Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

11.06.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

37 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Sosiaali- ja terveystoimiala, Myllypuron kuntoutuskodit, Myllypurontie 26 F, 00920 Helsinki

HEL 2015-014138 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitykset 22.12.2015 ja 22.6.2017

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Myllypuron kuntoutuskodit osoitteessa Myllypurontie 26, 00920 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Koska yksikössä ei ole ympärivuorokautista henkilökuntaa, on toiminnanharjoittajan vastuulla varmistua siitä, että asukkaat ovat toimintakyvyltään kykeneviä omatoimiseen pelastautumiseen omasta asunnosta riittävän nopeasti. Mikäli asukkaan toimintakyky laskee, tulee asukas siirtää toiseen asumisyksikköön, järjestää ympärivuorokautinen henkilökunta tai kohteen paloteknistä suojaustasoa on parannettava.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Suositukset:

Pelastusviranomainen suosittelee automaattisen sammutuslaitteiston asentamista koko rakennukseen palo- ja poistumisturvallisuuden parantamiseksi.

Lisäksi pelastusviranomainen suosittelee parantamaan rakennuksen palo-osastointia siten, että rakennuksen kukin porraskäytävä on oma erillinen palo-osastonsa.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitykset 22.12.2015 ja 22.6.2017
- määräaikainen palotarkastus 28.4.2017
- yksikön osastonhoitajan kanssa käyty keskustelu 20.3.2018

Myllypuron kuntoutuskodit tarjoaa hoidollista asumiskuntoutusta mielenterveyskuntoutujille. Yksikössä oli 20.3.2018 68 asukasta. Toiminnanharjoittajan arvion mukaan asukkaat ovat toimintakyvyltään omatoimisia ja kykeneviä omatoimiseen pelastautumiseen omasta asunnosta riittävän nopeasti. Yksikössä on henkilökuntaa arkisin klo: 8-20 ja viikonloppuisin klo 9-17. Sekä henkilökunta että osa asukkaista on saanut paloturvallisuus- ja alkusammutuskoulutusta.

Asukkaat asuvat asunnoiksi palo-osastoiduissa yksiöissä tai kaksioissa. Asunnoissa on EI15 palo-ovet sekä väliovet. Asunnot on varustettu palovaroitinjärjestelmällä, jonka hälytys ohjautuu henkilökunnalle. Poistuminen asunnoista tapahtuu kahden portaan muodostaman porraskäytävän kautta. Osassa asunnoista on parveke.

Toiminnanharjoittajan selvityksen ja pelastusviranomaisen arvion mukaan asukkaiden poistuminen syttyneestä palo-osastosta on mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Arvio perustuu:
- asukkaiden vain vähäisesti alentuneeseen toimintakykyyn
- palovaroitinten mahdollistamaan palon nopeaan havaitsemiseen
- asuntokohtaiseen palo-osastointiin

Toiminnanharjoittajan tulee kuitenkin jatkuvasti seurata asukkaiden toimintakykyä ja asukkaan toimintakyvyn laskiessa tulee toiminnanharjoittajan ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin poistumisturvallisuuden varmistamiseksi, mm. tarvittaessa sijoittamaan asukas enemmän tuettuun asumisyksikköön.

Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan ja asukkaiden toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa. Pelastusviranomainen suosittelee automaattisen sammutuslaitteiston asentamista palo- ja poistumisturvallisuuden parantamiseksi. Pelastusviranomaisen arvion mukaan tilojen suojaaminen automaattisella sammutuslaitteistolla on tehokkain keino palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamiseksi, mikäli tilojen käyttö ja toiminnan luonne jatkuvat nykyisessä muodossaan.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Marja Tuomisto, palotarkastaja, puhelin: 310 30527

marja.tuomisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro