on perustella valittua aihetta ja todentaa kiinnostuksen kohteena olevan ilmiön esiintyvyys yksikössä.

Potilasesite postoperatiivisesta deliriumista laaditaan kirjallisuuden perustella ja esitteestä pyydetään palaute henkilökunnalta sekä potilailta tai heidän läheisiltään. Rekrytointi tapahtuu yhteyshenkilön kanssa sovitulla tavalla. Palautekysely hoitohenkilökunnalle on anonyymi. Hoitajat antavat palautetta esiteestä paperisella lomakkeella, joka palautetaan osastolla olevaan laatikkoon. Hoitajien antamaan palautteen perusteella esitteeseen tehdään mahdollisesti parannuksia. Osaston seniorilääkärin hyväksymisen jälkeen, esite otetaan potilaskäyttöön.

Saatekirje tutkimuksesta, esite postoperatiivisesta deliriumista sekä sitä koskeva palautekysely annetaan potilaan saapuessa osastolle yhdessä muiden hoitojaksoa koskevien tiedotteiden kanssa. Potilaita pyydetään palauttamaan täytetty kyselylomakkeen hoitohenkilökunnalle tai hän voi itse viedä sen palautuslaatikkoon. Potilaan omainen voi vastaa kyselyyn potilaan puolesta tai omaiselle annetaan oma palautekyselylomakkeen täytettäväksi.

Asiantuntijakyselyyn ja palautekyselyihin osallistuminen perustuu suostumukseen ja tapahtuu nimettömästi. Suostumukseksi katsotaan lomakkeen täyttäminen ja sen palauttaminen hoitohenkilökunnalle tai palautuslaatikkoon.

Aineisto analysoidaan Microsoft-PPT ohjelman avulla ja tulokset julkaistaan opinnäytetyön raportissa. Aineisto hävitetään opinnäytetyön valmistuttua.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää johtajalääkäri (Helsingin sairaalaa koskevat tutkimukset).

Lisätiedot

Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 46595

mari.riila(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k)

2

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k)

3

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Yhteyshenkilö

Liite 1
Liite 2
Liite 3

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566