Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Sosiaali- ja terveystoimiala

 

 

Perhe- ja sosiaalipalvelut -palvelukokonaisuus

 

 

 

30.01.2018

 

 

 

 

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja

 

 

 

 

5 §

Päätös tukiperhetoiminnan hankinnasta

HEL 2017-009200 T 02 08 02 00

Päätös

Tukiperhetoiminnasta on säädetty sosiaalihuoltolain 28 §:ssä. Tukiperhe on tarkoitettu lapselle, joka on erityisen tuen (sosiaalihuoltolaki) tai lastensuojelun asiakkaana (lastensuojelulaki).

Sosiaali- ja terveystoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuuden johtaja päätti tarjouskilpailun perusteella valita seuraavat palveluntarjoajat tukiperhepalvelujen palveluntuottajiksi alla esitetyssä ensisijaisuusjärjestyksessä:

1. Pelastakaa Lapset ry

2. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö

3. Attendo Oy

4. Perhehoitokumppanit Suomessa Oy

5. Tukisatama Oy

6. Familar Oy

7. SOS-lapsikyläsäätiö

Päätös tehdään ehdollisena, ja sopimuksien solmimisen ehtona on, että tarjoajat toimittavat Tilaajan vaatimat todistukset.

Tukiperhepalvelun sopimuskausi on 1.3.2018–29.2.2020. Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista Tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta enintään kahdella (2) vuodella.

Hankinnan arvioitu, sitoumukseton kokonaisarvo (alv 0 %) kahden (2) vuoden perussopimuskaudelle on noin 400 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Hankinnan kohde

Tukiperhetoiminnan tarkoituksena on turvata lasten ja nuorten terveyttä ja kehitystä ja tukea lapsia sekä heidän perheitään. Tukiperheellä tarkoitetaan perhettä, jossa lapsi käy säännöllisesti ennalta sovittuina ajankohtina, tavallisesti yhtenä (1) viikonloppuna/kuukausi. Sosiaalityöntekijän arvion ja lapsikohtaisen päätöksen perusteella viikonloppuja voi olla enemmänkin. Lisäksi voidaan sopia lisävuorokausista loma-aikoina.

Tukiperheen järjestäminen perustuu palvelutarpeen arvioinnin pohjalta tehtyyn suunnitelmaan. Tukiperhettä hakevalle lapselle tulee olla tehtynä sosiaalihuoltolain mukainen palvelutarpeen arvio ja tarvittaessa myös sosiaalihuoltolain mukainen asiakassuunnitelma tai lastensuojelulain mukainen asiakassuunnitelma.

Palvelu on tarkoitettu erityisen tuen tarpeessa oleville lapsille tai lastensuojelun asiakkaana oleville, pääsääntöisesti 3–18-vuotiaille lapsille tai nuorille, joilla on tarve saada kasvunsa tueksi sosiaalisia verkostoja ja kokemuksia turvallisesta perhe-elämästä. Tukiperhepalvelun tavoitteena on tukea lapsen psyykkistä hyvinvointia ja ikätasoista toimintakykyä. Tukiperhe voi tarjota lapselle luotettavia ja turvallisia ihmissuhteita, jotka tukevat lapsen kasvua ja kehitystä. Palvelu on myös tarkoitettu ehkäisemään vanhempien uupumusta. Tukiperhetoiminta mahdollistaa myös kasvatusvastuun jakamista.

Hankintamenettely

Tukiperhepalvelun hankinnasta järjestettiin tarjouskilpailu hankintalain (348/2007) mukaisesti avoimella menettelyllä. Hankinta tehtiin Cloudia Kilpailutus -järjestelmällä. Tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus julkaistiin 29.11.2017 www.hankintailmoitukset.fi-ilmoituskanavassa. Tarjouspyyntöä korjattiin 8.12.2017 internet-osoitteiden osalta. Tarjouskilpailuun liittyvät lisäkysymykset tuli jättää 12.12.2017 klo 00.00 mennessä. Kysymyksiä tuli kaksi (2) kappaletta ja niihin vastattiin Tarjouspalvelut.fi-portaalissa 15.12.2017.

Kilpailutuksen perusteella on tarkoitus solmia puitejärjestely siten, että kaikki tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen jättäneet palveluntuottajat, jotka täyttävät kelpoisuusehdot, valitaan puitejärjestelyyn. Tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa halvin hinta on katsottu riittäväksi.

Määräaikaan 20.12.2017 klo 16 mennessä saapui kahdeksan (8) tarjousta:

• Attendo Oy

• Familar Oy

• Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö

• Kotijoukot A.S.A.P. Oy

• Pelastakaa Lapset ry

• Perhehoitokumppanit Suomessa Oy

• SOS-lapsikyläsäätiö

• Tukisatama Oy 

Tarjoukset avattiin määräajan päättymisen jälkeen Cloudia Kilpailutus -järjestelmässä.

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnön kohdassa kelpoisuus- ja soveltuvuusvaatimukset esitettiin tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset ja selvitysvelvollisuudet. Seitsemän (7) tarjousta täytti soveltuvuudelle asetetut vaatimukset ja selvitysvelvollisuudet.

Tarjousten tarkastamisessa todettiin, että alla oleva tarjous täytti tarjottavalle palvelulle ja tarjoukselle asetetut vaatimukset. Tarjoaja ei kuitenkaan nimennyt tarjouksessaan palvelusta vastaavaa henkilöä, mutta vakuutti palkkaavansa kelpoisuus- ja soveltuvuusehdot täyttävän henkilön ennen sopimuskauden alkua. Tarjoajan tulee todistaa Tilaajalle ehdot täyttävän palvelutuotannosta vastaavan henkilön nimeäminen ennen palvelutoiminnan aloittamista.

• Tukisatama oy

Tarjousten tarkastamisessa todettiin, että seuraava tarjous ei täyttänyt tarjottavalle palvelulle tai tarjoukselle asetettuja vaatimuksia. Tarjoajan palvelutuotannosta vastaavalla henkilöllä ei ole vaadittavaa tutkintoa sopimuskauden alkaessa, ja tarjoaja suljetaan pois tarjouskilpailusta.

• Kotijoukot A.S.A.P. Oy

Muut tarjoukset todettiin tarjouspyynnön mukaisiksi ja hyväksyttiin mukaan tarjousvertailuun.

Tarjoajien tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnössä asetettiin hankinnan kohteelle vähimmäisvaatimukset. Kaikki tarjoukset täyttivät asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten vertailu

Tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa hinnan on katsottu olleen riittävä valinnan peruste. Vertailu tehtiin tarjouksen mukaisen vuorokausihinnan perusteella.

Puitejärjestelyyn valitut palveluntuottajat asetettiin ensisijaisuusjärjestykseen hinnan perusteella.

Vertailun tulokset ilmenevät oheisesta vertailutaulukosta (liite 1).

Sopimukset

Suunniteltu sopimuskausi on 1.3.2018–29.2.2018. Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista Tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta enintään kahdella (2) vuodella.

Sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksisaannilla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankinnan sitoumukseton, arvonlisäveroton arvo kahden (2) vuoden perussopimuskaudelle on noin 400 000 euroa.

Tilaaja ei sitoudu mihinkään tilausmääriin.

Lisätiedot

Tuomas Riihivaara, vastaava hankinta-asiantuntija, puhelin: 040 3344615

tuomas.riihivaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 7 § 2 mom)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Liite 1

Hankintapalvelut

Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566