Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Rakentamispalveluliikelaitos

 

 

 

 

 

 

07.11.2022

 

 

 

 

Toimitusjohtaja

 

 

 

 

75 §

Urakkahankinta, Staran talviasfalttityöt 1.12.2022 - 30.4.2023

HEL 2022-011720 T 02 08 02 00

Päätös

Toimitusjohtaja päätti valita talviasfalttitöiden tarjouskilpailuun edullisimman tarjouksen jättäneen Peab Industri Oy:n Staran talviasfalttipäällystystöiden urakoitsijaksi ajalle 1.12.2022 - 30.4.2023.

Samalla toimitusjohtaja päätti oikeuttaa Staran osastot tilaamaan päällystystöitä tästä hankintapäätöksestä syntyvän urakkasopimuksen puitteissa enintään 626 500 euron (AVL 8 c) arvosta jäljempänä esitetyin perustein.

Lisäksi toimitusjohtaja päätti oikeuttaa kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan allekirjoittamaan urakkasopimuksen.

Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta kun muutoksenhakuaika on kulunut ja kun tilaaja ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet urakkasopimuksen.

Pöytäkirjanote muutoksenhakuohjeineen tiedoksiantona päätöksestä asianosaisille.

Päätöksen perustelut

Tästä hankinnasta syntyvän sopimuksen pääasialliset käyttäjät, kaupunkitekniikan rakentamisen ja kaupunkitekniikan ylläpidon osastot, toteuttavat antamiensa tarjousten ja tilaajahallintokuntien tekemien tilausten perusteella vuosittain useita katu-, vesihuolto- ja viherrakentamishankkeita. Hankkeet toteutetaan omajohtoisesti ja niissä käytetään oman tuotannon lisäksi runsaasti monen tyyppisiä kilpailutettuja aliurakoita ja -hankintoja. Talvipäällystystyöurakka on tällainen tyypillinen alihankinta jossa on välttämätöntä käyttää materiaalituotannon ja erikoiskaluston omaavaa ammattiosaamiseen keskittynyttä aliurakointia.

Tämä hankinta on kaupunkitekniikan rakentamisen teknisen tuen yksikön valmistelema. Se on Staran kaikkien osastojen käytettävissä vaikka työvaiheet ja määrätiedot on arvioitu sen pääasiallisten käyttäjien kaupunkitekniikan rakentamisen ja kaupunkitekniikan ylläpidon osastojen tarpeiden mukaan.

Hankintamenettely on ollut julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) mukainen avoin menettely. Staran talviasfalttipäällystetöiden hankintaa koskeva ilmoitus julkaistiin 17.10.2022 Julkisten hankintojen Hilma -ilmoituskanavassa tunnuksella 2022-110853 ja Tarjouspalvelu.fi -portaalissa tunnuksella HEL 2022-011720. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta. Tarjouspyyntö on tämän Ahjo-asian oheismateriaalina.

Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyynnön sisältöön liittyvistä asioista 25.10.2022 klo 12:00 asti. Hankinnasta ei esitetty tarkentavia kysymyksiä.

Tarjoukset tuli antaa sähköisessä muodossa Tarjouspalvelun kautta 3.11.2022 klo 12:00 mennessä. Tarjoukset avattiin tarjousten jättämiselle varatun ajan päätyttyä. Avaamistilaisuudesta on laadittu pöytäkirja, joka on tämän päätöksen liitteenä.

Tarjouksen tähän hankintaan antoivat määräaikaan mennessä seuraavat kolme yritystä:

Asfalttikallio Oy

GRK Roads Oy

Peab Industri Oy

 

Tarjoajien soveltuvuuden osalta hankintayksikkö edellytti, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön tarjouspyynnössä asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset. Tarjoajien soveltuvuus tarkastettiin alustavasti tarjouksissa annettujen tietojen perusteella. Kaikki tarjoukset täyttivät soveltuvuusvaatimukset ja pääsivät mukaan tarjousvertailuun. Tarjousvertailu on tämän Ahjo-asian oheismateriaalina.

Hankintayksikkö on tarjouspyynnössä ilmoittanut että se tarkastaa voittamassa olevan tarjoajan tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:n tilaajan selvitysvelvollisuuteen kuuluvat urakoitsijan velvoitteet ja todistukset. Voittamassa olevalta Peab Industri Oy:ltä tarkastettiin tarjouksessa annettujen tietojen paikkansapitävyys ennen päätösesityksen tekemistä. Lisäksi tarjoajalta pyydettiin tarjouspyynnössä vaaditut selvitykset. Tarkastuksessa todettiin tarjoajan täyttävän sille asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti valintaperusteena soveltuvien tarjousten kesken käytetään halvinta vertailuhintaa. Laadulliset näkökohdat oli huomioitu tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimuksissa. Tarjousvertailu on suoritettu tarjouspyynnön mukaisesti. Saatujen tarjousten vertailuhinnat ilmenevät tämän päätöksen liitteenä olevasta tarjousyhteenvedosta.

Yksikköhintaperusteisen kokonaisurakan yksikköhintaluettelo muodostuu tarjouspyynnössä arvioitujen suoritemäärien ja urakoitsijan tarjouksessaan antamien työvaiheiden yksikköhintojen perusteella. Koko urakan vertailusumma muodostuu työvaiheiden hintojen yhteenlasketusta vertailusummasta. Urakkakilpailun voittajan vertailuhinta on 544 788,00 euroa (AVL 8 c §) ja tarjouspyynnössä mainitut lisähankintamahdollisuudet mukaan lukien 626 500,00 euroa (AVL 8 c §).

Soveltuvin osin tarkasteltuna urakan hintataso on noussut noin 69 prosenttia edelliseen talveen verrattuna. Voittamassa oleva tarjoaja on sama yritys kuin viimevuoden sopimusurakoitsija. Sopimuksen perusteena oleva urakan yksikköhintaluettelo on tämän Ahjo-asian oheismateriaalina.

Kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajalla on oikeus päättää lisä- ja muutostöiden hankkimisesta johtokunnan päätöksen 20.6.2017 § 7 mukaisesti.

Toteutuvien talvipäällystystöiden laajuutta on hankinnan tässä vaiheessa vaikea arvioida tarkasti. Tarjouspyynnön työmäärät perustuvat arvioihin, hankinnassa toteutuvat määrät voivat olla huomattavastikin suurempia tai pienempiä tilaavien hallintokuntien työtarpeista ja talven sääolosuhteista riippuen. Kaupunkitekniikan rakentamisen osaston tekninen tukiyksikkö valvoo sopimuksen toteutumista ja raportoi siitä.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintaa koskevat tarjousasiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevien päätösten tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Tässä hankinnassa eräitä tarjouksissa annettuja tietoja on esitetty liikesalaisuuksiksi liikesalaisuuslain (595/2018) perusteella. Hankintayksikkö rajoittaa liikesalaisuuksiksi esitettyjen yksikköhintatietojen saatavuutta pyydetysti, mutta katsoo että eräät liikesalaisuuksiksi esitetyt tiedot soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimusten täyttymisestä eivät täytä liikesalaisuuden edellytyksiä. Vertailuhintatiedot ovat kuitenkin aina julkisia.

Lisätiedot

Hannu Halkola, yksikönjohtaja, puhelin: 310 37833

hannu.halkola(a)hel.fi

Heikki Laristo, projektipäällikkö, puhelin: 310 39241

heikki.laristo(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjouspyyntö

2

Urakkasopimusmalli

3

Urakkaohjelma talvi

4

Urakkaohjelma

5

Arvonmuutosperusteet

6

Työselostus

7

Työturvallisuusasiakirja

8

Avauspöytäkirja

9

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k)

10

Tarjousyhteenveto

11

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 8
Liite 10

Tiedoksi

Stara

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566