Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

08.03.2021

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

5 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Maisonkoti Oy, ryhmäkoti Sokrates, Kitarakuja 1 A 7, 00420 Helsinki

HEL 2020-006193 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 4.5.2020

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Maisonkoti Oy:n kohdetta Sokrates osoitteessa Kitarakuja 1 A 7, 00420 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Koska yksikössä ei ole ympärivuorokautista henkilökuntaa, on toiminnanharjoittajan vastuulla varmistua siitä, että asukkaat ovat toimintakyvyltään kykeneviä omatoimiseen pelastautumiseen riittävän nopeasti. Mikäli asukkaan toimintakyky laskee, tulee asukas siirtää toiseen asumisyksikköön, järjestää ympärivuorokautinen henkilökunta tai kohteen paloteknistä suojaustasoa on parannettava.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 4.5.2020
- määräaikainen palotarkastus 11.2.2021 (ptk nro 83508)
- poistumiskoe 11.2.2021 (ptk nro 83691)

Ryhmäkoti Sokrates on 6 -paikkainen mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö, joka toimii v. 1978 valmistuneen kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. Tilojen saneeraus rakennuksen linjasaneerauksen yhteydessä on valmistunut tammikuussa 2020. Asukkailla on omat huoneet sekä yhteiset keittiö-, wc- ja oleskelutilat. Ryhmäkodista on kaksi poistumisreittiä, toinen suoraan ulos ja toinen porraskäytävän kautta ulos. Tilat ovat yhtä palo-osastoa, eikä asukkaiden huoneita ole palo-osastoitu erikseen. Tilat on varustettu palovaroittimin. Kohteen palotarkastuksessa todettiin, ettei toiminnanharjoittajalla tai kohteen omistajan edustajalla ollut tarkkaa tietoa palovaroitinten toteutustavasta tai sen ylläpidon vastuista ja asia määrättiin selvitettäväksi (palotarkastuspöytäkirja 83508). Poistumiskokeessa palovaroittimen ääni kuului tiloissa hyvin.

Henkilökuntaa yksikössä on klo: 8-21 välisenä aikana ja muina aikoina asukkaille on puhelinpäivystys henkilökunnalle. Toiminnanharjoittajan laatiman poistumisturvallisuusselvityksen ja mm. palotarkastuksella käytyjen keskustelujen mukaan asukkaat ovat toimintakyvyltään omatoimisia ja hyvä toimintakyky on edellytys yksikössä asumiseen. Toiminnanharjoittajalta saatujen tietojen mukaan asukkaiden kanssa järjestetään poistumisharjoituksia kaksi kertaa vuodessa. Yksikössä järjestettiin omatoimisen poistumisen todentamiseksi poistumiskoe 11.2.2021, mistä on laadittu erillinen lausunto. Poistumiskokeen perusteella kaikki asukkaat olivat kykeneviä omatoimiseen pelastautumiseen riittävän nopeasti.

Toiminnanharjoittajan selvityksen ja pelastusviranomaisen arvion mukaan asukkaiden poistuminen syttyneestä palo-osastosta on mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Arvio perustuu:
- asukkaiden vain vähäisesti alentuneeseen toimintakykyyn
- palovaroitinten mahdollistamaan palon nopeaan havaitsemiseen
- poistumiskokeessa tehtyihin havaintoihin

Toiminnanharjoittajan tulee kuitenkin jatkuvasti seurata asukkaiden toimintakykyä ja asukkaan toimintakyvyn laskiessa, tulee toiminnanharjoittajan ryhtyä toimenpiteisiin poistumisturvallisuuden varmistamiseksi.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Marja Tuomisto, palotarkastaja, puhelin: 310 31375

marja.tuomisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 112

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

https://www.hel.fi/pela/fi