Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

24.05.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

34 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Lääkärikeskus Aava Kamppi, Annankatu 32, 00100 Helsinki.

HEL 2017-008439 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 24.07.2017

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Lääkärikeskus Aava Kamppia osoitteessa Annankatu 32, 00100 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 24.07.2017 sekä päivitetty poistumisturvallisuusselvitys 9.5.2018
- poistumisturvallisuuden arviointi paikan päällä 17.5.2018
- palotekninen suunnitelma 29.4.2014

Lääkärikeskus Aava Kamppi sijaitsee vuosien 1955 ja 1987 välillä rakennetussa rakennuskokonaisuudessa (pysyvät rakennustunnukset 885 ja 879). Rakennuskokonaisuudessa toimii myös Lasten ja nuorten Lääkäriasema Pikkujätti Kamppi. Pikkujätti Kampin toiminta on päivätoimintaa ja hoidettavien toimintakyky on pääsääntöisesti omatoimista. Lääkärikeskus Aava Kampin tilat on peruskorjattu 2014 lääkärikeskuksen käyttöön. Lääkärikeskuksen toiminta on päivätoimintaa yksittäisiä leikkauspotilaiden mahdollisia yöpymisiä lukuun ottamatta. Lääkärikeskuksen neljä leikkaussalia sekä heräämö sijaitsevat rakennuksen kellarikerroksessa. Rakennuksen muissa lääkärikeskuksen tiloissa toiminta on päivätoimintaa ja potilaiden toimintakyky on pääsääntöisesti omatoimista. Lääkärikeskus Aavan tilat on suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla ja automaattisella paloilmoittimella. Tilojen palo-osastointi on toteutettu kerroksittain ja käyttötavoittain.

Leikkaussalien ja heräämön potilaiden toimintakyky on alentunut, eivätkä kaikki potilaat kykene omatoimiseen poistumiseen. Toiminnanharjoittajan arvion mukaan leikkaussalien ja heräämön tiloissa on päivä- ja ilta-aikaan enimmillään yhdeksän potilasta, joiden toimintakyky on alentunut. Vastaavaan aikaan rakennuksessa on arviolta vähimmillään noin 27 henkilökunnan jäsentä paikalla. Yöaikaan heräämössä saattaa satunnaisesti yöpyä enimmillään kaksi potilasta ja tällöin heräämössä on henkilökunnan jäsen paikalla. Leikkaussali ja heräämö ovat samaa palo-osastoa ja tilasta on yhteensä kolme erillistä uloskäytävää palo-osastoituihin porrashuoneisiin.

Poistumisturvallisuus on pelastusviranomaisen arvion mukaan riittävä. Arvio perustuu:
- automaattiseen sammutuslaitteistoon (sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen)
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa nopean palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- henkilökunnan läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Sami Mård, palotarkastaja, puhelin: 31030128

sami.mard(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro