Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

21.05.2021

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

14 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Maisonkoti Oy, Arvioivan asumisen yksikkö Taku, Teuvo Pakkalan tie 7 F 226, 00400 Helsinki

HEL 2018-012058 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 5.11.2018

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Maisonkoti Oy:n kohdetta Arvioivan asumisen yksikkö Taku osoitteessa Teuvo Pakkalan tie 7 F 226, 00400 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Koska yksikössä ei ole ympärivuorokautista henkilökuntaa, on toiminnanharjoittajan vastuulla varmistua siitä, että asukkaat ovat toimintakyvyltään kykeneviä omatoimiseen pelastautumiseen riittävän nopeasti. Mikäli asukkaan toimintakyky laskee, tulee asukas siirtää toiseen asumisyksikköön, järjestää ympärivuorokautinen henkilökunta tai kohteen paloteknistä suojaustasoa on parannettava.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 5.11.2018
- määräaikainen palotarkastus 29.1.2021 (ptk nro 83343)
- poistumiskoe 29.1.2021 (ptk nro 83421)
- 31.3.2021 ja 25.4.2021 toimitetut selvitykset palotarkastuksella annettuihin korjausmääräyksiin

Arvioivan asumisen yksikkö Taku on 8-paikkainen mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö. Osa asukkaista asuu yksikössä vakituisemmin ja noin 3-4 asukasta noin 3-6 kk:n arviointijakson. Henkilökuntaa yksikössä on klo 8-21 välisenä aikana ja muina aikoina asukkaille on puhelinpäivystys henkilökunnalle. Toiminnanharjoittajan arvion mukaan kaikki asukkaat ovat kykeneviä omatoimiseen pelastautumiseen. Omatoimisuus on myös edellytyksenä asukkaaksi pääsyyn ja asukkaiden toimintakykyä seurataan jatkuvasti. yksikössä järjestetään vuosittain poistumisharjoituksia. 

Yksikkö toimii entisissä lasten asumisyksikön tiloissa, joka on muodostettu kahdesta asuinhuoneistosta kerrostalon 2. kerroksessa. Asukkailla on omat huoneet sekä yhteiset keittiö-, wc- ja oleskelutilat. Tilat muodostuvat yhdestä palo-osastosta ja asukkaiden huoneissa ei ole palo-osastointia. Tiloista on kaksi poistumisreittiä kahteen eri porraskäytävään sekä varatie parvekkeelle.

Yksikössä pidettiin poistumiskoe 29.1.2021 asukkaiden omatoimisen poistumisen todentamiseksi. Kokeesta on laadittu erillinen lausunto (ptk nro 83421). Yksi asukas ei osallistunut poistumiskokeeseen sairastumisen vuoksi ja yksi asukas oli asioilla. Muut asukkaat osallistuivat poistumiskokeeseen. Poistumiskoe toteutettiin simuloiden yöaikaa, jolloin yksikössä ei ole henkilökuntaa paikalla. Kaikki asukkaat poistuivat omatoimisesti porraskäytävään 30-57 sekunnin kuluessa palovaroittimen hälytyksestä. Poistumiskokeen yhteydessä pidetyssä palotarkastuksessa havaittiin, etteivät yksittäiset palovaroittimet kuulu riittävän hyvin kaikkiin asuinhuoneisiin ja palovaroittimien kuuluvuuden parantamisesta annettiin korjausmääräys. Toiminnanharjoittajalta saadun tiedon mukaan yksikköön on asennettu palovaroitinjärjestelmä 11.-12.5.2021 välisenä aikana. Järjestelmään asennetaan mm. sireenit käytäville.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävä. Toiminnanharjoittajan selvityksen ja pelastusviranomaisen arvion mukaan asukkaiden poistuminen syttyneestä palo-osastosta on mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Arvio perustuu asukkaiden vähäiseen määrään ja vain vähäisesti alentuneeseen toimintakykyyn.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Marja Tuomisto, palotarkastaja, puhelin: 310 31375

marja.tuomisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 112

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

https://www.hel.fi/pela/fi