Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Sosiaali- ja terveystoimiala

 

 

Perhe- ja sosiaalipalvelut -palvelukokonaisuus

 

 

 

30.08.2022

 

 

 

 

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja

 

 

 

 

54 §

Jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelun hankinta

HEL 2022-002255 T 02 08 02 00

Päätös

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja päätti hyväksyä Jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelun puitejärjestelyyn etusijajärjestyksessä seuraavat palveluntuottajat:

1. Mielenterveysyhdistys Etappi ry
2. NAL Palvelut Oy

Sopimuskauden suunniteltu aloitusajankohta on 1.11.2022. Sopimuskausi on neljä (4) vuotta.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on 6 000 000 euroa.

Tilaaja sitoutuu ostamaan tukea enintään 25 nuorelle kerrallaan.

Päätös on ehdollinen jokaisen palveluntuottajan osalta sillä ehdolla, että he toimittavat rikosrekisteriotteensa ja muut vaadittavat lisäselvitykset ennen sopimusten allekirjoittamista.

Päätöksen perustelut

Hankinnan taustaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelun hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot päätöksessään § 83, 26.4.2022. Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa perhe- ja sosiaalipalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, päättämään optiokauden käyttöönotosta, allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset sekä päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelu 18–24-vuotiaille nuorille. Tuetun asumisen palvelussa asiakasta tuetaan ja ohjataan säännöllisillä ohjauskäynneillä kotiin ja kodin ulkopuolelle. Lisäksi ohjausta annetaan tarvittaessa myös puhelimitse. Asuminen perustuu asiakkaan ja palveluntuottajan väliseen vuokrasuhteeseen, jossa noudatetaan huoneenvuokralakia.

Hankintamenettely

Jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelujen hankinnasta järjestettiin tarjouskilpailu, jonka perusteella valittiin palveluntuottajat puitejärjestelyyn.

Tarjouskilpailu käynnistettiin 11.5.2022 julkisten hankintojen sähköisessä ilmoituskanava Hilmassa julkaistulla hankintailmoituksella. Tarjouskilpailu järjestettiin lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) mukaisesti avoimella menettelyllä.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määriteltiin hankittava palvelu sekä tarjoajille että hankittavalle palvelulle asetettavat ehdottomat vähimmäisvaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Tarjoajien oli tarjousaikana mahdollista esittää tarkentavia kysymyksiä 20.5.2022 klo 12:00 mennessä ja esitettyihin kysymyksiin vastattiin julkisesti 27.5.2022.

Tarjousten jättämisen määräaikaan 12.6.2022 klo 16:00 tarjouksen jättivät Mielenterveysyhdistys Etappi ry ja NAL Palvelut Oy.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen

Julkisia hankintoja koskevat yleiset periaatteet on lueteltu hankintalain 3 §:ssä. Sen mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen. Edellä mainittua hankintalain periaatetta tulee noudattaa hankinnan kaikissa eri vaiheissa. Tarjoajien valinnat on tehtävä etukäteen asetettujen valintakriteerien mukaisesti eikä valintakriteereitä voida muuttaa tarjousten vertailu- tai valintavaiheessa.

Hankintalain 96 §:n mukaan hankintayksikön on vaadittava tarjoajalta selvitys tarjouksen hinnoista tai kustannuksista, jos tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen alhaiselta. Pyyntö ja selvitys voivat koskea erityisesti valmistusmenetelmää, palvelun suorittamisen tai rakennusmenetelmän taloudellisia ja teknisiä ratkaisuja, hankinnan poikkeuksellisen edullisia ehtoja, rakennusurakoiden, tavaroiden tai palvelujen omintakeisuutta, 81 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen velvoitteiden noudattamista, alihankintoja sekä tarjoajan saamaa valtiontukea.

Hankintayksikkö voi hylätä hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden hinnaltaan tai kustannuksiltaan poikkeuksellisen alhaisen tarjouksen, jos tarjoajan antama selvitys ja muu toimitettu näyttö ei tyydyttävästi selitä tarjottujen hintojen tai kustannusten alhaista tasoa. Hankintayksikön on hylättävä tarjous, jos tarjouksen poikkeuksellisen alhainen hinta tai kustannukset johtuvat 81 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen velvoitteiden laiminlyömisestä.

Hankintayksikkö pyysi täsmennyspyynnön Mielenterveysyhdistys Etappi ry:ltä ja NAL Palvelut Oy:ltä sen varmistamiseksi, että kyseessä ei ole poikkeuksellisen alhainen tarjoushinta. Molemmat tarjoajat vastasivat täsmennyspyyntöihin annetussa määräajassa.

Molemmat tarjoajat olivat epähuomiossa jättäneet tarjouksen vuorokausihintaisena, vaikka tarjouspyynnössä oli pyydetty tarjouksessa antamaan palvelulle kuukausihinta. Tarjoajat toimittivat hankintayksikölle täsmennyksenä kuukausihintansa. Saatujen täsmennysten perustella hankintayksikkö totesi, että ei ole enää tarpeen epäillä poikkeuksellisen alhaista tarjousta

Koska tarjouspyynnössä oli pyydetty tarjoajia antamaan tarjouksessa palvelun kuukausihinta, tehtiin tarjousvertailu kuukausihinnoilla.

Vuorokausihinnan muuttaminen kuukausihinnaksi ei johtanut tarjouksen kiellettyyn parantamiseen tai muuttamiseen.

Käsiteltyjen täsmennysten jälkeen hankintayksikkö totesi molempien saapuneiden tarjousten olevan tarjouspyynnössä asetettujen vaatimusten mukaisia.

Tarjousvertailu ja kilpailutuksen tulos

Tarjousten vertailu tehtiin kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella. Tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jonka peruste on halvin hinta. 

Tarjouspyyntöasiakirjoissa asetettujen ehdottomien vähimmäisvaatimusten katsotaan takaavan palvelulle vaadittavan laatutason, joten tarjousten valintaperusteena käytetään halvimpaan hintaan perustuvaa kokonaistaloudellista edullisuutta.

Puitejärjestelyyn valitaan kaksi palveluntuottajaa tarjousvertailun mukaisessa etusijajärjestyksessä, jotta palvelun tarve saadaan täyttymään. Puitejärjestelyssä ensimmäisenä olevalle palveluntuottajalle osoitetaan 15 asiakasta ja toisena olevalle 10 asiakasta.

Sopimus

Valittujen palveluntuottajien kanssa tehdään neljän (4) vuoden pituiset sopimukset. Sopimuskausi on suunniteltu alkavaksi 1.11.2022. Sopimus syntyy vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusoikeuden tiedoksi.          

Lisätiedot

Taru Veikkolainen, johtava ohjaaja, puhelin: 09 310 74133

taru.veikkolainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Liite 1

Hankintapalvelut

Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566