Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

27.12.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

62 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva, Hia-rakennus, Alppikatu 2 H, Helsinki

HEL 2014-015474 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitykset 29.12.2014, 9.10.2018 ja 7.12.2018.

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Helsingin Diakonissalaitoksen Hoivan kohdetta HIA-rakennus osoitteessa Alppikatu 2 H, Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot sekä seuraavat erityisehdot:

Erityisehto 1: Kaikissa 1. ja 2. kerroksen asukkaiden vuoteissa tulee olla pelastuspatja tai -lakana käyttövalmiina. Henkilökunta tulee olla koulutettu niiden käyttöön.

Suositus:

Pelastusviranomainen suosittelee, että palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden nopeuttamiseksi paloilmoitinjärjestelmään lisätään näyttöpaneeli yöaikana paikalla olevan henkilökunnan päivystystiloihin.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitykset 29.12.2014, 9.10.2018 ja 7.12.2018
- määräaikaisen palotarkastuksen jälkivalvonta ja neuvottelu 20.3.2018
- kohteen pelastussuunnitelma 2.11.2018.

Helsingin Diakonissalaitoksen Alppikatu 2:n korttelissa sijaitsevassa 3-kerroksisessa Hia-rakennuksessa toimii monisairaiden asumispalveluyksikkö Saarnitupa (1.-2. kerros), jossa on yhteensä 15 (viisitoista) asukasta. Rakennuksen kolmannessa kerroksessa on päihdepalveluyksikkö sekä kuntouttava korvaushoito- päivätoimintayksikkö. Päivätoimintayksikkö ei ole pelastuslain 18§ tarkoittama poistumisturvallisuusuusselvitysvelvollinen kohde.

Hia-rakennus on alun perin valmistunut vuonna 1905 ja sen kokonaisala 1025 m2. Rakennuksen palotekninen luokitus on P1. Kerrokset, asunnot sekä porrashuone on osiin jaettu.

1. kerros

Ensimmäisen kerroksen katutasossa sijaitsevissa tiloissa toimii monisairaiden palveluasumisyksikkö, jossa on yhteensä kahdeksan asukasta. Toiminnanharjoittajan selvityksen mukaan asukkaat tarvitsevat ympärivuorokautista apua sekä huolenpitoa. Asukkaat kykenevät liikkumaan itsenäisesti, mutta osa heistä tarvitsee liikkuessaan apuvälineitä, kuten rollaattoria. Toiminnanharjoittajan arvion mukaan kaikki asukkaat tarvitsevat yhden henkilön apua poistumistilanteessa.

Ensimmäisen kerroksen tilat on varustettu automaattisella paloilmoittimella sekä automaattisella sammutuslaitteistolla. Lisäksi alkusammutusvälineinä ovat käsisammuttimet.

Henkilökunta on paikalla kaikkina vuorokauden aikoina ja kaikki henkilökunnan jäsenet ovat saaneet paloturvallisuuskoulutusta.

Ensimmäisen kerroksen tiloista pääsee poistumaan kahta toisistaan riippumatonta reittiä ulos. Poistumisreitit sijaitsevat kerroksen vastakkaisissa päissä ja johtavat osastoituun porraskäytävään.

2. kerros

Toisessa kerroksessa toimii alle 65 vuotiaiden monisairaiden palveluasumisyksikkö, jossa on yhteensä seitsemän asukasta. Toiminnanharjoittajan selvityksen mukaan asukkaat asuvat omissa asunnoissaan, mutta alentuneen toimintakykynsä vuoksi he tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa. Osa asukkaista käyttää liikkumisessaan apuvälineitä, mutta kaikki kykenevät liikkumaan itsenäisesti. Asukkaiden päihtymystila voi tilapäisesti huonontaa yksilön kykyä poistua tilasta.

Toisen kerroksen tilat on suojattu automaattisella paloilmoitinlaitteistolla, jonka keskusyksikkö sijaitsee 1. kerroksessa. Alkusammutusvälineinä ovat lisäksi käsisammuttimet. Palohälytyksen tullessa vuorossa oleva hoitaja tarkistaa syttyneen osaston paloilmoittimelta ja ryhtyy vaadittaviin toimenpiteisiin, jotka on kuvattu kohteen pelastussuunnitelmassa.

Henkilökunta on paikalla kaikkina vuorokauden aikoina ja kaikki henkilökunnan jäsenet ovat saaneet paloturvallisuuskoulutusta.

Myös toisen kerroksen tiloista pääsee poistumaan kahta toisistaan riippumatonta reittiä ulos. Poistumisreitit sijaitsevat kerroksen vastakkaisissa päissä ja johtavat osastoituun rappukäytävään.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävä.

Arvio perustuu:
- asuinhuonekohtaiseen palo-osastointiin
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa nopean palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- automaattiseen sammutuslaitteistoon (vain ensimmäinen kerros). Se sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen.
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Katri Aaltonen, palotarkastaja, puhelin: 310 31372

katri.j.aaltonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 112

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

https://www.hel.fi/pela/fi