Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Sosiaali- ja terveystoimiala

 

 

Perhe- ja sosiaalipalvelut -palvelukokonaisuus

 

 

 

25.08.2021

 

 

 

 

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja

 

 

 

 

47 §

Lastensuojelun laitoshoidon ja kehitysvammahuollon lääkäripalveluiden hankinta

HEL 2021-003561 T 02 08 02 00

Päätös

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja päätti hyväksyä palveluntuottajiksi kohteittain seuraavat tarjoajat:

Osa-alue 1. Mielenterveys- ja päihdelääkäripalvelut
1. Terveystalo Julkiset palvelut Oy
2. Solo Health Oy

Osa-alue 2. Yleislääkäripalvelut
1. Terveystalo Julkiset palvelut Oy
2. Solo Health Oy

Osa-alue 3. Neuropsykiatrinen- ja kehitysvammalääkäripalvelut
1. Terveystalo Julkiset palvelut Oy
2. Solo Health Oy

Päätös on tehty käydyn tarjouskilpailun perusteella ja palveluntuottajat on valittu edellä ilmoitetussa kokonaistaloudellisessa edullisuusjärjestyksessä. Tarjousten valinta on tehty vertailutaulukon (liite 1) mukaisesti.

Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on noin 7 530 000 euroa (alv 0%) koko sopimuskaudelle mahdollinen optiokausi mukaan laskettuna.

Palvelu hankintaan 1.10.2021 alkaen enintään 30.9.2024 saakka.

Sosiaali- ja terveystoimiala ei sitoudu mihinkään hankintamääriin, vaan palvelua tilataan tarpeen mukaan. Päätös on ehdollinen molempien palveluntuottajan osalta sillä ehdolla, että he toimittavat rikosrekisteriotteensa ja muut vaadittavat lisäselvitykset ennen sopimusten allekirjoittamista.

Päätöksen perustelut

Hankinnan taustaa

Hankinnan kohteena on lastensuojelun ympärivuorokautisen laitoshoidon sekä kehitysvammahuollon lääkäripalvelut. Kilpailutettavat lääkäripalvelut koostui seuraavista osa-alueista 1. mielenterveys- ja päihdelääkäripalvelu 2. yleislääkäripalvelu sekä 3. neuropsykiatrinen- ja kehitysvammalääkäripalvelu. Lastensuojelun laitoshoidon ja kehitysvammapoliklinikan lääkärityövoimapalveluista perustetaan puitejärjestely.

Lääkärityö on asiakkaan lääketieteellisen kokonaistilanteen ja hoidon tarpeen arviointia, hoidon suunnittelua ja hoitoon osallistumista sekä yhteistyötä asiakkaiden verkostojen ja eri viranomaistahojen kanssa.

Lääkäripalveluita hankitaan seuraaviin toimintayksiköihin: Naulakallion lastenkoti, Outamon lastenkoti, Teinilän lastenkoti, Malmin lastenkoti, lasten- ja nuorten vastaanotto sekä kehitysvammapoliklinikka.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 8.6.2021 § 117 hyväksyä lastensuojelun laitoshoidon ja kehitysvammapoliklinikan lääkärityövoiman hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot ja oikeuttaa perhe- ja sosiaalipalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, päättämään optiokauden käyttöönotosta, allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset sekä päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Tarjouskilpailu

Tarjouskilpailu järjestettiin lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) mukaisesti avoimella menettelyllä.

Tarjouskilpailu käynnistettiin julkisten hankintojen sähköisessä ilmoituskanavassa Hilmassa 15.6.2021 julkaistulla hankintailmoituksella.

Tarjoajien oli tarjousaikana mahdollista esittää tarkentavia kysymyksiä 7.7.2021 klo 12:00 mennessä. Kysymyksiä esitettiin 40 kappaletta, ja niihin vastattiin julkisesti 14.7.2021 mennessä.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määriteltiin hankittava palvelu sekä tarjoajille että hankittavalle palvelulle asetettavat vähimmäisvaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Saadut tarjoukset ja niiden tarkastaminen

Tarjousten jättämisen määräaikaan 4.8.2021 klo 12:00 mennessä saapui yhteensä kaksi (2) tarjousta. Tarjouksensa jättivät Solo Health Oy (FI30853928) ja Terveystalo Julkiset palvelut Oy (1625174-4).

Molemmat tarjoajat, Solo Health Oy ja Terveystalo Julkiset palvelut Oy, jättivät tarjouksen kaikkiin hankinnan kolmeen osa-alueeseen.

Tarjoajien soveltuvuuden ja tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen

Tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset oli asetettu tarjouspyyntöasiakirjoissa.

Julkisia hankintoja koskevat yleiset periaatteet on lueteltu hankintalain 3 §:ssä. Sen mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Edellä mainittuja hankintalain periaatteita tulee noudattaa hankinnan kaikissa eri vaiheissa. Palveluntuottajien valinnat on tehtävä etukäteen asetettujen valintakriteerien mukaisesti, eikä valintakriteereitä voida muuttaa tarjousten vertailu- ja valintavaiheessa.

Hankintatyöryhmä on tarkastanut tarjoajien soveltuvuusvaatimusten täyttymisen. Molemmat tarjoajat täyttivät tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset. Hankintalain mukaiset pakolliset poissulkuperusteet tarkastetaan kuitenkin valittujen palveluntuottajien osalta päätöksenteon jälkeen ennen sopimuksen allekirjoittamista, palveluntuottajan toimittamien rikosrekisteriotteiden ja muiden vaadittavien lisäselvitysten perusteella.

Päätös on ehdollinen palveluntuottajien osalta, kunnes palveluntuottajat ovat toimittaneet selvitykset pakollisten poissulkuperusteiden osalta eikä palveluntuottajia koske mikään pakollinen poissulkuperuste.

Hankintatyöryhmä on tarkastanut saapuneiden tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarjouspyynnössä ja sen liitteillä olleilla hankinta-asiakirjoilla asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukaisesti.

Tarjouksen tarkastamisen yhteydessä molemmille tarjoajille lähetettiin täsmennyspyyntö koskien tarjottujen lääkäreiden tuntimääriä kuukausittain. Tarjoajat toimittivat täsmennykset annetussa määräajassa. Tarjouksen täsmentäminen ei vaarantanut tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua, eikä se johtanut tarjouksen parantamiseen.

Tarjouksen valintaperusteet ja kilpailutuksen tulos

Tarjousvertailu toteutettiin hankinnan ehtojen mukaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella, jonka peruste on hinta-laatusuhde

Saapuneet tarjoukset pisteytettiin tarjouspyynnössä asetettujen vertailuperusteiden mukaisesti. Tehty tarjousvertailu on esitetty osa-alueittain liitteessä 1 vertailupöytäkirja.

Puitejärjestelyyn valitaan kaikki soveltuvuusvaatimukset ja vähimmäisvaatimukset täyttävät palveluntuottajat ja heidät asetetaan etusijajärjestykseen tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellyin periaattein.

Mikäli sopimuksen kohteena olevaan osa-alueeseen on valittu useita toimittajia, sopimuskauden aikana tehtävät tilaukset tehdään hyödyntämällä hankintapäätöksessä vahvistettua etusijajärjestystä.

Suunniteltu sopimuskausi on 1.10.2021-30.9.2024. Sopimukseen sisältyy mahdollisuus enintään kahteen (2) yhden (1) vuoden mittaiseen optiokauteen perussopimuksen päättymiskauden jälkeen, jonka käyttöönotosta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala päättää erikseen viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen perussopimuskauden tai edellisen optiokauden päättymistä. Sopimus syntyy vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Sosiaali- ja terveystoimialalla tai sillä organisaatiolla, jolle tilaajan tehtävät siirtyvät esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vuoksi kokonaan tai osittain, on oikeus sopimuskauden aikana irtisanoa sopimus kuuden (6) kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi perusteltua.

Helsingin kaupunkia ja palveluntuottajaa sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusoikeuden tiedoksi.

Lisätiedot

Ylisuvanto Mikko, projektikoordinaattori, puhelin: 310 32760

mikko.ylisuvanto(a)hel.fi

Marita Lehtinen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43241

marita.lehtinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko_

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1

Tiedoksi

Toimiala

Hankinta

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566