Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

22.03.2021

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

8 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Sosiaali- ja terveystoimiala, Koskelan seniorikeskus, Käpyläntie 11, 00600 Helsinki

HEL 2015-011898 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitykset 30.10.2015 ja 27.6.2018 / Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma 1.2.2019

Päätös

Poistumisturvallisuuden arviointi koskee Sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Koskelan seniorikeskus osoitteessa Käpyläntie 11, 00600 Helsinki. Päätös liittyy toiminnanharjoittajan laatimiin poistumisturvallisuusselvityksiin (30.10.2015 ja 27.6.2018) ja niiden perusteella tehtyyn poistumisturvallisuuden arviointiin 13.8.2018.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei kaikilta
osin täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Tällä perusteella toiminnanharjoittaja velvoitettiin laatimaan pelastuslain 20 § mukainen suunnitelma poistumisturvallisuuden parantamisesta (poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma). Toiminnanharjoittaja on toimittanut suunnitelman 1.2.2019. Siinä olleita tietoja on päivitetty sekä toiminnanharjoittajan että kiinteistön omistajan sähköpostitse toimittamilla lisätiedoilla.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä poistumisturvallisuus voidaan saattaa hyväksyttävälle tasolle. Toiminnanharjoittajan tulee toteuttaa toimenpiteet suunnitelmassa esitetyn mukaisesti.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Kaikissa asukkaiden vuoteissa tulee pitää pelastuspatja tai -lakana käyttövalmiina. Henkilökunta tulee olla koulutettu niiden käyttöön.

Päätöksen perustelut

Aiemman päätöksen ja siinä mainittujen perusteluiden mukaisesti poistumisturvallisuus ei pelastusviranomaisen arvion mukaan täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia (poistumisturvallisuuden arviointi 13.8.2018).

1.2.2019 toimitetussa toteuttamissuunnitelmassa on esitetty seuraavat toimenpiteet:

- Rakennusten A, C, F ja N palohälytysjärjestelmien kytkeminen yhteen robottisoittojärjestelmään, jolloin on ohjelmoitavissa palohälytysten välitön tiedonkulku työvuorossa vastaavan hoitajan puhelimeen.
- Tilojen palo-osastoinnin tilanne tutkitaan uudelleen rakennuksissa A, C, N ja F.
- Uudisrakennushankkeen käynnistymisen tilanne selvitetään vuoden 2019 loppuun mennessä.

Pelastusviranomaisen näkökulmasta toteuttamissuunnitelmassa esitettyihin toimenpiteisiin tarvittiin tarkennusta ja näin ollen asioista pyydettiin lisäselvityksiä.

Kohteen paloilmoitinjärjestelmien uudistus osoittautui suunniteltua hankalammaksi ja toteutus on ollut mahdollista vasta vuoden 2021 alkupuolella. Tämän hetkisen tiedon mukaan paloilmoittimen hälytysten ohjaus hoitajien puhelimiin on toiminnassa lähiviikkojen aikana. Eri rakennuksissa toimivan henkilökunnan keskinäisten avustusjärjestelyjen ja palohälytystilanteisiin liittyvän toimintamallin toimivuus vaatii määrittelyä, ohjeistamista ja harjoittelua, jotta riittävä valmius riittävän nopeille pelastustoimenpiteille saavutetaan.

Uudisrakennuksen osalta suunnitelmat ovat tarkentuneet siten, että uusiin tiloihin päästään muuttamaan v. 2024 keväällä.

Rakennusten A, C, F ja N palo-osastoinnista teetettiin selvitys Paloässät Oy:n toimesta 24.4.2019. Selvityksessä todetaan, että palo-osastoinnit toteutuvat pääsääntöisesti rakennusten C, F ja N osalta, mutta A-rakennuksen osalta oli havaittavissa puutteita. A-rakennuksen asukashuoneiden ovien osalta ei ole varmuutta, että ne täyttävät EI15 vaatimusta. Pelastusviranomaisen näkökulmasta on suositeltavaa vaihtaa ovet EI15 vaatimuksen mukaisiksi. Palo-osastoinnin mahdollisen puutteen vuoksi toiminnanharjoittajan tulee pyrkiä sijoittamaan A-talon asukkaat ensi tilassa uusiin tiloihin tai muihin yksiköihin. A-rakennukseen ei suositella sijoitettavan uusia asukkaita.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan edellä esitetyillä toimenpiteillä poistumisturvallisuus saadaan tyydyttävälle tasolle siihen saakka, kunnes muutto uusiin tiloihin tapahtuu. Ennen uusiin tiloihin muuttoa ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa. Toiminnanharjoittajan tulee huolehtia henkilökunnan toimintavalmiudesta riittävällä koulutuksella ja harjoittelulla.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Marja Tuomisto, palotarkastaja, puhelin: 310 31375

marja.tuomisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 112

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

https://www.hel.fi/pela/fi