Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (7)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

05.12.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

60 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Sosiaali- ja terveystoimiala, Kustaankartanon monipuolinen palvelukeskus, Oltermannintie 32, 00620 Helsinki

HEL 2018-009383 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitykset 2.7.2014 ja 6.9.2018

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Kustaankartanon monipuolinen palvelukeskus osoitteessa Oltermannintie 32, 00620 Helsinki.

Poistumisturvallisuuden arviointi koskee rakennuksia A, B, C, E, F, G ja H. Arviointi tehdään D-talon osalta eri päätöksellä, koska rakennus on Riistavuoren monipuolisen palvelukeskuksen käytössä. M- ja L-rakennusten osalta arviointi on tehty 1.11.2017, rakennukset ovat Kannelmäen palvelutalon käytössä.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei täytä rakennusten B, C ja H osalta pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Rakennusten A, E, F ja G osalta poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla.

Korjausmääräys:

Toiminnanharjoittajan tulee laatia poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma B, C ja H-rakennusten osalta. Suunnitelmassa tulee esittää toimenpiteet ja aikataulu, joilla poistumisturvallisuus saatetaan vaatimusten mukaiselle tasolle 31.12.2021 mennessä.

Määräaika toteuttamissuunnitelman laatimiselle: 31.3.2019

Huomautus:
Mikäli toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä ei pelastusviranomaisen arvion mukaan voida saattaa kohteen poistumisturvallisuutta vaatimusten mukaiseksi, on pelastusviranomaisen annettava poistumisturvallisuuden toteuttamismääräys. Tällöin voidaan määrätä myös pelastuslain 82 § mukaisia erityisiä turvallisuusvaatimuksia, kuten automaattisen sammutuslaitteiston asentaminen.

Ehdot:

Edellä mainitun korjausmääräyksen lisäksi ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot. Lisäksi kaikissa asukkaiden vuoteissa tulee pitää pelastuspatja tai -lakana käyttövalmiina ja henkilökunta tulee olla koulutettu niiden käyttöön.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja
- poistumisturvallisuusselvitykset 2.7.2017 ja 6.9.2018
- määräaikainen palotarkastus 26.-27.6.2018

Kustaankartanon monipuolinen palvelukeskus tarjoaa ympärivuorokautista laitoshoitoa vanhuksille. Kustaankartanossa on noin 370 paikkaa 18 eri yksikössä. Asumispalvelujen lisäksi Kustaankartanossa on palvelukeskus sekä päivätoimintayksiköt Eloheinä ja Meripihka.

Kustaankartanon rakennuksia A, B, C ja H-rakennusten osalta on tehty peruskorjaussuunnitelmia vuosille 2022-2024, mutta tarkkaa aikataulua ei ole tiedossa. Kohteen rakennukset on rakennettu pääosin vuosina 1953-1955. E- ja D- rakennuksissa on valmistunut viimeisimmät peruskorjaukset v. 2017. Rakennukset on varustettu automaattisella paloilmoittimella, mutta palotarkastuksella saatujen tietojen mukaan hälytys ei välity automaattisesti rakennuksesta toiseen. Näin ollen poistumisturvallisuuden arviointi on tehty siitä näkökulmasta, että välittömiin pelastustoimiin käytettävä henkilökunnan määrä koostuu kyseisessä rakennuksessa työskentelevistä hoitajista. Osassa rakennuksista on automaattinen sammutuslaitteisto. Seuraavassa poistumisturvallisuuden arvioinnit rakennuskohtaisesti:

A-RAKENNUS

Rakennus on v. 1953 valmistunut 3-kerroksinen vanhainkotirakennus, jossa on muistisairaiden, toimintarajoitteisten ja mielenterveyskuntoutujien ympärivuorokautista asumista, kuntouttavaa työtoimintaa sekä päivätoimintaa. 1. kerroksen ryhmäkodissa asuu 11 asukasta ja 3. kerroksessa 19 asukasta kahdessa ryhmäkodissa. Asukkaiden toimintakyky on toiminnanharjoittajan arvion mukaan merkittävästi alentunut, yöajan 30 asukkaasta 22 on täysin avustettavia, eivätkä kykene omatoimiseen pelastautumiseen lainkaan. Henkilökuntaa on yöaikaan vähimmillään kaksi hoitajaa. Palo-osastointi on toteutettu kerrososastoinnilla ja kunkin kerroksen jakaa kahtia vanhat palo-ovet, joiden toimivuudesta ei tullut palotarkastuksella varmuutta. Asukkaiden huoneet on toteutettu osiin jaolla EI15 –rakentein. Tilat on varustettu automaattisella paloilmoittimella sekä automaattisella sammutuslaitteistolla. Paloilmoittimen hälytyksen paikantaminen tapahtuu keskukselta 1. kerroksesta. 

