Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Rakentamispalveluliikelaitos

 

 

 

 

 

 

07.05.2022

 

 

 

 

Toimitusjohtaja

 

 

 

 

42 §

Maalien ja maalaustarvikkeiden hankinta

HEL 2022-003345 T 02 08 01 00

Päätös

Toimitusjohtaja päätti hylätä Rauta-Hannu Oy:n kauppa- ja rakennusmaaleja sekä maalaustarvikkeita koskevan tarjouksen päätöksessä jäljempänä mainituista syistä ja tehdä puitesopimuksen kauppa- ja rakennusmaalien sekä maalaustarvikkeiden, ja teollisuusmaalien hankinnasta ajaksi 1.6.2022 – 31.5.2024 Pintaväri Oy:n kanssa.

Lisäksi toimitusjohtaja päätti oikeuttaa Staran osastot tekemään tilauksia sopimuskauden aikana enintään 300 000 eurolla (alv 0 %), joka on hankinnan ennakoitu kokonaisarvo.

Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Pöytäkirjanote liitteineen ja muutoksenhakuohjeineen logistiikan hankinnalle, jonka tulee huolehtia päätöksen tiedoksiannosta asianosaisille.

Päätöksen perustelut

EU-kynnysarvon ylittävästä hankinnasta on julkaistu HILMA ja TED verkkosivustoilla hankintailmoitus 18.3.2022. Tarjouspyyntöasiakirjat julkaistiin tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalissa. Hankinnan kohteena ovat Staran osastojen tarvitsemat kauppa- ja rakennusmaalit sekä maalaustarvikkeet, ja teollisuusmaalit.

Hankintamenettelynä on julkisista hankinnoista annetun lain 1397/2016 mukainen avoin menettely, jossa kaikki halukkaat toimittajat voivat tehdä tarjouksen.

Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyynnön sisältöön liittyvistä asioista lisäkysymyksiä 8.4.2022 mennessä. Määräaikaan mennessä esitettiin kaksi (2) kysymystä. Tarjouspyyntöasiakirjat, sekä kysymykset ja niihin annetut vastaukset ovat päätöksen liitteenä (oheismateriaali).

Tarjousten määräaika oli 22.4.2022 klo 12:00. Tarjoukset avattiin tarjousten jättämiselle varatun ajan päätyttyä. Tarjousten avaamisesta on laadittu pöytäkirja.

Tarjouksen jättivät määräaikaan mennessä seuraavat tarjoajat:
Maalarimestarien Oy
Pintaväri Oy
Rauta-Hannu Oy
RTV-Yhtymä Oy

Tarjoajien soveltuvuuden osalta hankintayksikkö edellytti, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön tarjouspyynnössä asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset. Tarjoajien soveltuvuus tarkastettiin tarjouksessa annettujen tietojen perusteella (ESPD). Saadut tarjoukset täyttävät soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

EU-kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa toimittajaksi valitulta on pyydettävä rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitettu ote rikosrekisteristä (edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävät henkilöt). Rikosrekisteriote toimii näyttönä siitä, ettei tarjoajaa koske jokin hankintalain 80 §:ssä tarkoitettu pakollinen rikosperusteinen poissulkemisperuste.

Hankintaprosessin aikataulussa pysymisen vuoksi hankintayksikkö tarkastaa toimittajaksi valittujen pakolliset ja harkinnanvaraiset poissulkemisperusteet vasta päätöksen teon jälkeen. Sopimus tehdään vasta kun hankintayksikkö on varmistanut, ettei toimittajaksi valittua rasita mikään pakollinen tai harkinnanvarainen poissulkemisperuste.

Osatarjoukset hyväksyttiin siten, että tarjous oli mahdollista tehdä kauppa- ja rakennusmaaleista sekä maalaustarvikkeista (Kohta 1) ja/tai teollisuusmaaleista (Kohta 2).

Tarjouspyynnössä oli mainittu, että tarjoukset oli tehtävä tarjouslomakkeilla. Hinnoittelun oli perustuttava maalitehtaiden ja maalaustarvikevalmistajien voimassa oleviin hinnastoihin ja niistä myönnettyihin alennuksiin (hinnasto ./. myönnetty alennus %). Voimassa olevat hinnastot oli liitettävä tarjoukseen.

Rauta-Hannu Oy hinnoitteli tarjoamansa kauppa- ja rakennusmaalit K-Rauta Lanternan erikoishinnaston ja siitä myönnettyjen alennusprosenttien mukaan. Tarjouslomakkeessa oli vielä erikseen mainittu, että kauppa- ja rakennusmaalituotteiden nettohintojen on perustuttava maalitehtaiden (Tikkurila, Teknos, Uula) voimassa oleviin hinnastoihin. Erillisiä nettohinnastoja ei hyväksytä.

Maalaustarvikkeissa Rauta-Hannu Oy:n tarjoamat Sokevan tuotteet oli hinnoiteltu K-Raudan erillisen nettohinnaston mukaan. Tarjouslomakkeessa oli mainittu, että maalaustarvikkeet oli hinnoiteltava maalaustarvikevalmistajien (C.E.Lingdren, Color Expert, Sokeva) yleisten voimassa olevien hinnastojen mukaan. Erillisiä nettohinnastoja ei hyväksytä. Lisäksi C.E.Lindgrenin tuotteet oli hinnoiteltu vuoden 2021 voimassa olevan maalaustarvikehinnaston mukaan, joka on vanhentunut. Tarjouspyyntöä on täydennetty 11.4.2022 siten, että hinnoittelussa käytetään tarjouksen jättöpäivänä 22.4.2022 voimassa olevia hinnastoja.

Jotta hintavertailu olisi kaikkia tarjoajia kohtaan tasapuolinen ja syrjimätön, tarjouslomakkeessa hinnoiteltavaksi pyydettyjen tuotteiden nettohinnoittelun on perustuttava maalitehtaiden ja maalaustarvikevalmistajien voimassa oleviin yhteneviin hinnastoihin ja niistä myönnettyihin alennuksiin. Erilliset nettohinnastot eivät siksi ole hyväksyttäviä.

Edellä mainituista syistä Rauta-Hannu Oy:n kauppa- ja rakennusmaaleja sekä maalaustarvikkeita (Kohta 1) koskeva tarjous on hylättävä tarjouspyynnön vastaisena, eikä sitä oteta mukaan hintavertailuun.

Muut saadut tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on halvin hinta. Tarjousvertailu on tehty kauppa- ja rakennusmaaleista sekä maalaustarvikkeista (Kohta 1) ja teollisuusmaaleista (Kohta 2). Hintavertailu muodostuu tarjouslomakkeissa ilmoitettujen tuotteiden nettohintojen ja arvioitujen hankintamäärien tulojen summasta. Kokonaishinnaltaan halvin tarjous valitaan kumpaankin kohtaan puitesopimukseen toimittajaksi.

Hintavertailun perusteella kauppa- ja rakennusmaaleissa sekä maalaustarvikkeissa, ja teollisuusmaaleissa Pintaväri Oy on kokonaishinnaltaan halvin. Tarjousvertailu on päätöksen liitteenä (liitteet 1 – 2).

Hankintasopimus ei synny vielä hankintapäätöksestä ilmoittamalla vaan vasta, kun odotusaika (14 päivää) on kulunut ja kun hankintayksikkö ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevan päätöksen tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty.

Lisätiedot

Riitta Sirén, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 38930

riitta.siren(a)hel.fi

Liitteet

1

Maalit ja maalaustarvikkeet

2

Teollisuusmaalit

3

Tarjouspyyntöasiakirjat

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Asianosaiset

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566