Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

25.04.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

30 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Töölön sairaala, Topeliuksenkatu 5

HEL 2017-008160 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 22.6.2017

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Töölön sairaalaa osoitteessa Topeliuksenkatu 5, Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei kaikilta osin täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Pelastusviranomainen ei kuitenkaan tällä päätöksellä edellytä toiminnanharjoittajaa laatimaan poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelmaa eikä anna paloteknisen suojaustason parantamiseen liittyviä korjausmääräyksiä, sillä toiminnanharjoittajan selvityksen mukaan Töölön sairaalan toiminta on loppumassa ja siirtymässä Meilahden sairaala-alueella rakennettavaan Siltasairaalaan vuonna 2023.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot sekä päätöksen perusteluissa mainitut tarkennukset.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 22.6.2017 (liitteineen)
- määräaikainen palotarkastus 22.8.2017

Kohde on sairaala, jossa toimii tapaturma-asema, päivystysosasto, teho- ja tehovalvontaosastoja, vuodeosastoja ja leikkausosastoja sekä päivätoimisia osastoja ja poliklinikoita.

Rakennuksen tiedot:
- rakennusvuosi 1932/1959
- betoni- ja tiilirakenteinen, paloluokka P1
- kerrosluku rakennusosasta riippuen 4-11 (potilastoimintaa kerroksissa 1-6)

Sairaalan tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen).

Sairaalan toiminta koostuu lähes kokonaan vaativasta erityistason operatiivisesta toiminnasta. Valtaosalla sairaalan osastoista potilaiden toimintakyky on merkittävästi alentunut ja suurin osa potilaista on evakuointitilanteessa täysin avustettavia.

Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella potilaita on potilasosastoilla yhteensä päiväaikaan noin 515, ilta-aikaan noin 380 ja yöaikaan noin 220. Vastaavasti henkilökuntaa on paikalla noin 470, 150 ja 75.

Palo-osastointi on toteutettu rakennusosittain käyttötapa-, pinta-ala ja kerrososastointina. Potilasosastot ovat omia palo-osastojaan. Palo-osastoista on ensivaiheessa  mahdollista poistua viereiseen palo-osastoon tai porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin tai suoraan ulos. Potilaiden määrä palo-osastoissa vaihtelee 4-69 välillä (päivystys-, valvonta- ja tehohoito-osastot, leikkausosastot ja vuodeosastot).

Ympärivuorokautisilla osastoilla henkilökuntaa on vähimmillään paikalla noin 2-13 (osastosta riippuen). Osastojen väliset avustusjärjestelyt on suunniteltu siten, että hälytyskohteena olevalle osastolle saadaan avuksi henkilökuntaa muilta osastoilta. Poistumisturvallisuusselvityksen mukaan palohälytystilanteissa kootaan ja lähetetään tapaturman-aseman johdolla henkilökunnasta pelastusryhmä hälytyskohteeseen. Lisäksi palohälytys- ja evakuointitilanteissa on käytettävissä paikallisvartija.

Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella yksittäisten potilashuoneiden evakuointi kestää osastosta riippuen noin 3-10 minuuttia (vaikeimmat huoneet) ja koko palo-osaston evakuointi osastosta riippuen noin 7-18 minuuttia. Evakuoinnin kannalta vaikeimpia, vaativaan hoitoon tarkoitettuja tiloja ovat teho- ja tehovalvontaosastot, leikkaussalit sekä muut tilat, joissa hoidetaan kriittisessä kunnossa olevia potilaita. Poistumisturvallisuuden arvioinnissa on huomioitu, että näissä tiloissa potilaiden hätäsiirrot ja osastojen evakuointi tehdään ainoastaan välttämättömissä tilanteissa. Evakuoinnin sijasta ensisijaisena toimintamallina on paikalla suojautuminen.

Päivätoimisilla osastoilla ja poliklinikoilla evakuointitilanteessa apua tarvitsevia potilaita on yksittäisiä. Päivätoimisilla osastoilla ja poliklinikoilla henkilökunnan määrä suhteessa potilaiden määrään on yleensä melko suuri. Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella päivätoimisilla osastoilla ja poliklinikoilla palo-osaston evakuoimiseen kuluu yksiköstä riippuen noin 2-6 minuuttia.

Johtopäätökset:

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei ole kaikilta osin riittävä. Potilaiden toimintakyky on merkittävästi alentunut eikä potilaiden evakuoiminen ole kaikissa tilanteissa mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Vanhan kiinteistön palotekninen suojaustaso ei pelastusviranomaisen arvion mukaan vastaa toiminnan luonteen ja poistumisturvallisuuden edellyttämää tasoa.

Toiminnanharjoittajan ja kiinteistön omistajan mukaan Töölön sairaalan toiminnot siirtyvät Meilahden sairaala-alueelle rakennettavaan uuteen sairaalaan vuonna 2023. Tällä perusteella pelastusviranomainen ei määrää nykyisen kiinteistön paloteknisen suojaustason parantamista.

Siirtymäaikana poistumisturvallisuuden edellytyksenä ovat henkilökunnan hyvä toimintavalmius sekä osastojen väliset avustusjärjestelyt. Sairaalassa on järjestettävä vuosittain pelastusharjoituksia, joissa harjoitellaan toimintamalleja ympärivuorokautisen osaston palohälytys-, tulipalo- ja evakuointitilanteita varten. Pelastusharjoituksissa on harjoiteltava myös osastojen välisten avustusjärjestelyjen toimintaa sekä tilanteen johtamista. Pelastusharjoitukset on lähtökohtaisesti järjestettävä palo-osaston laajuisina. Mikäli pelastusharjoituksen järjestäminen palo-osaston laajuudessa ei toiminnallisista syistä tai potilasturvallisuuden vuoksi ole mahdollista jollain osastolla, voidaan pelastusharjoitus toteuttaa myös esimerkiksi potilashuoneen/-huoneiden laajuisena.

Henkilökunnan vahvuus avustusjärjestelyissä on mitoitettava siten, että yhtä avustettavaa potilasta kohden on ensivaiheessa käytettävissä vähintään yksi henkilökunnan jäsen (palo-osaston laajuudessa).

Siirtymäaikana poistumisturvallisuuden edellytyksenä on myös paloilmoittimen näyttölaitteiden lisääminen osastoille, jotta palohälytyksen havaitseminen ja paikantaminen sekä toimenpiteiden käynnistyminen tapahtuu viiveettä. Toiminnanharjoittajalta saadun tiedon perusteella paloilmoitin on uusittu ja seuraavassa vaiheessa osastoille lisätään paloilmoittimen näyttölaitteita.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Antti Järvenpää, johtava palotarkastaja, puhelin: 09-31030121

antti.jarvenpaa(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro