Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

30.04.2021

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

11 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin Seniorisäätiö, Pakilakoti, Suovakuja 1, 00660 Helsinki

HEL 2021-005113 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 2.7.2019 / Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma 23.4.2021

Päätös

Poistumisturvallisuuden arviointi koskee Helsingin Seniorisäätiön kohdetta Pakilakoti osoitteessa Suovakuja 1, 00660 Helsinki. Päätös liittyy toiminnanharjoittajan laatimaan poistumisturvallisuusselvitykseen (2.7.2019) ja sen perusteella tehtyyn poistumisturvallisuuden arviointiin (15.7.2020).

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei kaikilta
osin täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Tällä perusteella toiminnanharjoittaja velvoitettiin laatimaan pelastuslain 20 § mukainen suunnitelma poistumisturvallisuuden parantamisesta (poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma). Kiinteistön omistajan edustaja on toiminnanharjoittajan kanssa sovitusti toimittanut suunnitelman 23.4.2021.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä poistumisturvallisuus voidaan saattaa vaatimusten mukaiseksi lyhyellä aikavälillä. Toiminnanharjoittajan tulee toteuttaa toimenpiteet suunnitelmassa esitetyn mukaisesti.

Ehdot:

Suunnitelman toteuttamisen lisäksi ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Päätöksen perustelut

Aiemman päätöksen ja siinä mainittujen perusteluiden mukaisesti poistumisturvallisuus ei pelastusviranomaisen arvion mukaan täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia (poistumisturvallisuuden arviointi 15.7.2020).

Toteuttamissuunnitelmassa on esitetty automaattisen paloilmoitinlaitteiston uudistus sekä yksikön lakkauttaminen nykymuodossaan v. 2025.

Paloilmoitinlaitteiston uudistus on kiinteistön omistajan edustajalta saatujen tietojen mukaan tehty. Näin ollen palohälytyksen paikantaminen on nopeutunut olennaisesti aiemmasta, ryhmäkohtaisesta useita huonetiloja käsittäneestä paikannuksesta. Nykyinen laitteisto ilmoittaa hälyttävän tilan huonekohtaisesti sekä välittää hälytystiedon Suovatalon sekä viereisen Heinätalon henkilökunnalle. Näin ollen asukkaiden evakuoimisen mahdollisuus nopeutuu hälytystiedon välityksen nopeuduttua ja tarkennuttua.

Toteuttamissuunnitelman mukaan Pakilakodin toiminta on päättymässä nykyisissä tiloissa v. 2025 suunnitellun Pohjois-Haagan seniorikeskuksen valmistuessa. Pelastusviranomaisen arvion mukaan paloilmoitinlaitteiston uudistus on riittävä toimenpide poistumisturvallisuuden parantamiseksi lyhyellä aikavälillä yksikön lakkauttamiseen saakka.

Mikäli nykyisiin Suovakuja 1:n ja Heinämiehentie 2:n kiinteistöihin suunnitellaan vuoden 2025 jälkeen esim. vanhusten tehostettua palveluasumista, tulee pelastusviranomaisen arvion mukaan kiinteistöihin asentaa automaattinen sammutuslaitteisto.

Automaattisella sammutuslaitteistolla on tilasto- ja tutkimustiedon perusteella seuraavat vaikutukset poistumisturvallisuuteen:
- sammuttaa palon/rajoittaa paloa syttymistilassa
- estää/hidastaa olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi muissa tiloissa
- antaa lisäaikaa asukkaiden evakuoimiselle muista tiloista

Pelastusviranomainen suosittelee, että sammutuslaitteiston asentaminen suunnitellaan ja toteutetaan kokonaisuutena, jossa huomioidaan myös muut rakenteelliset ja tekniset palo- ja poistumisturvallisuuteen liittyvät asiat.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Marja Tuomisto, palotarkastaja, puhelin: 310 31375

marja.tuomisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

Kiinteistön omistaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 112

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

https://www.hel.fi/pela/fi