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla. Asukkaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta on pelastusviranomaisen arvion mukaan mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla perustuen:
- automaattiseen sammutuslaitteistoon (sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen)
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet

SUOSITUS: Pelastusviranomainen suosittelee asentamaan kuhunkin kerrokseen automaattisen paloilmoittimen lisänäyttölaitteet hälytyksen paikantamisen nopeuttamiseksi.


B-RAKENNUS

Rakennus on v. 1953 valmistunut 3-kerroksinen vanhainkotirakennus, jossa on kolme 21-paikkaista muistisairaiden ja liikuntarajoitteisten vanhusten ympärivuorokautista hoitoyksikköä. Asukkaiden toimintakyky on toiminnanharjoittajan arvion mukaan merkittävästi alentunut, poistumisturvallisuusselvityksen mukaan 63 asukkaasta 39 asukasta on täysin avustettavia ja 23 avustettavia. Henkilökuntaa rakennuksessa on vähimmillään yöaikana kolme hoitajaa. Rakennus on palo-osastoitu kerroksittain ja kukin kerros jakautuu kolmeen palo-osastoon EI30 –ovin, asukashuoneet on toteutettu osiin jaolla EI15-rakentein. Asukashuoneita on 17, joista neljä on kahden hengen huoneita. Rakennus on varustettu automaattisella paloilmoittimella, jonka hälytys paikannetaan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevalta keskukselta. Rakennuksessa ei ole automaattista sammutuslaitteistoa.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan asukkaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta ei ole mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisturvallisuus ei ole riittävällä tasolla perustuen:
- asukasmäärään ja asukkaiden huomattavasti alentuneeseen toimintakykyyn
- henkilökunnan määrään
- palohälytyksen paikantamisen hitauteen


C-RAKENNUS

Rakennus on v. 1953 valmistunut 3-kerroksinen vanhainkotirakennus, jonka 1. kerroksessa toimii 28-paikkainen arviointi- ja kuntoutusyksikkö sekä 2. kerroksessa 10-paikkainen kriisiyksikkö. Yksiköt ovat ympärivuorokautisia. 3. kerroksessa on toimistokäytössä olevia tiloja. Toiminnanharjoittajan arvion mukaan asukkaiden toimintakyky on alentunut, suurin osa on avustettavia, osa täysin avustettavia. Henkilökuntaa on vähimmillään yöaikaan kaksi hoitajaa. Hoidon lyhytaikaisuuden vuoksi asukasmäärät ja asukkaiden toimintakyky vaihtelevat. Rakennus on palo-osastoitu kerroksittain ja kukin kerros on jaettu osiin asukashuoneittain EI-15 rakentein. Käytävillä on kahdet rakennuspiirustuksissa savusulkuoviksi merkityt ovet. Rakennus on varustettu automaattisella paloilmoittimella, jonka hälytys paikannetaan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevalta keskukselta. Rakennuksessa ei ole automaattista sammutuslaitteistoa.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan asukkaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta ei ole mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisturvallisuus ei ole riittävällä tasolla perustuen:
- asukasmäärään ja asukkaiden huomattavasti alentuneeseen toimintakykyyn
- henkilökunnan määrään
- palohälytyksen paikantamisen hitauteen


E-RAKENNUS

Rakennus on v. 1953 valmistunut kolmikerroksinen vanhainkotirakennus, jonka peruskorjaus on valmistunut v. 2017. Rakennuksessa on ryhmäkotimuotoista asumista kolmessa kerroksessa muistisairaille asukkaille, lisäksi pohjakerroksessa on palvelukeskustoimintaa työttömille ja ikäihmisille. Asukaspaikkoja on yhteensä 45. Asukkaiden toimintakyky vaihtelee toiminnanharjoittajan arvion mukaan ohjattavista täysin avustettaviin. Henkilökuntaa on paikalla vähimmillään yöaikaan kaksi hoitajaa. Rakennus on palo-osastoitu kerroksittain ja kukin hoivakerros on jaettu kahtia EI30-palo-ovin. Asukashuoneet on toteutettu osiin jaolla EI15-rakentein. Rakennus on varustettu automaattisella paloilmoittimella, jonka hälytys paikannetaan kussakin kerroksessa olevasta lisänäytöltä tai 1. kerroksen keskukselta. Rakennuksessa on automaattinen sammutuslaitteisto.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla. Asukkaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta on pelastusviranomaisen arvion mukaan mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla perustuen:
- automaattiseen sammutuslaitteistoon (sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen)
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa nopean palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet


F-RAKENNUS

Rakennus on v. 1953 valmistunut ja v. 2003 peruskorjattu kolmikerroksinen vanhainkotirakennus. Kussakin kerroksessa on kaksi ympärivuorokautista 12- paikkaista yksikköä, yhteensä asukkaita on 64. Asukkaiden toimintakyky on toiminnanharjoittajan arvion mukaan merkittävästi alentunut, poistumisturvallisuusselvityksen mukaan 64 asukkaasta 34 asukasta on täysin avustettavia, 24 avustettavia ja 8 ohjattavia. Henkilökuntaa rakennuksessa on vähimmillään yöaikana kolme hoitajaa. Rakennus on palo-osastoitu kerroksittain ja asukashuoneet osiin jaolla EI15-rakentein. Rakennus on varustettu automaattisella paloilmoittimella, jonka hälytys paikannetaan 1. kerroksen keskukselta tai kerrosten kanslioissa sijaitsevilta lisänäytöiltä. Rakennuksessa on automaattinen sammutuslaitteisto.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla. Asukkaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta on pelastusviranomaisen arvion mukaan mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla perustuen:
- automaattiseen sammutuslaitteistoon (sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen)
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa nopean palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet


G-RAKENNUS

Rakennus on v. 1955 valmistunut ja v. 2017 peruskorjattu kolmikerroksinen vanhainkotirakennus. Rakennuksen 1. kerroksessa on 21-paikkainen lyhytaikaishoidon yksikkö, 2. ja 3. kerroksessa on 20- ja 21-paikkaiset pitkäaikaishoidon yksiköt. Asukkaiden toimintakyky on toiminnanharjoittajan arvion mukaan merkittävästi alentunut ja kaikki asukkaat ovat täysin avustettavia. Henkilökuntaa rakennuksessa on vähimmillään yöaikaan kolme hoitajaa. Rakennus on palo-osastoitu kerroksittain ja asukashuoneet osiin jaolla EI15-rakentein. Koko kiinteistö on varustettu automaattisella paloilmoittimella ja sammutuslaitteistolla. Paloilmoittimen hälytys paikannetaan kerrosten kanslioissa sijaitsevilta lisänäytöiltä.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla. Asukkaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta on pelastusviranomaisen arvion mukaan mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla perustuen:
- automaattiseen sammutuslaitteistoon (sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen)
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa nopean palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet


H-RAKENNUS

Rakennus on v. 1954 valmistunut ja v. 2001 peruskorjattu kolmikerroksinen vanhainkotirakennus, jossa toimii kolme 21-paikaista ympärivuorokautista hoitoyksikköä. Asukkaiden toimintakyky on toiminnanharjoittajan arvion mukaan merkittävästi alentunut, poistumisturvallisuusselvityksen mukaan kaikki asukkaat ovat yöaikaan täysin avustettavia. Henkilökuntaa on vähimmillään yöaikaan kolme hoitajaa. Rakennus on palo-osastoitu kerroksittain ja asukashuoneet on toteutettu osiin jaolla EI15 –rakentein. Rakennus on varustettu automaattisella paloilmoittimella, jonka hälytys paikannetaan kerrosten kanslioissa sijaitsevilta lisänäytöiltä. Poistumisturvallisuusselvityksen mukaan hälytys ohjautuu myös henkilökunnan puhelimeen osastokohtaisena tietona. Rakennusta ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan asukkaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta ei ole mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisturvallisuus ei ole riittävällä tasolla perustuen:
- asukasmäärään ja asukkaiden huomattavasti alentuneeseen toimintakykyyn
- henkilökunnan määrään
- palohälytyksen paikantamisen hitauteen

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §, 82 §

Lisätiedot

Marja Tuomisto, palotarkastaja, puhelin: 310 30527

marja.tuomisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

2

Toteuttamissuunnitelma-ohje

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1
Liite 2

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro