Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

23.08.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

48 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HYKS Helsingin alueen sairaalat

HEL 2017-002314 T 09 00 00

Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma 6.7.2018

Päätös

Poistumisturvallisuuden arviointi koskee päätöksen perusteluissa eriteltyjä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HYKS Helsingin alueen sairaaloita. Päätös liittyy toiminnanharjoittajan laatimiin sairaalakohtaisiin poistumisturvallisuusselvityksiin ja niiden perusteella tehtyihin poistumisturvallisuuden arviointeihin.

Aiemmin tehtyjen arviointien perusteella poistumisturvallisuus ei pelastusviranomaisen arvion mukaan kaikilta osin täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Tällä perusteella toiminnanharjoittaja velvoitettiin laatimaan pelastuslain 20 § mukainen suunnitelma poistumisturvallisuuden parantamisesta (poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma). Toiminnanharjoittaja on toimittanut suunnitelman 9.7.2018.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä poistumisturvallisuus voidaan saattaa vaatimusten mukaiseksi. Toiminnanharjoittajan tulee toteuttaa toimenpiteet suunnitelmassa esitetyn mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Aiempien päätösten ja niissä mainittujen perusteluiden mukaisesti poistumisturvallisuus ei pelastusviranomaisen arvion mukaan täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia seuraavilta osin:
- HUS Kirurginen sairaala (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2017-002314)
- HUS Psykiatriakeskus (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2016-005097)
- HUS Syöpätautien klinikka (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2014-015450)
- HUS Iho- ja allergiasairaala (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2014-008736)

Toiminnanharjoittaja velvoitettiin laatimaan poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma edellä mainittujen sairaaloiden poistumisturvallisuuden parantamiseksi. Toiminnanharjoittaja toimitti poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelman 9.7.2018 (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma HYKS Helsingin alueen sairaalat. 6.7.2018)

Ennen toteuttamissuunnitelman laatimista toiminnanharjoittaja hankki paloteknisen konsultin arvion poistumisturvallisuuden tilasta ja johtopäätökset toimenpidetarpeista (L2 Paloturvallisuus Oy, muistio ja neuvottelu 15.9.2017)

Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustana olevassa muistiossa on esitetty
- tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnissa käytettyihin perusteisiin
- sairaalakohtaisia toimenpiteitä poistumisturvallisuuden parantamiseksi
- yleisiä toimenpiteitä poistumisturvallisuuden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi

Sairaalakohtaiset perustelut:

HUS Kirurginen sairaala, Kasarmikatu 11-13

Toteuttamissuunnitelmassa esitetty seuraavat toimenpiteet:
- leikkaus- ja anestesiaosaston K4 jakaminen kahteen palo-osastoon (EI60, ml. ilmanvaihto)
- savuosastoivan sulun rakentaminen osaston K4 heräämön edustalle siten, että heräämöstä savulta suojattu yhteys porrashuoneen kautta toiseen palo-osastoon
- leikkaus- ja anestesiaosaston A2 ilmanvaihdon paloturvallisuus tarkistetaan vastaamaan palo-osastointiluokkaa

Lisäksi toteuttamissuunnitelman taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- dialyysiosasto jakautuu useampaan palo-osastoon 
- osastojen A2 ja P2 välillä palo-osastointi.
- osasto P2 jaettu osiin potilashuoneittain (B15)

Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella osastot jakautuvat useampaan palo-osastoon tai/ja ovat osiin jaettu potilashuoneittain. Esitettyjen muutosten jälkeen myös osaston K4 evakuoiminen on ensivaiheessa mahdollista viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa.

HUS Psykiatriakeskus, Välskärinkatu 12

Toteuttamissuunnitelmassa esitetty seuraavat toimenpiteet:
- paloilmoittimen näyttölaitteiden lisääminen kaikille osastoille
- rakennus 32 B potilashuoneiden ovien vaihtaminen EI15-luokan oviin

Toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- potilashuoneiden ovet rakennus 32 A-osassa luokkaa EI30
- potilashuoneiden ovet rakennuksessa 1 (Punatiilitalo) luokkaa EI30 / B30 ja seinärakenteet täyttävät vähintään EI15-vaatimukset
- rakennuksen 1 (Punatiilitalo) kerrokset jakautuvat kolmeen palo-osastoon (EI60)

Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Keskeisiä toimenpiteitä ovat paloilmoittimen näyttölaitteiden lisääminen osastoille palon paikantamisen ja pelastustoimenpiteiden käynnistymisen nopeuttamiseksi sekä potilashuoneiden ovien vaihtaminen vähintään EI15-tasoon. Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella kaikki vuodeosastot jakautuvat useampaan palo-osastoon tai/ja ovat osiin jaettu potilashuoneittain.

Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa. Pelastusviranomainen suosittelee automaattisen sammutuslaitteiston asentamista palo- ja poistumisturvallisuuden parantamiseksi.

HUS Syöpätautien klinikka

Toteuttamissuunnitelman perusteella vuodeosastot siirtyvät uuteen Siltasairaalaan vuonna 2022. Toteuttamissuunnitelmassa esitetty seuraavat toimenpiteet:
- 7. kerroksen potilashuoneiden palo-osastoivien lasien siirtäminen oikeille paikoille

Lisäksi toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- potilashuoneiden ovet täyttävät 7. ja 8. kerroksen vuodeosastojen osalta EI15 tai EI30-luokan vaatimukset

Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella vuodeosastot ovat osiin jaettu potilashuoneittain. Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa.

HUS Iho- ja allergiasairaala

Toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- vuodeosaston potilashuoneiden ovet täyttävät EI15-luokan vaatimukset

Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella vuodeosastot ovat osiin jaettu potilashuoneittain. Toteuttamissuunnitelman perusteella vuodeosaston henkilökunnan toimintavalmiutta on kehitetty koulutuksella ja harjoituksin. Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa.

Yleiset perustelut:

Toiminnanharjoittaja on toteuttamissuunnitelmassa esittänyt myös yleisiä toimenpiteitä HYKS Helsingin sairaaloiden poistumisturvallisuuden parantamiseksi. Keskeisiä toimenpiteitä ovat muun muassa:
- henkilökunnan paloturvallisuuskoulutusten kehittäminen ja volyymin nostaminen
- pelastusharjoitusten järjestäminen sairaaloissa vuosittain
- palo- ja poistumisturvallisuuden omavalvonnan järjestelmällinen toteuttaminen

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Antti Järvenpää, johtava palotarkastaja, puhelin: 09-31031350

antti.jarvenpaa(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro