Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

24.07.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

42 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Sosiaali- ja terveystoimiala, Hyvösen lastenkoti, Myrskylänkuja 1, 00600 Helsinki

HEL 2018-004011 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 28.3.2018

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Hyvösen lastenkoti osoitteessa Myrskylänkuja 1, 00600 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei kaikilta osin täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Poistumisturvallisuuden saattamiseksi hyväksyttävälle tasolle, pelastusviranomainen antaa seuraavan korjausmääräyksen:

Korjausmääräys:

Palohälytyksen paikantamisen nopeuttamiseksi tulee lastenkodin palovaroitinjärjestelmä varustaa jokaiselle osastolle sijoitettavin näyttölaittein.

Määräaika: 31.12.2018 mennessä

Ehdot:

Edellä mainitun korjausmääräyksen lisäksi ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja
- poistumisturvallisuusselvitys 28.3.2018
- määräaikainen palotarkastus 18.4.2018

Hyvösen lastenkodin Myrskylänkujan yksikkö on 9-18 –vuotiaiden lasten 24-paikkainen yksikkö. Yksikkö toimii kahdessa rakennuksessa, joista A-rakennuksessa toimii yksi kuusipaikkainen osasto ja B-talossa kolme kuusipaikkaista osastoa. Lapset ovat toiminnanharjoittajan arvion mukaan toimintakyvyltään pääsääntöisesti omatoimisia, mutta osa on ohjattavia. Henkilökuntaa on paikalla vähimmillään yöaikaan kaksi ohjaajaa, yksi kummassakin rakennuksessa.

Lastenkodin rakennukset ovat valmistuneet v. 1971 ja niissä on tehty peruskorjaus v. 2007. Jokaisella lapsella on oma huone ja osastoilla on yhteinen keittiö ja olohuonetilat. A-rakennuksen asuintilat on palo-osastoitu EI30 mukaisesti ja lasten asuinhuoneet on toteutettu EI15 osiin jaolla. B-talo osastot on palo-osastoitu toisistaan EI30 mukaisesti ja lasten asuinhuoneet on toteutettu EI15 osiin jaolla. Rakennuksista on useita poistumisreittejä. Tilat on varustettu palovaroitinjärjestelmällä, jonka keskus sijaitsee A-rakennuksessa johtajan huoneessa. Yöaikaan palohälytyksen paikantaminen on pelastusviranomaisen mukaan liian hidasta ottaen huomioon paikalla olevan henkilökunnan määrän, palovaroitinjärjestelmän näyttölaitteen sijainnin ja tilojen sokkeloisuuden.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei tällä hetkellä ole riittävä, mutta voidaan saattaa riittävälle tasolle nopeuttamalla hälytyksen paikannusta. Näin ollen jokaiselle osastolle tulee lisätä palovaroitinjärjestelmän näyttölaitteet, joista hälytys voidaan paikantaa viipymättä. Kun hälytyksen paikannus nopeutuu, on henkilökunnalla mahdollisuus ryhtyä alkusammutukseen ja evakuoida lapset tiloista riittävän nopeasti.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §, 82 §

Lisätiedot

Marja Tuomisto, palotarkastaja, puhelin: 310 30527

marja.tuomisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro