Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

08.04.2021

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

9 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin kaupunki sosiaali- ja terveystoimiala, Hyvösen lastenkoti, Oltermannintie 32 L- ja M-talo, 00620 Helsinki

HEL 2021-003307 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 03.03.2021

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Hyvösen lastenkoti osoitteessa Oltermannintie 32 L- ja M-talo, 00620 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja
- poistumisturvallisuusselvitys 03.03.2021
- määräaikainen palotarkastus 08.03.2021 (ptk nro 83789)

Hyvösen lastenkoti on toiminut keväästä 2020 alkaen väistössä Kustaankartanon monipuolisen palvelukeskuksen alueella L- ja M-rakennuksissa. Lastenkodin toiminta rakennuksissa jatkuu toistaiseksi, kunnes uusi rakennus lastenkotia varten valmistuu.

Hyvösen lastenkoti tarjoaa perustason hoitoa ja kasvatusta 10-17 vuotiaille lapsille. Kustaankartanon L- ja M-taloissa on yhteensä 4 osastoa ja 26 paikkaa. Lasten toimintakyky vaihtelee yksilöllisesti. Toiminnanharjoittajan kanssa käydyn keskustelun sekä hänen toimittaman poistumisturvallisuusselvityksen mukaan lasten toimintakyky on sillä tasolla, että he pystyvät hätätilanteessa poistumaan joko omatoimisesti tai ohjattuna. Henkilökuntaa on paikalla päivisin ja iltaisin 4-10hlöä ja öisin 3hlöä, siten että kummassakin rakennuksessa on vähintään yksi henkilö.

Yksikön käytössä olevat yksikerroksiset M- ja L-rakennukset ovat valmistuneet vuonna 2003 ja ovat yhteydessä toisiinsa palo-osastoidulla yhdyskäytävällä. Rakennuksista on useita erillisiä poistumisreittejä suoraan ulos. Lasten asuinhuoneet on palo-osastoitu osiin EI15 mukaisin rakentein. Huoneita ei ole lukittu tai eristetty. Kaikki tilat on varustettu automaattisella paloilmoittimella ja sammutuslaitteistolla. Henkilökunta on saanut paloturvallisuuskoulutusta ja kohteessa on alkusammutuskalustona pikapalopostit, käsisammuttimet ja sammutuspeitteet.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävä.
Arvio perustuu:
- automaattiseen sammutuslaitteistoon (sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen)
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa nopean palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Sampsa Oksanen, palotarkastaja, puhelin: 31031378

sampsa.oksanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 112

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

https://www.hel.fi/pela/fi