Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

25.04.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

31 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Naistenklinikka, Haartmaninkatu 2

HEL 2015-007339 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 16.6.2017

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Naistenklinikkaa osoitteessa Haartmaninkatu 2, Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 16.6.2017
- määräaikainen palotarkastus 12.10.2017

Kohde on sairaala, jossa toimii päivystysosasto, synnytysosasto, leikkaus- ja teho-osastot, vuodeosastoja sekä päivätoimisia osastoja ja poliklinikoita.

Rakennuksen tiedot:
- rakennusvuosi 1934/1975
- betonirakenteinen (paloluokka P1)
- kerrosluku 7

Sairaalan tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen). Rakennusosa L on suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla. Osalla osastoista on paloilmoittimen näyttölaitteet.

Päivätoimiset osastot ja poliklinikat:

Päivätoimisten yksiköiden potilasmäärä on yksiköstä riippuen noin 2-17 (yhteensä noin 80) ja henkilökunnan määrä noin 4-42 (yhteensä noin 145). Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella päivätoimisilla osastoilla ja poliklinikoilla potilaiden toimintakyky on pääosin hyvä; evakuointitilanteessa apua tarvitsevia potilaita on yksittäisiä.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on päivätoimisten osastojen ja poliklinikoiden osalta riittävä. Arvio perustuu:
- potilaiden pääosin omatoimiseen toimintakykyyn
- henkilökunnan määrään suhteessa evakuointitilanteessa apua tarvitsevien potilaiden määrään
- automaattiseen paloilmoittimeen ja osastokohtaisiin näyttölaitteisiin (palo nopeasti havaittavissa ja paikannettavissa)
- henkilökunnan valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet
- osastojen välisiin avustusjärjestelyihin

Ympärivuorokautiset osastot:

Ympärivuorokautisia osastoja sairaalassa ovat päivystys- ja synnytysosastot, leikkaus- ja teho-osastot sekä vuodeosastot.

Palo-osastointi on toteutettu kerrososastointina sekä pinta-ala- ja käyttötapaosastointina. Kaikista osastoista ensivaiheen evakuointi on mahdollista viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai vaihtoehtoisesti porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin tai ulos.

Evakuoinnin kannalta vaikeimpana ajankohtana (yö) ympärivuorokautisilla osastoilla potilasmäärät ovat poistumisturvallisuusselvityksen perusteella osastosta riippuen noin 3-80 ja henkilökunnan määrä noin 2-22 (yhteensä noin 70). Potilaiden toimintakyky vaihtelee osastoittain; poistumisturvallisuusselvityksen perusteella evakuointitilanteessa apua tarvitsevia potilaita on osastosta riippuen noin 0-48.

Suurin potilasmäärä on osastolla 52: potilaita on yhteensä noin 80, joista evakuointitilanteessa apua tarvitsevia on noin 48. Henkilökuntaa osastolla on vähimmillään (yöaikana) noin 7. Osaston tilat jakautuvat kolmeen palo-osastoon. Evakuointitilanteessa apua tarvitsevia potilaita on palo-osastossa noin 20.

Tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella ja osastoilla on paloilmoittimen näyttölaitteet. Rakennusosan L tilat on suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla (anestesia- ja leikkausosasto, päivystys- ja synnytysosastot, teho-osasto).

Osastojen väliset avustusjärjestelyt on suunniteltu siten, että hälytyskohteena olevalle osastolle saadaan avuksi henkilökuntaa muilta osastoilta. Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella vuodeosastoilla palo-osaston evakuointiin kuluu aikaa noin 5,5-8 minuuttia.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on ympärivuorokautisten osastojen osalta riittävä. Arvio perustuu:
- automaattiseen paloilmoittimeen ja osastokohtaisiin näyttölaitteisiin
(palo nopeasti havaittavissa ja paikannettavissa)
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa
alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet
- osastojen välisiin avustusjärjestelyihin
- mahdollisuuteen evakuoida ensivaiheessa viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa
- rakennusosan L-osalta lisäksi automaattiseen sammutuslaitteistoon (anestesia- ja leikkausosasto, päivystys- ja synnytysosastot, teho-osasto

Koska tiloja ei rakennusosaa L lukuun ottamatta ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius, osastojen väliset avustusjärjestelyt sekä nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä palo- ja poistumisturvallisuudelle. Osastojen välisiä avustusjärjestelyjä on harjoiteltava pelastusharjoituksissa säännöllisesti. Rakennusosissa A, B ja C toimivien vuodeosastojen osalta riittävän poistumisturvallisuuden edellytys on, että muilta osastoilta saadaan evakuointitilanteissa viiveettä tarpeeksi henkilökuntaa avustamaan evakuoinnissa. Henkilökunnan vahvuus osastojen välisissä avustusjärjestelyissä on mitoitettava siten, että yhtä evakuointitilanteessa avustettavaa potilasta kohden on käytettävissä vähintään yksi henkilökunnan jäsen (palo-osaston laajuudessa).

Pelastusviranomainen suosittelee tilojen suojaamista automaattisella sammutuslaitteistolla palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamiseksi.

Lisätiedot

Antti Järvenpää, johtava palotarkastaja, puhelin: 09-31030121

antti.jarvenpaa(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot.

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro